• DOLAR 32.56
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2441.129
  • ...
Kan Davalı Aileler Barıştırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da 2 yıl önce iki arkadaş arasında çıkan kavgada bir kişinin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan kan davası, düzenlenen barış yemeğiyle son buldu. Sait Özşanlı Barış Komitesinin girişimleri üzerine bir araya gelen taraflar, Kur’an’ın altından geçerek el sıkıştı. Törende kanat önderi Molla Ömer İler ise kardeşlik üzerine nasihatlerde bulundu.

Diyarbakır’da bugüne kadar onlarca kan davalı aileyi barıştıran Sait Özşanlı Barış Komitesi, bir kan davasını daha sonlandırdı. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 2 Mayıs 2010 tarihinde öğretmen evinde iki arkadaş arasında çıkan kavga sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti. Kavgada İ.H. Şitil hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Şitil ile Atabey aileleri arasında kan davası başlamıştı. Bunun üzerine harekete geçen Barış Komisyonu üyelerinden Metin Özşanlı, Celalettin Aydın, Ömer İler, Veli Özkişi ve Yahya Kamçı taraflarla defalarca görüşerek kan davasının bitirilmesi için gayret gösterdi. Şitil ailesinin İstanbul’da yaşayan büyüğü M. Nesip Şitil ve ailesinin ikna edilmesi üzerine tarafların barışı için tören düzenlendi.

Demirok Tesisleri’nde düzenlenen törende konuşan kanaat önderi Ömer İler, İslam dinindeki kardeşliğe vurgu yaptı. İnsanın hata yapabileceğini belirten İler, bunun en hayırlısının hatadan dönmek olduğunu vurguladı.

İler, "Kardeşlik; yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik demektir. Efendimiz (sav), Ensar ile muhacirleri kardeş ilan etmiş. Efendimiz (sav) 23 yıllık peygamberlik hayatında eşine rastlanılmayan bir kardeşlik ilan etmiştir. O bize birbirinize, kardeşlerinize kin ve düşmanlık yapılmaması konusunda bizleri uyarmış, din kardeşliğine dikkat çekmiştir. Sahabelerden İranlı Selman-ı Farisi ile Habeşli Bilal kardeş olmuş, Allah’ın rızasına nasil olmuşlardır. Birileri bunu basit görebilir ama bizim her şeyimiz din kardeşliğidir. Çimentomuz da dindir” diye konuştu.

AK PARTİLİ VEKİL ERONAT: OĞLUMUN KATİLİNE BİLE BEDDUA ETMEDİM

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise iki aileyi yakından tanıdığını ve böyle bir günde bir araya geldikleri için kendilerine teşekkür etti. Eronat, “Bu barışın olması için dua ettim. Biz Müslüman insanlarız. Dinimizde intikam haramdır. Kendi evladının katiline bile beddua etmemiş biriyim. Herkes hata etmiş olabilir. Yeter ki her hatadan ders çıkartalım.” diye konuştu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise iki aileye de gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti. Törende konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise halkın en büyük sorunun cahillik ve yoksulluk olduğunu söyledi. Demirbaş, “35 yıldır kan akıyor. Her gencin ölümünden yüreğimiz kanıyor. Etnik kimliği önemli değil insanların ölmesini istemiyoruz. İnşallah büyük bir barışı da ülke olarak gerçekleştiririz.” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından Molla Ömer İler’in salâvatlar okuyarak tuttuğu Kur’an -ı Kerim’in altından geçen Şitil ve Atabey ailesinin fertleri el sıkışarak barıştı.
CİHAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir