• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
​Arefe günü vatandaşlar mezarlıklara akın etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan Bayramı öncesi Arefe  gününde, bütün mezarlıklar ve türbeler ziyaretçilerle dolup taştı. Hayatını kaybeden yakınlarına Kur’an-ı Kerim ve dua okumak için mezarlılara akın eden Siirtliler, yanlarında aldıkları ikramları mezarlıkta çocuklara ve mezarlık ziyaretine gelenlere dağıttılar.

7’den 70’e her yaştan insanın mezarlığa geldiği görülürken bir taraftan yakınlarını kaybetmenin hüznünü yaşayan vatandaşlar bir yandan da bayrama kavuşacak olmanın sevinci içerisinde oldukları gözlemlendi.

Yakınlarının yokluğunu özellikle bayramlarda hissettiklerini söyleyen vatandaşlar, “Bayram arefesinde ilk işimiz mezarlığa gelmek. Yoklukları her zaman hissediliyor ancak bayramların ayrı bir özelliği var” dediler.

"Mezarlıklara ibret almaya geliyoruz"

Arefe günü olması nedeniyle Siirt’te güzel bir gelenek haline gelmiş olan dost ve akrabaları ziyarete geldiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü yapan Tekin Öztemiz, “Bizler de bir gün öleceğiz bu nedenle mezarlıklara ibret almak için geliyoruz.” dedi.

Öztemiz, “Ramazan Bayramı’ndan bir gün önce Arefe gününde büyüklerimizi ziyaret ederiz. Onların ruhlarına Kur’an’lar okuyup ruhlarına bağışlarız. Sonuçta hepimiz öleceğiz ama ölmek demek, yok olmak anlamına gelmiyor. Aslında bir âlemden diğer bir âleme göç etmiş oluyoruz. Önemli olan bu  dünyada onların ruhuna okuduğumuz Kur’an ve yaptığımız hayır hasenatlar la ruhlarını rahatlatmaktır. Bizler evlatları olarak büyüklerimizi unutmamalıyız ve onları hatırlamamız gerekiyor. Sonuçta bir gün bizler de öleceğiz ve bizler mezarlıklara ibret almak için geliyoruz.” dedi.

“Daha düne kadar yanımızda olanlar bu gün toprağın altındalar”

Daha düne kadar yanımızda olan yakınlarımız bugün toprağın altında.” diyen Gönül Elçileri Derneği Başkanı Murat Coşar, mezarlıkları ziyaret etmekle insanın şuurlandığını ifade etti.

Coşar, “Bizlerde vefat eden ölülerimizi ziyarete geldik. Onların ruhlarına dualar ettik ve Kur’an okuduk. Bu çok güzel bir gelenek ve bu geleneğin devam etmesini bekliyoruz. İnsan duygulanıyor ve hayatta iken beraber olduğu anne, baba, kardeş, eş ve dostları bakıyorsunuz ki toprağın altında. Buraya gelmek öbür dünyanın varlığını hatırlatıyor. Sadece gözle gördüğümüz bir dünyadan ibaret olmadığını hatırlıyoruz. Ama ruhları başka bir âlemdedirler. Buna iman etmenin şuuruyla buradayız ve bunu idrak ediyoruz. Rabbim ümmeti Muhammed’e rahmet etsin.” ifadelerini kullandı.(Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir