• DOLAR 32.54
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2442.394
  • ...
 ``Elektrik`` Tasarısı Meclis`te
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tasarı, özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin yapılmasının sağlanmasını amaçlıyor.

Tasarıya göre Rüzgar ve güneş enerjisi başvurularında, tesisin kurulacağı saha üzerinde son üç yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli standardına uygun rüzgar veya güneş ölçümü bulunması zorunlu olacak.

Üretim lisansının verilmesinde ve tadilinde rekabetin geliştirilmesi amacıyla iletim ve dağıtım kısıtları ile ilgilinin sahip olduğu piyasa gücü de dikkate alınacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, istediği bilgilerin yanlış, eksik veya yanıltıcı olarak verildiğini saptarsa ihtar çekecek. İhtara rağmen aykırı durumlarını devam ettirenlere 500 bin TL para cezası verilecek.

Lisans kapsamı dışında faaliyet gösterildiğinin saptanması halinde kapsam dışı faaliyetin veya aleyhte faaliyetin durdurulması ihtar edilecek. İhtara rağmen aykırı durumlarını devam ettirenlere 1 milyon TL para cezası uygulanacak

Yapılan talep ve işlemlerde kanuna karşı hile veya gerçek dışı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde ise lisans iptal edilecek.

EÜAŞ veya müessese, bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıkları, özelleştirme programına alınsa bile, bağlı bulundukları kurum veya kuruluşlara aidiyeti devam edecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir