• DOLAR 32.33
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2388.364
  • ...
 BM`den İsrail`e Nükleer Çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Genel Kurul`da 6`ya karşı 174 oyla kabul edilen karar tasarısında, İsrail`in ``daha fazla erteleme olmadan`` Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması`na katılması ve nükleer tesislerini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu`nun incelemesine açması çağrısında bulunuluyor.

Tasarıya ret oyu veren ülkeler, İsrail, ABD, Kanada, Marshall Adaları, Mikronezya ve Palau olurken, 6 ülke de çekimser kaldı.

193 üyeli BM Genel Kurulu`nda kabul edilen tasarılar, yasal olarak bağlayıcı değil, ancak dünyanın görüşünü yansıtıyor, ahlaki ve siyasi ağırlık taşıyor.

Tüm Arap ülkeleri ve İran, Aralık ayı ortasında Finlandiya`nın başkenti Helsinki`de nükleer silahların yasaklanması için düzenlenecek üst düzey toplantıya katılmayı planlıyordu. ABD, 23 Kasım`da toplantının bölgedeki siyasi çalkantı ve İran`ın silahsızlanma konusundaki muhalif tutumu nedeniyle yapılmayacağını açıklamıştı.

İran ve bazı Arap ülkeleri, toplantının iptal edilmesinin asıl nedeninin, İsrail`in toplantıya katılmayı reddetmesi olduğunu savunuyorlardı.

İsrail hükümeti, BM Genel Kurulu`ndaki oylamayla ilgili olarak henüz açıklama yapmadı.

Nükleer silahları olduğunu ne yalanlayan ne de doğrulayan İsrail`in yaygın biçimde atom bombalarına sahip olduğuna inanılıyor.

İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması`na, nükleer silahlara sahip Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore gibi katılmayı reddediyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir