• DOLAR 34.464
  • EURO 36.419
  • ALTIN 2913.085
  • ...
Müslüman Gençlere Tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Şüphesiz, Allah Teâlâ katında insanların en çok sevileni, genç ve imkân sahibi olmasına rağmen, Allah yolundan çıkmayan ve (bu nimeti) ilahi yolda Allah’a itaat ve ibadet etmek için kullanan kimsedir." [Kenzü’l Ummal]

1} Hayatın en verimli ve en değerli çağının ve aynı zamanda en hareketli ve en kritik zamanının `Gençlik` olduğu akıllardan çıkarılmamalı; bu cihetle, geçen her saatin ehemmiyeti bilinerek değerlendirilmelidir.

2} Öncelik; maddi ihtiyaçların giderilmesi ve dünyevi beklentilerin karşılanması değil, manevi ihtiyaçların karşılanması ve uhrevi eksikliklerin giderilmesi olmalıdır.

3} Muhakkak, işlenen cürüm, hata ve yanlışlardan sonra `tövbe` edilmeli, bilahare bir iyilik yapılmalıdır.

4} Tövbeleri çokça kabul buyuran Allah Teâlâ’nın af, mağfiret ve rahmetinden ümit kesilmemelidir.

5} İslam’ın hakikatleri ve ilahi düsturlarıyla beraber, güzel ahlak önderi Hazreti Muhammed (s.a.v)’in ders dolu örnek yaşam ve yaşantısı öğrenilmeli ve öğretilmelidir.

6} Takip edilen yol; `İslam`, okunan kelam; `Kur’an`, örnek alınan şahsiyet; `Hazreti Muhammed (s.a.v)` olmalıdır.

7} Allah Teâlâ nezdinde ibadetlerin kabulünün İhlâs’a bağlı olduğu ve ihlâs’ın ebedi saadete vesile olduğu unutulmamalıdır.

8} Her zaman ve her şartta, Allah Teâlâ’ya karşı görev ve sorumluluklar halisane duygularla ve layıkıyla yerine getirilmelidir.

9} İmam Rabbani Hazretlerinin üzerinde önemle durduğu; ilim-amel-ihlâs düsturu, rehber edinilmelidir. Zira ilimsiz amelin bir anlamı olmayacağı gibi, ihlâs gözetilmeden yapılan bir amel de Allah katında makbul olmaz.

10} Amellerin boşa gitmesine sebep olan riya ve gösterişten kaçınılmalıdır. Riya ve gösteriş için yapılan ibadetin kişiye hiçbir fayda vermediği/sevap kazandırtmadığı bilinmelidir.

11} Dünyevi veyahut uhrevi her ne yapılacaksa, `Zerre kadar bir iyiliğin mükâfatı da, zerre kadar bir kötülüğün karşılığı da verilecektir` ilahi ikazı unutulmadan yapılmalıdır.

12} `Nimetleri eksiksiz ve sürekli olan Cennete götüren sebeplerin başlıcası, yumuşak huylu ve güzel ahlaklı olmaktır` hadisi doğrultusunda hareket edinilmelidir.

13} Aile fertlerine ve komşulara iyi davranılmalı ve ikramda bulunulmalı; küçüklere sevgi, büyüklere saygı gösterilmelidir.

14} Başkasının yaptığı iyilik ve ikram hatırda tutulmalı, başkasına yapılan iyilik ve ikram ise küçük görülüp unutulmalıdır.

15} Toplumun kanayan yarası olan kalbi hastalıklardan (Gıybet, dedikodu, iftira, suizan, söz taşıma, yalan ve lüzumsuz konuşma) şiddetle uzak durulmalıdır.

16} Müslüman bir kardeşin hata ve kusurları araştırılıp tezahür edilmemelidir. Hata ve kusurlar var ise, uygun bir zaman ve müsait bir ortamda söylenilmelidir.

17} Allah Teâlâ’nın emirlerine noksansız uyulmalı; hayat bahşeden ilahi ilke ve prensipler eksiksiz yerine getirilmelidir.

18} Kişiler arasında imzalanan ticari (ya da başka sebeplerle yapılan) anlaşmalar, sebepsiz yere bozulmamalıdır.

19} Başa gelen sıkıntı, zorluk ve musibetlere karşı sabır silahı ile mukabele edilmeli; her şeyin Allah Teâlâ’nın izni ve bilgisi dâhilinde vuku bulduğu unutulmamalıdır.

20} `Senin elinle bir kişinin hidayete ermesi yeryüzünde bulunan ve güneşin üzerine doğduğu her şeyden daha hayırlıdır` tavsiyesi şiar edinilmelidir.

21} Gidilen ortamlara uyan değil; ortamları, İslam’ın yol gösteren ve yön veren hakikatlerine uyduran olunmalıdır.

22} Yüklenilen misyon gereği güler yüzlü, yumuşak huylu, nazik tabiatlı, ince ve hassas ruhlu olunmalı; sert mizaçlı, kaba ve kırıcı olunmamalıdır.

23} Fakir ve muhtaçlara, yetim ve kimsesizlere, yolculara ve yolda kalmışlara yardım edilmeli; sevabı daim olan bu hayırlardan mahrum kalınmamalıdır.

24} `İçinizde hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun` ilahi uyarısı prensip edinilmelidir.

25} Nerede bir kötülük varsa uzaklaşılmalı, hayır ve hasenatları ziyadeleştirecek ortamlarda bulunulmalıdır.

26} Müslümanların dertleriyle dertlenilmeli, işleriyle meşgul olunmalı ve özellikle de, Din-i Mubin’in selameti yolunda istek ve arzuyla çalışılmalı; serdengeçti olunmalıdır.

27} Duçar kalınan bela ve musibetler, sıkıntı ve zorluklar, zulüm ve zorbalıklar İslamî çalışmaları aksatmamalıdır.

28} Müslüman kardeşlerin meziyetleri ve faziletleri tasavvur edilip, elde ettikleri başarılarıyla iftihar edilmelidir.

29} `Allah Teâlâ’nın koruluğu haramlardır` şiarıyla, haramlardan uzak durulmalı ve şüpheli her ne varsa sakınılmalıdır.

30} `Kırmızı tenlinin siyah üzerinde, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğünün olmadığı; üstünlüğün ancak Takva’da olduğu` gerçeği bilinerek hayat idame ettirilmelidir.

31} İbadet ve itaat, hayâ ve iffet, doğruluk ve dürüstlük, güler yüz ve güzel ahlak gibi davranışlarla örnek olunmaya çalışılmalıdır.

32} İslam’ın temel esaslarının anlaşılmasına katkı sağlayacak her şey, kişisel endişe ve beklentilerin üstünde tutulmalıdır.

33} Aziz İslam dinine hizmet etmeyi dava edinen Kur’an hizmetkârları olunmalı ve bu yolda sorumluluk üstlenilmelidir.

34} Hatalarda ısrarcı olunmamalıdır. Müslüman bir kardeşin uyarı ve nasihatlerine, Allah rızası umularak uyulmalıdır.

35} Her akşam yatmadan önce muhasebe yapılmalı; işlenen cürümlerden tövbe ve yapılan güzellikler için de şükür edilmelidir.

36} Düzenli ve tertipli yaşamaya, temiz ve sade giyinmeye, malayani söz ve davranışlardan yüz çevirmeye özen gösterilmelidir.

37} Yapılmayan ve yapılamayacak olan sözleri beyan etmekten şiddetle sakınılmalıdır.

38} İslamî davet çalışmaları (Emr-i bi’l ma’ruf, nehy’i ani’l münker sorumluluğu) aralıksız sürdürülmeye çalışılmalıdır.

39} Kötülükler görmezlikten gelinmemelidir. Görülen kötülükler (elle-dille-kalple) düzeltilmeye çalışılmalıdır.

40} Hasan el Benna’nın "Görevlerimiz vaktimizden fazladır" sözü şiar edinilmeli ve bu bilinçle, yapılacak bir iş en kısa sürede bitirilmelidir.

41} İslamî camia ve STK’ların panel, etkinlik, sohbet ve seminer programlarından haberdar olunmalı ve imkânlar dâhilinde iştirak edilmelidir.

42} Allah Teâlâ’nın insana bahşeylediği karar verme yeteneği, -irade- hayırlı ve faydalı işlerde kullanılmalıdır.

43} Gözler haram görüntülerden, diller faydasız sözlerden, kulaklar nahoş seslerden sakındırılmalıdır.

44} Toplumu ve İslamî camiayı alakadar eden söz, hareket ve davranışlarda ölçülü ve dengeli davranılmalıdır.

45} Okunan kitaplardan, dinlenen sohbetlerden, araştırılan konulardan, izlenen belgesel ve filmlerden öğrenilenler hayatta uygulanmaya çalışılmalıdır.

46} Televizyon ve internetin fayda ve zararları iyice bilinmeli ve bu bilgiler doğrultusunda, ihtiyaç halinde ekran başına geçilmelidir.

47} Gelişmelerden haberdar olmak adına, güncel konular ve özellikle ümmet-i Muhammedî ilgilendiren haberler takip edilmelidir.

48} Son zamanlarda sıkça tercih edilen İslamî sesli düğünlerde, İslam’ın cevaz verdiğinin dışına çıkılmamalı, manevi değerlerlere bağlılık muhafaza edilmeli ve gerektiği takdirde inisiyatif alınıp öncülük edilmelidir.

49} Mücadeleleriyle İslam tarihinde iz bırakmış aziz şehidlerin ve hasseten yakın zamanımızda zulümlere baş eğmeyip izzetli bir yolu tercih eden muhterem dava adamlarının mücadeleleri öğrenilmeli ve hayatlarındaki kıssalardan hisse çıkarılmalıdır.

50} Zamanı daha iyi değerlendirme adına, mutlaka günlük, haftalık ve aylık -gerekirse de yıllık- program hazırlanmalı ve bu programlara eksiksiz riayet edilmeye çalışılmalıdır.

Günlük-Haftalık Program

a] Kur’an-ı Kerim’i anlamaya çok büyük ehemmiyet gösterilmeli ve düzenli olarak okunmalıdır.

b] Cevşen’in okunmasıyla beraber; ayet, hadis ve günlük dualar okunmalı ve ezberlenmelidir.

c] Kitap okuma, gelişme ve ilerlemenin en önemli aşaması olduğu için, okuma saatleri belirlenmelidir.

d] Düzenli olarak her gün Siyerden bir kısım okunmalıdır

e] Kısa bir bölüm bile olsa, Risale okuma alışkanlığı edinilmelidir.

f] Büyük emeklerle hazırlanan İslamî Kürtçe-Türkçe dergiler okunmalıdır

g] Gündemden bihaber kalmama adına belirli gazete, televizyon ve internet siteleri takip edilmelidir.

ğ] Vakit namazları, imkânlar dâhilinde cemaatle kılınmalıdır.

h] Vakit namazlarının sünnetleriyle beraber, duha, vitr, evvabin ve abdest namazlarının kılınmasına gayret gösterilmelidir.

ı] Sünnete mutabık günlük vird edinme ve Efendimize salavat getirme alışkanlığı kazanılmalıdır.

i] Her gün yeni bir bilgi öğrenilmeye çalışılmalıdır.

j] Günlük temizlik ve temiz giyinmenin ehemmiyetine dikkat edilmelidir.

k] Resulullah (s.a.v)’in tavsiyesi doğrultusunda, her gün Rabbe münacatta bulunulmalı; hata ve kusurlardan arınıp tövbe edilmelidir.

l] Her gün yatmadan evvel muhasebe yapılmalı; ölüm-ahiret, cennet-cehennem konuları üzerinde tefekkür edilmelidir.

m] Cemaatle namaz ve vakit namazlarının sünnetlerini kılma çizelgesi düzenlenmelidir. Çizelge, düzenli bir şekilde doldurulmalıdır.

n] Kötülüklerden alıkoyan oruç ibadetine, Ramazan ayı dışında da önem gösterilmelidir. Özellikle sünnet oruçları tutulmaya çalışılmalıdır.

o] Zevkleri körelten ölüm çokça anılmalı; kabirlere düzenli ziyaretler gerçekleştirilmelidir.

ö] Allah Teâlâ ile rabıtayı muhkemleştiren Teheccüd namazı imkanlar dahilinde kılınmalıdır.

p] Akraba, arkadaş ve komşu ziyaretlerine dikkat edilmeli; ziyaretlerde İslamî konular konuşulmalıdır.

r] `Veren elin sevabı Allah katındadır` düsturuyla düzenli yardım, sadaka ve infak verilmelidir.

s] İslamî STK’ların haftalık sohbet ve seminerlerine katılım alışkanlık haline getirilmelidir.

ş] Aile fertleriyle ve özelde ebeveynlerle haftalık aile sohbetleri yapılmalı ve ihmal edilmemelidir.

Cenab-ı Allah, İslam’ın hakikat deryasından damlayan bu tavsiyeleri yerine getirenlerden eylesin bizleri…

Muhammet Şerif

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir