• DOLAR 32.566
  • EURO 34.967
  • ALTIN 2443.469
  • ...
AYM Başkanı Arslan: Bireysel başvuruda yasal değişiklikler kaçınılmaz hale geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, AYM yeni üyesi Selahaddin Menteş'in yemin töreninde konuştu.

Arslan, "Bireysel başvuru hakkının tanındığı 23 Eylül 2012'den bugüne kadar 236 bin civarındaki başvurudan 190 binini karara bağladık." dedi.

"Bireysel başvurunun işleyişine yönelik birtakım yasal değişiklikler kaçınılmaz hale geldi." diyen Arslan, "Bu kapsamda öncelikle Eksiklik Bildirimi Sisteminin gözden geçirilmesi hatta kaldırılması gerekiyor." şeklinde konuşarak söz konusu sistemin ciddi mandada zaman ve emek kaybettirdiğini ifade etti.

Arslan, "İkinci olarak önemsiz, fazla zarar vermeyen, zarara uğramamış bireysel başvuruları daha hızlı bir şekilde ayıklayabilmek ve mahkemenin zamanını ve emeğini daha çok anayasal öneme sahip başvurulara ayırabilmek için Anayasal Önem Kabul Edilemezlik kriterini müstakil bağımsız bir kriter olarak benimsemek gerekiyor. Bu bağlamda yapılması gereken bir değişiklik de uzun yargılama şikayetlerinin Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyona devredilmesine yönelik bir değişikliğin yapılması…" diye konuştu.

Arslan, bireysel başvurunun asıl başarısının yasal değişikliklerin ötesinde son tahlilde ihlale yol açan yapısal sorunların çözümüne bağlı olduğunu kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir