• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Kadın üniversiteleri bir an önce hayata geçirilmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, G-20 Zirvesi için gittiği Japonya'da bulunan kadın üniversitelerinin bir benzerinin Türkiye'de de kurulması talebine her kesimden destek geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'da katılmış olduğu "Türkiye Bursları ve 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyeti" töreninde yaptığı konuşmada, Japonya'daki 800 üniversitenin yüzde 10'unun kadın üniversitesi olduğunu belirterek, Türkiye'de de benzer üniversitelerin olması gerektiğini dile getirmişti.

Japonya başta olmak üzere diğer ülkelerdeki kadın üniversitelerinin Türkiye'de de kurulması önerisini desteklediklerini belirten Gaziantepliler, bu konuda çok geç kalındığını ve söz konusu üniversitelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Kadın üniversitelerinin Türkiye'de de kurulması sürecinin başlatılmasını gecikmiş ancak çok önemli bir adım olarak gördüklerini ve desteklediklerini belirten vatandaşlar, kadın üniversitelerinin açılmasının önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çektiler.

Türkiye'de kadın üniversitelerinin kurulmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Recep Fidancı, eğitim ve öğretimin diğer kademelerinde de karma eğitim uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

"Çok geç kalınmış bir adım olarak görüyorum"

Türkiye'de kadın üniversitelerinin kurulması önerisini desteklediğini belirten Fidancı, "Çok geç kalınmış bir adım olarak görüyorum. Malumunuz Türkiye'de yıllardan beri eğitim sistemi karma bir şekilde ilerliyor. Bundan dolayı birçok mağduriyet yaşandı. Özellikle 28 Şubat sürecinde başörtülü öğrencilerin yaşadığı mağduriyetler var. Karma eğitimde, hem erkek hem de kız öğrenciler, eğitime odaklanmaktan ziyade karşı cinsin orada oluşu nedeniyle tam manasıyla kendisini eğitime veremiyor. Bu da genel olarak Türkiye'de eğitim sisteminin düşük olmasıyla ilgili bir durum. Cumhurbaşkanımız bu açıklamayı Japonya'da yapmıştı. Malumunuz Japonya, şu an gerek eğitimiyle gerek teknolojisiyle dünya devleri arasında yer almaktadır. Ciddi manada mesafe kat eden bir ülke. Bütün bunlar aslında eğitim temelleri ile inşa edilen eğitimden çıkan gelişmelerdir. Bundan dolayı Türkiye'de de böyle bir adımın atılması elbette güzel olacaktır." dedi.

Eğitim-öğretimin tüm kademelerinde karmadan vazgeçilmelidir"

Fidancı, "İlk etapta bunun bütün üniversitelerde yaygınlaştırılması halk tarafından farklı karşılanabilir. Çünkü yıllardan beri bu ülke maalesef karma eğitim müfredatı uygulanan bir sistem üzerine kurulu ve bu konuda bir üniversitenin pilot olarak seçilmesi, bu üniversitede yapılacak eğitimin başarılı olması neticesinde ister istemez halk tarafından da kabul görecektir. Bu uygulamanın, diğer tüm üniversitelerde yaygınlaştırılması konusunda halkın da destek vermesi gerekiyor. Çünkü bunu çok net bir şekilde ifade edebiliriz ki halk açısından bir maslahattır. Hepimizin çocukları üniversiteye gidiyor. Üniversitenin de karma olmasından ziyade ayrı olması daha önemlidir. Tabi bunun ilkokul çağından başlatılması bizim talebimizdir. İnşallah bu çağrının neticesinde ilkokula kadar ineceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu konuda HÜDA PAR ve eğitim sendikalarının verdiği desteği olumlu bulduğunu belirten Fidancı, bu sürece tüm siyasi partilerin ve sendikaların da destek vermesi gerektiğini ve kadın üniversitelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Çocuklarımızın eğitimi ve geleceği için daha iyi olur"

Türkiye'de kadın üniversitelerinin kurulması sürecini desteklerini belirten Meryem Aksoy da "Kız ve erkek çocuklarının, ayrı eğitim görmeleri daha iyi olur. Çünkü diğer Avrupa ülkelerinde bu uygulama var. Türkiye'de de bu uygulamanın olması daha güzel olur ve bizi çok mutlu eder. Bu uygulama öğrencilerin eğitimine de katkı sağlar. Çocuklarımız için, çocukların geleceği ve eğitimi için daha iyi olur. En önemlisi de ahlaki yönden çok daha iyi olur." şeklinde konuştu.

"Bu uygulama bir pilot üniversitede denenebilir"

Yıllardır uygulanan karma eğitim uygulamasının sonuçlarının ortada olduğunu ve herkese tarafından bilindiğini belirten Mehmet Demirkıran ise şunları söyledi:

"Kız ve erkek öğrencilerin ayrı üniversitede okuması iyidir. Erkek, bayan ayrımı yapmak istemiyorum ama en azından bayanlar kendilerine ait üniversite de daha rahat eğitim alabilir, daha rahat hareket edebilir. Şu an üniversitelerde erkek ve kız karışık. Üniversitelerde bizim örf, adet, gelenek, görenek ve toplumumuza uygun olmayan davranışlar var. Okullarda kız ve erkeklerin karışık olmasının yanlış olduğunu görüyoruz. Bunu hepimiz görüyor ve biliyoruz. Bunun önüne geçilebilmesi için en azından yurtlarda olduğu gibi erkek ve kızların ayrı olması yararlı olacaktır. Böylece kızlar daha rahat bir eğitim alabilir."

Demirkıran sözlerini şöyle sürdürdü: "Dış güçlerin, üniversitelerdeki gençleri yönlendirip bayan-erkek karışık şekilde toplumumuzdaki örf, adet, gelenek ve göreneklerimize aykırı yetişen nesilleri kullanarak İslamiyete uygun olmayan davranışlarda bulunmaları adına yapılan birtakım çalışmaları olabilir. Bundan kız ve erkek öğrencilerimizi korumak maksadıyla ve bir yandan da daha iyi eğitim almaları için sadece bayanlara has ayrı bir bölüm açılabilir. Sadece bayanlar bu bölümde okurlarsa daha farklı bir gelişim olabilir. Vatandaş olarak bu uygulamayı destekliyorum. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı üniversitelerde eğitim görmesinin de daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu uygulama bir pilot üniversitede denenebilir."

"Karma eğitim, inancımıza, gelenek ve göreneklerimize uygun değil."

"Çocuklarımızın karma eğitim görmesi uygun değil." diyen Hüseyin Söğütçü de "Karma eğitim, inancımıza, gelenek ve göreneklerimize uygun değil. Bu uygulamayı da destekliyoruz. Kız ve erkek öğrencilerin ayrı üniversitede okumasını isterim. Benim çocuğum da üniversitede okuyor. Ben de bir veli olarak çocuğumun ayrı bir okulda okumasını isterim. Avrupa'ya ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ama biz Müslüman bir ülkeyiz, çocuklarımızın ayrı üniversitelerde eğitim görmesi daha iyidir. Ülkemizde maalesef geçmişten gelen yerleşik bir düzen var. Bundan dolayı da herkes istediği şekilde hareket edemiyor. 'Demokrasi' deniliyor ama yine de bu ülkede istediğimizi, istediğimiz şekilde yapamıyoruz. Keşke çocuklarımızı ayrı ayrı okullarda okutabilsek! 28 Şubat sürecinde de başörtülü ve başörtüsüz şeklinde ayrımlar yapıldı. Bizler, Müslüman bir ülkede olduğumuzdan dolayı kız ve erkek çocuklarımızın ayrı eğitim görmesi daha uygun olur. Bu şekilde çocuklarımız eğitimde de daha başarılı olur. Çünkü erkek ve bayanların iç içe olmaları uygun değil." diye konuştu.

"Toplumun ahlakını ve düzenini bozmamak için iyi bir adım olur"

25 yıldır üniversitede çalışan bir vatandaş olarak kadın üniversitelerinin kurulmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten Selçuk Öksüz ise "Bayan öğrencilerin kendilerine ait erkek öğrencilerin de kendilerine ait üniversitede eğitim görmelerini elbette desteklerim. Kız ve erkek öğrencilerinin bir arada olmamalarını her zaman için desteklerim. Çünkü iki ayrı cinsin bir arada olması bazen topluma uymayan davranışlara neden olabiliyor. Böyle bir uygulamanın eğitime katkısı olur. Öğrencilerin başka bir yöne gitmesini engelleyebilir. Öğrenciler bu şekilde sadece eğitime odaklanabilirler. Herkesin çocuğu var. Hiç kimse kızının veya oğlunun başka bir yöne gitmesini, özellikle istemediği bir yöne gitmesini hiç istemez. Toplumun ahlakını ve düzenini bozmamak için iyi bir adım olur." dedi.

Üniversite öğrencisi Mehmet Çiftçi de kadın üniversitelerinin kurulmasını çok önemli bir adım olarak gördüklerini ve desteklediklerini belirterek, kız ve erkek öğrencilerin aynı üniversitede karma olarak sağlıklı ve rahat bir eğitim alamadığını söyledi.

Üniversite öğrencisi Yunus Emre Yılmaz da Türkiye'deki mevcut eğitim sistemi ve karma eğitim ile bir yere varılmadığını belirterek, "Kadınların eğitim gördüğü üniversite neden olmasın?" diye sordu.

Mehmet Bulut da "Kadın üniversiteleri güzel olur. Bu konuda cumhurbaşkanımızı destekliyoruz. Eğer bu şekilde üniversiteler olursa eğitimde başarı elde edilir. Toplum açısından da iyi olur. Şu anda bayan ile erkeklerin yan yana olması dinimiz açısından da caiz değildir." değerlendirmesinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir