• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Roman İlahi Grubu Regaib Kandili`ne Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÇANAKKALE- Lapseki eski müftülerinden Yusuf İzzettin Konuk, 2000 yılında ilçede görev yaptığı sırada, roman vatandaş larla irtibata geçerek ilahi grubu oluşturmalarını sağladı. Müftülüğün de desteğiyle çalışmalarını sürdüren ilahi grubu, o dönemden itibaren camilerdeki kandil programlarına, düğün ve sünnet gibi merasimlere katılarak ilahiler söyledi.
Ramazan aylarında çeşitli otellerde düzenlenen iftar programlarında da sahne alan grup, daha sonra 2009 yılında kurulan Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği çatısı altında çalışmalarına devam etti.


Zaman zaman üyelerinin değiştiği bildirilen ve şu an müzisyenler Cesur Dikici (28), Tolga Bingül (20), Coşar Geçer (20), Tarkan Gümüş (18), Feridun Tutar (19), Yaşar Dağ (23) ve Fatih Altınışık (23) ile hamallık yapan Polat Dikici (35), Halil Altınışık (23), Uğur Bingül (23), Ahmet Dikici (33) ve Kadem Demirel`den (33) oluşan ilahi grubu, Diyanet İşleri Başkanlığının daveti üzerine, yarın akşam Edirne`deki Selimiye Camisi`nde düzenlenecek kandil programında ilahiler okuyacak.

-İMAM EŞLİĞİNDE HAZIRLANIYORLAR-

Roman ilahi grubu, her akşam saatlerinde Lapseki Belediyesi Düğün Salonu`nda bir araya gelerek çalışıyor. Grup üyeleri, günde yaklaşık 4 saat süreyle ilahiler okuyarak Ragaib Kandili`ne hazırlanıyor.
İlahi grubuna ilk kurulduğu günden beri destek veren Gazi Süleyman Paşa Camisi imamı Adem Yıldız`ın yanı sıra çalışmalara katılırken ilçe müftüsü Remzi Karadoğan da fırsat buldukça grubu izliyor.


Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Çalışır, grupta yer alanların, keman, ud, kanun, bendir ve darbuka çaldığını, ayrıca yakında bir neyzenin de gruba katılacağını söyledi.
Adem Yıldız ile roman vatandaşların da bu işi yapabileceklerini gösterdiklerini ifade eden Çalışır, "İlk defa klarnet ve kemanla ilahi okunduğunu ispat ettik. Çalışmalarımızı bu zamana kadar getirdik. Bundan sonra da roman kardeşlerimizin bu işi yapacağını kanıtlamak istiyoruz" dedi.
Müftü Remzi Karadoğan ise göreve başladığında romanların ilahi söylediklerini ve bir grup oluşturduklarını öğrendiğini belirtti.
İlahi grubunun Diyanet İşleri Başkanlığı`nın daveti üzerine Edirne`deki Selimiye Camisi`nden yapacağı canlı yayına katılmak üzere hazırlıklara başladığını belirten Karadoğan, "Biz gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Arkadaşlarımız da çalışmalarını sürdürüyor. Yarın canlı yayında ilahi söyleyecekler" diye konuştu.


Grubun çalışmalarına en başından beri katılan imam Adem Yıld ız da, romanların, toplumda kötü alışkanlıkları olan kişiler olarak tanındığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Roman vatandaşlar toplumda ikinci ve üçüncü sınıf insanlar olarak biliniyorlar. Peygamber Efendimizin deyişiyle, `İnsanlar tarağın dişleri gibi eşittir`, sözü gereğince biz bu kardeşlerimize 10 yıldan beri el attık. Amacımız toplumda ikinci ve üçüncü sınıf olarak görülen roman vatandaşlarımızı topluma katmak ve entegre etmektir. Toplumun onları kabullenmesini sağlamak, dini ve eğitim seviyesini yükseltmektir."


İlahi grubunun yöneticisi Cesur Dikici de, kendilerinin ilahi söylemesinin bazı kesimlere tuhaf geldiğini söyledi. Dikici, "Romanlar aslında nerede yaşarsa yaşasın milletine, devletine, dinine sahip çıkan bir toplumdur. Bizler dinimizi, Allah`ı ve Hazreti Resulullah`ı seviyoruz. Bu sevgimizi, bazı kesimlere göstermek için bu ilahi grubunu oluşturduk" diye konuştu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir