İSTANBUL SEÇİMİNİ YAPIYOR
İstanbul için seçim vakti. İki adayın öne çıktığı İstanbul seçimleri için vatandaşlar sandık başına gidiyor. 31 Mart seçimlerinde YSK’nın tespit ettiği usulsüzlüklerin ardından yenilenme kararı alınan seçimler için bugün 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 seçmen sandığa gidip oyunu kullanacak.
HABER MERKEZİ
31 Mart seçimlerinde ortaya çıkan usulsüzlüklerin ardından YSK tarafından seçimlerin yenilenmesi kararı verildi. 23 Haziran olarak belirlenen seçimler için adaylar İstanbul’u karış karış gezerek vaatlerini anlattı, vatandaştan oy istedi. Beklenen o gün geldi ve bugün 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 seçmen sandığa gidip oyunu verecek. Peki, bu seçimlerde oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin haklarını kullanabilmesi için nelere dikkat etmesi gerekiyor? YSK'nin yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline karar vermesi nedeniyle seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması, seçmenlerin haklarını kullanabilmesi için bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor.
İSTANBUL SEÇMENİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN 10 ÖNEMLİ NOKTA ŞÖYLE:
1- SANDIĞA GİTMEDEN ÖNCE NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENİN
Seçmenler, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
2- OY VERME SAATİNE DİKKAT EDİN
İstanbul'daki seçmenler 08.00-17.00 saatleri arasında oyunu kullanabilecek.
3- OY VERME SAATİ BİTSE BİLE SIRADA BEKLEYİN
Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
4- ÜZERİNDE T.C. KİMLİK NUMARASI OLAN KİMLİK BELGENİZİ UNUTMAYIN
Seçmenlerin oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
5- SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMASA BİLE OY KULLANIN
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.
6 - CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRMEYİN
Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
7 - OY PUSULASINI KONTROL EDİN
Seçimde, seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası konulacak. Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak.
8- OY PUSULASINDAN BAŞKA, ZARFA HİÇBİR ŞEY KONULMAYACAK
Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
9 - OY VERME KABİNİNDE FAZLA KALMAYIN
Seçmen, dışarı çıkmadıkça kapalı oy verme yerine kimse giremeyecek. Ancak oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen oradan çıkarılacak.
10 - OY KULLANDIKTAN SONRA İMZA ATMAYI UNUTMAYIN
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalayacak.
"OY PUSULASININ FOTOĞRAFINI PAYLAŞMAK KANUNLARA AYKIRI"
Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay bazı vatandaşların sandık başında kullandığı oyu göstermek ve daha fazla etkileşim almak için pusulanın fotoğrafını sosyal medyada paylaştığını belirterek, bu durumun kanunlara uygun olmadığını hatırlattı. Unay, sandık başında oy pusulasının resmini çekmenin kanunla yasaklandığını belirterek, "Kanunlara ve kurallara uyalım. Kullandığı oyu sosyal medyada paylaşan kişiye 250 lira idari para cezası kesilir. Yasanın 130'uncu maddesine göre de bu kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir. Kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydediciyle girmesini yasaklıyor." bilgisini paylaştı.
OY KULLANMA İŞLEMİ 08.00'DE BAŞLAYACAK
İstanbul’da oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp 17.00'ye kadar devam edecek. Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Seçmene verilecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası, beyaz üzerine siyah baskılı olarak hazırlandı. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler, oylarını kullanmış olsa bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak. YSK tarafından yayın yasağı kaldırılmadan sonuçlar açıklanamayacak.