• DOLAR 32.578
  • EURO 34.979
  • ALTIN 2448.142
  • ...
Sobayı Yaktıktan Sonra Evi Terk Etmeyin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Türkiye genelinde ve özellikle doğu bölgesinde yaşanan sert kış şartlarından dolayı soba kullanımı yüksek olan yerlerde, soba zehirlenmeleri ile sık sık karşılaşılmaktadır. Baca temizliği ve soba kullanımı hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle sobayı yaktıktan sonra evi çocukların üzerine terk edip giden ebeveyinlerin sobayı yakmamaları konusunda uyarılarda bulundular.

 

Baca temizliği ve soba kullanımı hakkında İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Zafer Bülbül önemli konulara değindi.

 

Baca Temizliği Önceden Yapılmalıdır
Kış gelmeden önce baca temizliği yapılması konusunda uyarılarda bulunan Zafer Bülbül, \"Soba kurulmadan önce baca temizliği uzman kişiler tarafından yapılmasına özen gösterilmeli. Bu konuda itfaiyeden yardım alınabilir. Ya da baca temizlenmesinde uzman olan kişilere danışılması gerekir. Baca temizliği ayda en az bir defa yapılmalıdır. Baca yüksekliği yapılması gerekir. Televizyonlarda gördüğümüz kadarı ile bazı insanlar bacaları bilinçsiz bir şekilde yakıcı maddeler ile temizlemeye kalkışıyorlar. Bu çok yanlış bir uygulama. Yakıcı madde ile temizlendiği zaman orada oturan kişilerin hayatı tehlikeye girer. Evler yanabilir. Soba ve borularda patlama meydana gelebilir. Baca temizliğine önem verilmesi gerekir\" dedi.

 

Önemli Uyarılar!
Zafer Usta, bacanın temizliği, sobanın kullanım şekli ve boruların sağlam olması, boruların izalasyon ile sarılmasının alınacak ilk önlemler olduğuna değinerek söylemlerini şöyle devam etti, \"Sobanın arka tarafında aç kapa kelebekleri vardır, soba yandığı zaman ön kapak ve kelebek dediğimiz unsurlar kapatılır ve ısının içeriye verilmesi sağlanır. Kömürün, yatma saatine kadar yakılması gerekir. Eğer yatma saatinde kömür yakılmaya kalkışılırsa bu çok tehlikelidir. Genelde ölümlerin sebebi bundan kaynaklanmaktadır. Yatma saatine kadar yanan kömürün karbonmonoksit gazı yayma tehlikesi ortadan kalkar. Yatma saati sırasında sobanın ön kapağı kapatılıp, arka kelebeği açılmalıdır ki gaz borulardan dışarıya çıksın.\"

 

Ebeveynler Soba Yakıp Evi Terk Etmemelidirler
Zafer Usta ebeveyinler için ise şu tavsiyelerde bulundu: \"Anne ve babaların sobayı yaktıkları zaman çocukları evde terk edip dışarı çıkmamaları gerekir. Çünkü çocuklar rahat durmazlar, soba ile yapacakları en ufak bir oyun hayatlarına mal olabilir. Ya da havanın ters esmesi sonucu, soba ateşi dışarı fırlattığı zaman çocuğun onu söndürme gibi bir düşüncesi ya da gayreti olmayabilir. Anne ve babaların bu konuda önemle üzerinde durmaları gerekir.

 

Yalnız Yaşayan Yaşlılara Dikkat Etmek Gerekir
Zafer usta son olar ise sözlerine şunları ekledi, \"Türkiye istatistiklerine baktığımız zaman soba zehirlenmelerinden dolayı ölen insanların çoğunluğunu yaşlı ve yalnız yaşayan insanlar oluşturmaktadır. İtfaiye daireleri ve belediyeler bu konuda duyarlı olmalıdır. Yalnız yaşayan yaşlıların bacaları önceden temizlenmelidir. Çünkü bu hayati bir önem teşkil etmektedir.\" (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir