`Zarif İnsan` anılıyor
Cumhuriyet dönemi şiirimizin en önemli temsilcilerinden Cahit Zarifoğlu, vefatının 24. yılında anılıyor.
Yedi güzel adamdan bir güzel adam, A. Cahit Zarifoğlu 24 yıl önce yüreğinin genişliğinde, her dem daha bir genişleyen yüreğiyle geçip gitmişti bu dünyadan. Aşkla. Kendi ifadesiyle, bir okulu olmadı, bir ustası da… Fıtrata uyumu gözetledi hep. Bazen engelleri aşarak o fıtrata varabildi; bazen yüreğine konan kabalıkların ağırlığı altında yürüyebildiği kadar yürüdü. Belki varamadı varmak istediği yere ama varmak için yürümekten geri durmadı. Bir yönüyle kendi içine dönük. Bir başka yönüyle yöneldiği içini rüzgârlara savurdu. Sohbetin orta yerinde dikkatini eline aldığı kitaba yöneltmekle Avrupa’yı otostopla dolaşmak arasında bir tezatlık mı var? Bir boşluk. Acz’de bırakan. Şiire götüren ve yazmaya iten… Her tür güzelliğe vurgun…
7 Haziran 1987 tarihinde vefat eden Cahit Zarifoğlu, sadece şiirle yetinmemiş,hikaye, deneme, roman türlerinde de çok değerli eserler vermişti. Zarifoğlu`nun çocuklar için yazdığı eserler ise Türkiye`deki birçok çocuğun başucu kitabı oldu...
Cahit Zarifoğlu için her yıl olduğu gibi bu yıl da vefatının yıldönümünde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
BAĞLARBAŞI`NDA ANMA GECESİ
10 Haziran Cuma akşamı saat 19:00`da Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi`nde Cahit Zarifoğlu anma programı düzenlenecek. Programa Zarifoğlu`nun ailesi ile yaşayan dostları ve birçok yazar-şair katılacak. İsmi Yedi Güzel Adam içerisinde zikredilen Ersin Nazif Gürdoğan ve yaşayan yakın dostlarından Nurettin Durman`ın, Zarifoğlu ile ilgili hatıralarını paylaşacağı anma programında, Zarifoğlu birçok açıdan anlatılacak. Video gösterimlerinin ve sürpriz hediyelerin yer alacağı programın sonunda ise İbrahim Sadri katılımcılara bir şiir dinletisi sunacak. Ersin Nazif Gürdoğan, Asım Gültekin, İbrahim Paşalı, Ali Ayçil, Zeki Bulduk, Nurettin Durman, Ömer Erdem, Mehmet Doğan ve İbrahim Sadri`nin katılacağı geceye yoğun bir katılım bekleniyor.
ZARİF BİR FOTOĞRAF SERGİSİ!
Mavera Gençlik Hareketi`nin düzenlediği, Genç Dergisi ve MTTB`nin desteklediği Cahit Zarifoğlu fotoğraf sergisi `çay` ve `muhabbet` eşliğinde ziyaretçileriyle buluşuyor. 7 Şubat ile 7 Nisan tarihleri arasında, Cahit Zarifoğlu Fotoğraf Yarışması`nda 26 fotoğraf dereceye girmişti. Dereceye giren bu 26 fotoğrafla birlikte 24 Zarifoğlu fotoğrafının da yer aldığı Zarifoğlu sergisi Üsküdar Belediyesi`nin önünde açıldı. Dereceye giren yarışma fotoğraflarıyla birlikte Zarifoğlu`nun gençlik yıllarından Mavera Dergisi zamanlarına, evlilik dönemlerinden vefat ettiği günlere kadar, Rasim Özdenören, Akif İnan, Alaeddin Özdenören, hanımı Berat Zarifoğlu, Üstad Necip Fazıl Kısakürek gibi değerli isimlerle çekilen birçok fotoğrafı yer alıyor. 12 Haziran Pazar gününe kadar sürecek olan sergiye halkın ilgilisi de yüksek. Sergi hakkında bilgi veren Yavuz Selim Güneş`in belirttiğine göre; "Birçok kişi -onların ifadesiyle- "fotoğraftaki adam"ın kim olduğunu soruyor. Mavera Gençlik Hareketi`nden görevli arkadaşlar bir taraftan bu soruları cevaplarken, diğer taraftan açılan stantta Zarifoğlu ile ilgili kitap, ayraç, rozet, afiş tanıtıcı ve faydalı şeylerle meşgul oluyor."
CAHİT ZARİFOĞLU KİMDİR?
Cahit Zarifoğlu, 1940’da Ankara’da dünyaya gözlerini açar. Hâkim bir babanın çocuğudur. Bu yüzden Siverek`te başladığı ilkokulu Maraş’ta sürdürüp Ankara`da bitirir. Çocukluğunu korkunç olarak niteler. İşaret Çocukları adlı ilk şiir kitabı bu korkunun dışavurumu olarak kabul edilir. İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt yaptırır. Parasızdır ve bu yüzden çalışmak zorundadır. Bu yüzden öğrenim hayatı ağır aksak ilerler. Seyahatlere çıkar, askere gider, evlenir. Çoluk çocuğa karışır. Çocuk hikayeleri yazar. Ama geçici bir hevesle değil, bilerek isteyerek yazar çocuk hikayelerini… Nitekim 1984`te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü`ne layık görülür. TRT İstanbul Radyosu`nda görev alır, radyo oyunları yazar. Şiir, çocuk hikayelerinin yanı sıra roman ve günlük türlerinde eser verir. 7 Haziran 1987’de Bir kuş olup ayrılır aramızdan…
Ayrılacağını önceden haber veriyor gibi mısralar kaleme alır: Ölüm başucumda/ Bir melek elini uzatıyor bana/ Yapayalnız/ Bir yolculuk / Ruhların beklediği bir yer var/ Orada/ (…) / Zaman yol alıyor / O saat ah o saat/ Kimbilir nerede konaklar/ Şatom kararıyor,ay ışığında mezar/ Lambayı yak anne,üşüdü parmaklarım/ Gidiyoruz azar azar
Yayımlanmış Eserleri: "İşaret Çocukları, Yedi Güzel Adam, İns, Menziller, Yaşamak, Serçekuş, Ağaçkakanlar, Katıraslan, Yürek Dede ile Padişah, Savaş Ritimleri, Korku ve Yakarış, Bir Değirmendir Bu Dünya, Motorlu Kuş, Sütçü İmam, Gülücük, Ağaç Okul, Çocuklarımızla Atlara Biniyorduk. "