• DOLAR 35.354
  • EURO 36.619
  • ALTIN 2983.32
  • ...
Keşmir, Srebrenitsa olmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Hindistan, 5 Ağustos'ta skandal bir karara imza atmış ve yarım asırdır Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı. Hindistan ayrıca Cammu Keşmir’i iki ayrı bölgeye ayırma kararı almış ve Müslümanların tepkilerini de hesaba katarak bölgede toplanma yasağı, internet ve iletişim erişiminin engellenmesi gibi birçok kısıtlama getirmişti. Hindistan’ın yasadışı kararına günlerdir tepki gösteren Pakistan’dan bu defa uluslararası camiaya bir uyarı geldi. Pakistan Başbakanı İmran Han, "Dünya Keşmir'deki Müslümanlara yönelik Srebrenitsa benzeri bir diğer katliama sessizce tanıklık mı edecek?" ifadelerini kullandı.

PAKİSTAN’DAN ULUSLARARASI TOPLUMA UYARI

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ın Cammu Keşmir politikaları nedeniyle uluslararası toplumu uyardı.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hindistan'ın Cammu Keşmir’deki kısıtlamalarına tepki gösteren Han, bölgedeki durumun daha da kötüleşebileceğini savunarak, "Dünya, Hindistan işgali altındaki Keşmir'de Müslümanlara yönelik Srebrenitsa benzeri bir diğer katliam ve etnik temizliğe sessizce tanıklık mı edecek? Uluslararası toplumu, buna izin vermesi halinde, gelişmelerin Müslüman dünyasında radikalleşme ve şiddet döngülerine yol açacak sert yankılar ve tepkiler doğuracağı konusunda uyarmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Han, Cammu Keşmirli Müslümanlara yönelik kısıtlamaların ve halihazırda işgal altında bulunan bölgedeki ilave askerlerin varlığının, Hint Başbakan Narendra Modi'nin daha önce Gujarat eyaletinde "Müslümanlara yönelik etnik temizliğinin bir örneği olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

“MODİ İÇİN PAHALIYA MAL OLACAK”

Keşmir'in Pakistan'a bağlı bölümü Azad Keşmir'in başkenti Muzaffarabad'daki Eyalet Yasama Meclisinde önceki gün yaptığı konuşmada Han, Hindistan Başbakanı Modi'nin Keşmir'i uluslararası sorun haline getirerek stratejik hata yaptığını belirtmiş ve "Bu hata hem Modi'ye hem de BJP hükümetine pahalıya mal olacak." demişti.

"MODİ'NİN HİNDİSTAN'I NAZİ ALMANYASI'NA BENZİYOR"

Hindistan'da iktidardaki BJP'nin ideolojisini Nazi ideolojisine benzeten Han, "Bu tehlikeli ideoloji, Babri Camisi ve inek linçleri gibi kazalarla sonuçlandı. Modi'nin Hindistanı'nda yaşananlar Nazi Almanyası'na benziyor. Hindistan'daki entelektüeller konuşmaya korkuyorlar çünkü konuşurlarsa hedef haline gelecekler." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Han, Birleşmiş Milletleri (BM) bölgede çıkabilecek olası savaşa karşı uyararak, bundan BM'nin sorumlu olacağını ve tüm İslam dünyasının görevini yapması için BM'ye baktığını sözlerine eklemişti.

GÜVENLİK KONSEYİNE ACİL TOPLANMA ÇAĞRISI

Pakistan geçtiğimiz günlerde ayrıca Hindistan'ın Cammu Keşmir'de sürdürdüğü kısıtlamalar ve Cammu Keşmir'in özel statülü yapısını değiştirmeye yönelik kararına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) "acil toplanması" çağrısı yapmıştı.

KEŞMİR HALKI KARARA DESTEK VERMİYOR

Öte yandan Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde keyfi gözaltıların yapıldığı, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı ve özel statünün kaldırılmasının destek görmediği bildirildi.

Hindistan Basın Kulübü'nde açıklanan "Kafesteki Keşmir" başlıklı raporda, aktivistlerden oluşan soruşturma kurulunun 9-13 Ağustos'ta Cammu Keşmir'in çeşitli bölgelerine ziyaretler yaptığı, burada insanların üzüntü, öfke ve ihanete uğramış hissettiklerini dile getirdiği, görüşülen kişilerin hiçbirinin bölgenin özel statüsünün kaldırılmasını desteklemediği belirtildi.

Raporda, Hint güvenlik güçlerinin paniğe yol açmak amacıyla keyfi gözaltılar yaptığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Ziyaret ettiğimiz her köyde, Srinagar'ın merkezinde de polis ya da askeri güçler tarafından keyfi alınıp götürülen ve yasa dışı gözaltında tutulan gençler ve okul çağındaki çocuklar vardı. Yüzlerce erkek çocuğu ve genç, gece yarısı baskınlarında yataklarından kaldırılıp götürüldü. Bu baskınların tek amacı korku yaratmak."

Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığına da dikkat çekilen raporda, "9 Ağustos'ta Soura'da (Srinagar) yaklaşık 10 bin kişi protesto gösterisi düzenledi. Güvenlik güçleri plastik mermiyle müdahale etti, birçok kişi yaralandı." ifadelerine yer verildi.

Soruşturma kurulunda yer alan aktivistlerden Hindistan Komünist Partisi üyesi Kavita Krishnan, "Narendra Modi, hükümeti tarafından alınan kararlar ahlak dışı, anayasaya aykırı ve yasa dışı." ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Hindistan, 5 Ağustos'ta yarım asırdır Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış ve bölgeyi, iki ayrı yeni bölgeye ayırma kararı almıştı.

Alınan kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Hindistan ayrıca karardan hemen sonra bölgede internet, cep telefonları ve sabit hatları dahil birçok iletişim kanalında kesinti yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Cammu Keşmir'de hayatın normale dönmeye başladığını savunuyor.

Uluslararası basın kuruluşları ise bölgede internet, cep telefonları, sabit hatların kesilmesi dahil kısıtlamaların sürdüğünü, yollarda hala barikatların görüldüğünü bildiriyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir