• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
​Bayram namazı nasıl kılınır? (Uygulamalı video)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle bayramda 81 ilde 4 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu nedenle camilerde bayram namazı kılınamayacak? Peki bayram namazı evde kılınabilir mi? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekattır? Tüm bu soruların cevabını videolu ve uygulamalı olarak sizin için anlattık.

Peygamber Efendimiz (Sallahu Aleyhi Vesellem) Medine'ye hicretinin ikinci yılında, Medine halkının senede iki bayram günleri olduğunu görünce, "Allah Teâlâ size o iki bayram günlerine bedel, onlardan daha hayırlı iki bayram günü ihsan etmiştir.” buyurarak Ramazan ve Kurban bayramlarını haber vermiştir ve ilk bayram namazı hicretin ikinci yılında kılınmıştır.

Yılda sadece iki defa eda edildiği için bayram namazının nasıl kılındığı unutulabiliyor. Peki, Bayram namazı nasıl kılınır?

 

UYGULAMALI BAYRAM NAMAZI KILINIŞI

İmam Hatip Mehmet Salih Çalka, “Ramazan ve Kurban bayramları, cuma namazı farz olan kimselere vaciptir.

-İmam, 'Allah-u Ekber' diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

-Cemaat de aynı şekilde niyet getirdikten sonra (Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum imama) tekbir getirip ellerini bağlar.

-Hanefiler 'Sübhâneke', Şafiiler ise 'Veccehtü' duasını okur.

-Sonra imam ve cemaat, “Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber” diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

-Birinci rekatta 7 defa tekrarlanır ve eller bağlanır.

-Bundan sonra cemaat susup bekler.

-İmam, Fatiha ve zammı süreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

-İkinci rekâtta yine bu sefer 5 defa , 'Subhânallâhi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber' denilir.

-Fatiha ve zammı- süreyi yine sesli olarak okur.

-Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır.

-İkinci secdeden sonra oturulur. Tahiyyât okunur.

-Sağa ve sola selam verilerek namazdan çıkılır."

Selam verildikten sonra imam hatibin minbere çıkıp bir hutbe okuyacağını aktaran Çalka, "Bu hutbe Cuma hutbesinde olduğu gibi iki kısımdan oluşur. Hutbeye, 'Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, lâ ilâhe illallâhu vellâhu ekber, Allah-u Ekber ve lillâhil hamd' diye tekbir getirilerek başlanır. Cemaat de tekbire katılır. İmam hatip, bayram hutbelerinde genel olarak bayramın birleştirici özelliğinden ve kardeşlikten bahseder. Hutbeden sonra camide bayramlaşma yapılır." dedi.

Bayram namazının nasıl kılındığını  öğrenen çocuklar da artık bayram namazını kılmayı öğrendiklerini ve inşallah bayram sabahı camiye gelip bayram namazı kılacaklarını söylediler. (M. Salih Keskin, M. Sait Çelik- İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir