• DOLAR 32.445
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2442.632
  • ...
Hüda Par: `Roboski, Devlet Eliyle İşlenen Bir Katliamdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Şırnak`ın Uludere ilçesine bağlı Roboski`de 28 Aralık 2011 tarihinde TSK`ye ait savaş uçakları tarafından çoğunluğu çocuk, 34 sivil insanın katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Olayın yıldönümü nedeniyle Hür Dava Partisi`nden (Hüda PAR) açıklama geldi.
 
Roboski katliamında hayatını kaybeden mazlumlara Allah`u Teâlâ`dan bir kez daha rahmet ve ailelerine de sabırlar dilenen açıklamada, "Üzerinden bir sene geçmesine rağmen 34 Kürt vatandaşının katledildiği bu katliamın sorumluları ortaya çıkarılmadı. Oysa devlet, vatandaşın can ve mal emniyetini sağlamak zorundadır. Bu hakları ihlal eden kim olursa olsun devlet bunun gereğini yapmalıdır. Hukuka en başta devlet uymalıdır. Devlet, bu olayda sorumluluğunu kabul etmelidir. Roboski, devlet eliyle işlenen bir katliamdır. Terörle mücadele adı altında sürdürülen kirli savaşın bir sonucu olan Roboski katliamı, sistemin onlarca yıldır yaptığı cinayetlerden sadece biridir ve devlet bu katliamla suçüstü yakalanmıştır" denildi.
 
Açıklamanın devamında, sivil halka yönelik eylemleri kimden gelirse gelsin terörist eylem olarak kabul ettikleri belirtilerek, "Roboski katliamını da Antep`teki katliamı da terör eylemi olarak değerlendiriyoruz. PKK`nin sivil halka yönelik eylemi ile devletin güvenlik güçlerinin eylemleri arasında ayrım yapmıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
 
AKP`nin Roboski katliamında takındığı tavrın ne yazık ki kutuplaşmayı artırdığına dikkat çekilen açıklamada, "Sistemi ve zulüm politikalarını sahiplenme anlayışı, milliyetçiliğin güçlenmesine sebep olmaktadır. Hükümetin, soruşturma sonuçlanıncaya kadar sorumluları görevden el çektirmesi gerekirdi. Kasıt olmasa dahi, hata veya ihmal, bu katliam emrini verenlerin yargılanmasına engel değildir. Sivil halka yönelik terör eylemlerini, PKK ya da devletin güvenlik güçleri tarafından yapılmış olsun failleri bulup ortaya çıkarmak, devletin, dolayısı ile hükümetin sorumluluğundadır. Bunu yapmayan/yapamayan hükümet sorumluluktan kurtulamaz. Hükümet, takındığı tavır ile devlet adına bu cinayette rol alanları himaye etmektedir" şeklinde tepki gösterildi.
 
Kamuoyunda olayın üstünün örtülmesi ve karartılması endişesinin ciddi boyutlara ulaştığına vurgu yapılan açıklamada, "STK`ları ve kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya, unutmamaya ve unutturmamaya davet ediyoruz. Bu trajik olay örtbas edilmemelidir. Emir komuta zinciri içerisinde işlenmiş olan bu katliamın sorumlularının ve rol oynayanların mutlaka yargılanmaları ve cezalandırılmaları sağlanmalıdır ve halka yönelik, daha önceki katliamlar da dahil olmak üzere halktan özür dilenmelidir" çağrısı yapıldı. (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir