• DOLAR 32.493
  • EURO 34.592
  • ALTIN 2476.606
  • ...
Muhacirler yurtlarına dönmek istiyor, BİTSİN ARTIK BU SAVAŞ!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İbrahim Koçyiğit

Suriye'de 15 Mart 2011 tarihinde Baas rejimine karşı başlayan gösterilerle birlikte ortaya çıkan iç savaş, 9’uncu yılına girdi. İşgalci ABD ve diğer emperyalist devletlerin yerli işbirlikçileriyle müdahil olduğu savaşta, aralarında çocuk, kadın ve henüz dünyaya yeni gelen bebeklerin de bulunduğu yüz binlerce insan hayatını kaybetti, yaralandı ve milyonlarca insan da mülteci konumuna düştü. Ülkelerini terk ederek Türkiye'nin sınır illeri Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Hatay başta olmak üzere diğer illere sığınan Suriyeli mültecilerin sayısı yaklaşık 4 milyonu bulurken, savaşın en büyük mağduru ise kadınlar ve çocuklar oldu. Suriye'deki iç savaşın neden olduğu yıkım ve insanlık dramı giderek kötüleşirken, rejimin ve Rusya'nın İdlib kentine yönelik düzenlediği bombardıman nedeniyle bir milyonu aşkın İdlibli, Türkiye sınırındaki güvenli bölgelere göç etti.

GAZİANTEP’TE 451 BİN 461 SURİYELİ

Yaklaşık bir hafta süren harekâtın ardından 6 Mart’ta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Rusya’nın başkenti Moskova'da sağlanan mutabakat çerçevesinde, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler durduruldu. Suriye savaşının Türkiye’de en çok etkilediği illerden olan Gaziantep’te yaşayan Suriyeliler, Türkiye ile Rusya arasındaki ateşkes mutabakatı ve 15 Mart’ta 9’uncu yılına girecek olan Suriye iç savaşı ile ilgili durumlarını ifade ettiler. 451 bin 461 Suriyeli sığınmacının bulunduğu Gaziantep’teki Suriyelilerden kimi ateşkesi olumlu bulurken, kimi de rejim ve Rusya’ya güvenmediklerinden dolayı yaşadıkları endişeyi dile getirdi.

SAVAŞ DERİN YARALAR BIRAKTI

9 yıldır savaşın devam ettiği Suriye'nin, uluslararası sömürgeci güçlerin savaş alanına dönüştüğünü ve hiçbir zaman emperyalist ülkelere güvenmediklerini belirten Suriyeliler, bir an önce iç savaşın bitmesini istediklerini dile getirdiler. Ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı ailelerini, yakınlarını ve doğup büyüdükleri toprakları terk ederek 7 yıl önce Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldıklarını belirten Abdulaziz İbrahim, iç savaşın Suriye halkı üzerinde derin yaralar bıraktığına dikkat çekti.

“ARTIK YAŞANANLARI KALDIRACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

İbrahim, “Bir insanoğlunun kaldıramayacağı savaşın en zor şartlarında yaşadık ve yaşadıklarımız İslam ümmetine, dünyaya utanç olarak yeter. Kalbinde zerre kadar vicdan olan bir Müslüman ve insan, bu çocukları, kadınları ve insanları memleketlerine göndermek için bir an önce hareket geçer. Vicdanlı bir Müslüman 9 yıldır bu sıkıntıları çeken insanlara yardımcı olur. İslam ümmeti içerisinde hatta dünyada bize yardımcı olan ve kucak açan tek ülke Türkiye’dir. Bu inkâr edilemez bir gerçek. Diğer ülkelerin de bize sahip çıkmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“ARTIK SAVAŞ OLMASIN, YETER!”

Suriye’deki iç savaştan dolayı yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’ye geldiğini ve Gaziantep’e yerleştiğini ifade eden Süleyman Altayawi, ülkesindeki iç savaşın artık bitmesini istediklerini söyledi. 8 yıldır Gaziantep’te açtığı giyim dükkânı ile ailesinin geçimini sağladığını belirten Altayawi, “Biz, artık bu savaşın bir an önce bitmesini istiyoruz. Bu savaşı artı bitirsinler, yeter! Milyonlarca insan öldü, artık yeter! Kadın, çocuk, erkek, yaşlı, gençler hepsi perişan oldu. Şu an Yunanistan sınırında, İdilib’de ve Suriye’nin diğer bölgelerinde insanlar çok perişan oldular. Bundan dolayı bu savaşın artık bitmesini istiyoruz. Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşmayı olumlu buluyoruz. Ama herkesin sözünün arkasında durmasını istiyoruz. Artık savaş olmasın, yeter!” dedi.

“SURİYE’NİN TAMAMINDA ATEŞKESİN OLMASINI VE İHLAL EDİLMEMESİNİ İSTİYORUZ”

Suriye'deki savaşın bitmesini ve ülkesine dönmek istediğini söyleyen Ahmed Ali de, “İnşallah bu savaş bir an önce biter. Suriye savaşı tam 10 yıl oldu. 10 yıldır ülkemizden uzağız ve perişan olduk. Suriye’de ölen çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve diğer insanlar daha ne zamana kadar ölecekler? Bu savaş artık sona ermelidir. Suriye’deki iç savaş bir an önce bitse de bizde ülkemize dönsek. İdlib’de ateşkes olduğu gibi Suriye’nin tamamında bir ateşkesin olmasını ve ihlal edilmemesini istiyoruz. Çünkü artık bir an önce ülkemize dönmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞIN BİTMESİ İÇİN YAPILAN HİÇBİR ANLAŞMA DA TARAFLAR SÖZLERİNİ TUTMADI”

Suriye'de yaşanan iç savaşın bitmesini ve artık ülkelerinde huzur içerisinde yaşamak istediklerini dile getiren Muhammed Gadban da, “5 yıl önce Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye geldik. Biz bu iç savaşın bitmesini istiyoruz, ama biteceğini sanmıyorum. Çünkü bugüne kadar Suriye’deki bu iç savaşın bitmesi için yapılan hiçbir anlaşmada taraflar sözlerini tutmadı. Bundan dolayı Suriye’deki bu savaşın bitmesinden ve barışın sağlanacağından ümidim yoktur.” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR ZAMAN NE ABD’YE NE DE RUSYA’YA GÜVENMİYORUZ”

7 yıl önce iç savaştan dolayı ailesiyle birlikte Halep’in Azez kentinden Gaziantep’e yerleştiğini belirten Abdullah Ahmed ise, şunları söyledi: “Şu anda Rusya ve Türkiye arasında bir anlaşma oldu ama bu savaşın biteceğini sanmıyorum. Bir müddet sonra Suriye halkı yine bombalanır. Eğer Esad, bu savaşı bitirmek istiyorsa ilk önce suçsuz yere cezaevlerinde olan mahkûmları serbest bıraksın. Elbette bu savaşın bitmesini ve insanların artık ölmesini istemiyoruz. Ama hiçbir zaman ne ABD’ye ne de Rusya’ya güvenmiyoruz.”

“RUSYA’NIN OLDUĞU BİR YERDE GÜVENLİ BÖLGE DİYE BİR YER OLMAZ”

Muhammed Hüseyin de, “9 yıldır süren savaş halen devam ediyor. Rusya’nın olduğu bir yerde güvenli bölge diye bir yer olmaz. Çünkü muhaliflerin olduğu hiçbir yerde Ruslar hiçbir anlaşmaya uymaz. Bunu da herkes biliyor. Çünkü Suriye’de 9 yıldır süren savaş için hiç kimse bir adım atmadı.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir