• DOLAR 32.313
  • EURO 34.707
  • ALTIN 2413.298
  • ...
İstatistiklerle Türkiye'de 1 Mayıs kutlamaları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için hazırlıklar tamamlandı. Bakırköy'de kutlamalar için hazırlıklar tamamlanırken, Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı ve Kazancı Yokuşu'na işçi grupları çelenk bıraktı. Beşiktaş'ta ise Taksim'e çıkmak isteyen bir gruba polis müdahale ederken 49 kişiyi gözaltına aldı.

Bakırköy'de kutlanacağı açıklanan Dünya 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Taksim’deki güvenlik önlemleri sürerken, Cumhuriyet Anıtı ve meydan çevresi barikatla çevrildi. İstanbul Valiliği’nin kararının ardından Taksim ve çevresinde barikatlarla güvenlik önlemi alındı. Cumhuriyet Anıtı ile Meydanın çevresi polisin aldığı güvenlik önlemiyle kapatıldı. Gün boyu Gezi Parkı, Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstiklal Caddesi ile meydana giriş çıkışların olacağı yollar barikatlarla kapatılacak. 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesinde Bakırköy'de önlemler ve hazırlıklar gece de devam etti. Bakırköy Pazar Alanı'na çıkan yollara gündüz getirilen polis bariyerleri gece saatlerinde tek tek yerleştirildi. Kutlamalarının yapılacağı Bakırköy Pazar Alanı'na sahne kurulumu yapılırken, etkinliğin yapılacağı yere çıkan yollarda ise güvenlik önlemleri nedeniyle alan ve çevresine polis bariyerleri konuldu.

TAKSİM'DE GÜVENLİK ÖNLEMİ

İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de değil Bakırköy'de yapılacağı yönündeki kararının ardından Taksim ve çevresinde alınan güvenlik önlemleri gece boyunca da devam etti.

49 KİŞİ GÖZALTINDA

Şişli ve Beşiktaş'tan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara, polis ekiplerince müdahalede bulunuldu.

Barbaros Bulvarı'nın Beşiktaş Meydanı yakınında toplanan ve ellerinde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) flamaları taşıyan gruptakiler, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı.

Grubun yürüyüşüne izin vermeyen çevik kuvvet ekipleri, uyarılara rağmen dağılmayan gruptakilere müdahale etti. 

Polis, yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı.

Mecidiyeköy'de toplanan İnşaat İşçileri Sendikası üyesi bir grup da slogan atarak, Taksim'e yürümek istedi. 

Grubun yürümesine izin vermeyen çevik kuvvet ekipleri, "dağılın" uyarısına uymayan gruptaki 6 kişiyi gözaltına aldı.

Bu arada, Kadıköy Belediyesi önünde toplanan DİSK'e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) üyesi bir grup da davul, zurna eşliğinde halay çektikten sonra midibüslere binerek Bakırköy'de düzenlenen miting alanına gitti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Zincirlikuyu'dan Taksim'e yürümek isteyen 8 kişiye polis izin vermedi. Taksim'e gitmek istediklerini söyleyen 2'si kadın 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Beyoğlu'nda polis bariyerlerinin önünde döviz açarak slogan atan 2 kişi gözaltına alındı. Divan Kavşağı´nda polis bariyerlerinin önüne gelen biri kadın iki kişi elindeki dövizi açarak slogan atmaya başladı. Çevredeki polisler tarafından müdahale edilen iki kişi plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı.

Taksim'e çıkmak isteyen bir grup, polis tarafından gözaltına alındı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde Taksime çıkmak isteyen 13 kişilik grup, polis tarafından gözaltına alındı. Yaklaşık 10 kişilik grup Sıraselviler Caddesi'nden sloganlarla yürüyerek Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. Ancak gruba izin vermeyen polis ekipleri yürüyşelrini engelledi. Gözaltına alınan eylemciler, gözaltı otobüsüne götürüldü.

HAK-İŞ ÇELENK BIRAKTI

HAK-İŞ üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Sendika adına açılamada bulunan HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, "Bugün tüm Türkiye'den sesleniyoruz. Bizler haklarımız için, özgürlüklerimiz için, demokrasi için, insanca bir hayat, adil bir dünya için alanlardayız" dedi.

HAK-İŞ üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na geldi. Sloganlar atan, dövizler ve Türk bayrakları taşıyan sendika üyeleri anıta çelenk ve kırmızı karanfiller bıraktı. Sendika adına açılama yapan HAK-İŞ İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, "1 Mayıs'ı hep birlikte coşkuyla ve heyecanla kutluyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında emekçilerin taleplerini gür bir sesle haykırmak için buradayız. Örgütlenme sürecini başlattığımız taşeron işçilerinin kadro mücadelesi için sendikal örgütlülüğü sağlamak gerektiğini ortaya koymuş ve taşeron şirketlerde çalışan tüm emekçilerin kadro mücadelesini fiilen başlatmıştık. Böylelikle 1 milyona yakın taşeron emekçimiz kadro sahibi oldu. Geçici ve mevsimlik işçilerimizin çalışma süreleri uzatıldı. Hükümetimiz 1 milyona yakın kamu işçisini kadroya almakla birlikte devlet küçülmelidir diyenlere karşı büyük bir meydan okuması gerçekleştirmiştir. Bugün mücadelemizi hep birlikte kazandık. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Taşerondan kadroya geçen işçilerimize enflasyon farkını talep ediyor, geçici mevsim işçilerimizin 9 ay 29 çalışma haklarının uygulamasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Şişman, "2019 yılında yapılacak olan kamu toplu iş sözleşmelerinde yüksek enflasyonun dikkate alınmasını işçilerin ve işçi emeklilerinin yüksek enflasyon karşısında korunmasını talep ediyoruz. Bugün tüm Türkiye'den sesleniyoruz. Bizler haklarımız için, özgürlüklerimiz için, demokrasi için, insanca bir hayat, adil bir dünya için alanlardayız. Özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik yeni Türkiye için birlikteyiz. Din, vicdan ve fikir özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınması için alanlardayız. Bizler sosyal devlet, sosyal barış, sosyal adalet, eşitlik ve sendikal haklarımız için tüm yurtta alanlardayız" ifadelerini kullandı.

Sendika üyeleri, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

TÜRK-İŞ ÜYELERİ TAKSİM'DE

TÜRK-İŞ üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu.

TÜRK-İŞ üyesi bir grup, Gümüşsuyu Caddesi'nden sloganlar atarak, Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

Gruptakiler, burada saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu ve 1977'deki olaylarda hayatını kaybedenler için karanfil bıraktı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı açıklamada 1977'de yaşanan olayları hatırlatarak, "1977'de bu alanda 34 arkadaşımız katledildi. Bunun üzerinden 42 sene geçti. O olayları kim yaptı, neden yaptı, niçin yaptı, hala belirsiz. Her yerde söylediğim bir ifade var: 1977'yi kim yaptıysa, arkalarında hangi güç varsa, 15 Temmuz'u da onlar yaptı. Aynı güç onların arkalarında da var." dedi.

Atalay, buradaki etkinlikten sonra Kocaeli'ye geçerek 1 Mayıs'ı orada kutlayacaklarını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından, TÜRK-İŞ üyeleri Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçerek, çelenk bırakıp alandan ayrıldı.

BAKIRKÖY'DE TOPLANMALAR BAŞLADI

Bakırköy'de düzenlenecek olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için toplanan grupların alana yürüyüşü başladı. Grupların bazıları otobüslerle bazıları ise metrobüslerle Bakırköy'e geldi. Bakırköy metrobüs durağında yoğunluk oluştu. Durakta toplanan gruplar kortej halinde alana doğru yürümeye başladı. DİSK kortejine katılanlar halay çekti. Grupların alana yürüyüşü sürüyor.

İŞE GİTMEK İSTEYENLER ZORLANDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim'e çıkan yollar ve ara sokaklar bariyerlerle kapatıldı. Sabah işe gitmek isteyenler uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Taksim Meydanı'na giremeyen bazı vatandaşlar geri dönerken bazıları ise farklı güzergahlar aradı.

Taksim Meydanı'na çıkan caddeler ve ara sokaklar polis bariyerleriyle kapatıldı. Taksim Meydanı ve çevresinde çevik kuvvet polisleri görev yerlerini aldı. Bazı bölgelere TOMA'lar konuşlandırıldı. Sabah işe gitmek isteyenler polis engeliyle karşılaştı. Vatandaşlar uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Bazı vatandaşlar iş yerlerine gidemeyince evinin yolunu tuttu, bazıları ise farklı güzergahlardan iş yerlerine ulaşmaya çalıştı.

"HEP BİZ ÇALIŞANLAR MAĞDUR OLUYORUZ"

DHA'nın haberine göre, iş yerine gidemeyen Pınar Güven insanların mağdur olduğunu belirterek, "Ben Feriköy'de oturuyorum. Otobüs yok, metro yok, Osmanbey'e kadar yürüdüm. Patronu aradım 'Bir şekilde gelmen gerekiyor' dedi. Şimdi burada çelik bariyerlerin önünde bekliyorum. Polisler buradan giremeyeceğimi söylediler. Ne yapacağımı bilemiyorum. Kasımpaşa tarafına doğru yürüyeceğim. Böyle bir koruma olmaz, bu insanlar çalışıyor. Eminönü'nde çalışıyorum hep biz çalışanlar mağdur oluyoruz. Bu şekilde olmaz. Ne yapacağım bilemiyorum. Bir şekilde işe gitmem gerekiyor" dedi.

TURİSTLER YÜRÜMEK ZORUNDA KALDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim bölgesinde yolların kapanmasıyla,turistler otellerine yürümek zorunda kaldı. Otelleri Taksim Meydanı’nda olan turistler ise, polis memurlarına rezervasyon bilgilerini göstererek alandan içeri girdi.

 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim Meydanı ve bazı yollar araç trafiğine kapatıldı. Trafiğe kapatılan yollarda sadece yaya geçişine izin verildi. Havalimanlarından kalacakları otellere gelen turistler ise, yolların kapalı olduğunu görünce kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Güvenlik tedbirleri kapsamında görevli memurlar turistlere gerekli açıklamayı yaparak yürümeleri gerektiğini ifade etti. Otelleri, bariyerle çevirili olan bölgenin içinde olan turistler ise, polis memurlarına rezervasyon bilgilerini göstererek alandan içeri girdi. Turistler bavullarıyla kalacakları otellere yürümek zorunda kaldı.

İL İL 1 MAYIS

AYDIN: Aydın’da Türk-İş’e bağlı Tes-İş Sendikası’na bağlı çalışanlar 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlamak için sabahın erken saatlerinde alanlara indi. İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek miting için Aydın’dan yaklaşık 400 kişi ‘Başka Türkiye Yok’ pankartı ile Aydın’dan İzmir’e hareket etti. Türk-İş Aydın İl Temsilcisi ve Tes-İş Şube Başkanı Mustafa Aydın, “Sendika olarak çalışanlarımızın haklarını korumak için alanlardayız. Ülkemizde yıllardır çeşitli oyunlar oynanıyor. Provokasyona gelmeyiz. Başka Türkiye yok ülkemizi sahip çıkmak zorundayız” dedi.

AKSARAY: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Aksaray'da toplanan Nakliyat İş üyeleri, güne halaylarla başladı. Nakliyat İş üyesi bir grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Aksaray'da toplandı. Atatürk Bulvarı'nda buluşan sendika üyeleri davul ve zurnalarla 1 Mayıs'ı kutluyor.

ANKARA: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Ankara'da Anadolu Meydanı'nda kutlanıyor. Güvenlik tedbirlerinin üst düzeyde olduğu alana girişler dört yerden sağlanırken, Özel Harekat polisleri meydanda kuş uçurtmadı. Kızılay Meydanı'ndan Tandoğan istikametine ise trafik kapatıldı. Kızılay ve AKM'den gelen gruplar polis korteji eşliğinde Anadolu Meydanı'na yürüdü. Toplam 6 sendikaya bağlı üyeler alana gelmeye başladı. Kutlamalarda 5 bin 800 emniyet mensubu görev alırken, sağlık ekipleri de alanda hazır bekletildi. 

ERZURUM: Erzurum’da 1 Mayıs İşçi Bayramı davul zurna eşliğinde halaylarla kutlandı. Sabah saatlerinde Yakutiye Kent Meydanında toplanan kutlamalara sivil toplum kuruluşu temsilcileri(STK),dernekler, üye işçiler katıldı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü açılış konuşmasını TİSK Erzurum Şube Başkanı Yusuf Gökçan, “Geçtiğimiz yılda sizlerle beraber isteklerimiz, taleplerimizi haykırdık, sorunlarımıza çözüm istedik. Birlikte umutlarımızı tazeledik. Kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasını bile kendi üyelerine müjde olarak veriyorlar. Biz işçilerin çalışanların haksızlıklar karşısında bile yasal olanaklarını kısıtlıyorlar. İş güvencesiz ve siz çalıştırma iyice yasal hale gelmiş, bunun sonucu iş cinayetleri yüksek rakamlara gelmiştir. İşçiler kadrolu kadrosuz taşeron diye sınıflandırılamaz. Biz birlikte çalışıyoruz birlikte üretiyoruz” dedi.

KOCAELİ: Türk-İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Kocaeli’de kutluyor. Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Milli İrade Meydanı’nda başladı. Miting öncesi İzmit Doğu Kışla Parkı’nda binlerce vatandaşın oluşturduğu kortej miting alanına yürüdü. Türk-İş konfederasyonu bünyesinde olan 38 sendika başkanlarının arasında olduğu kortej yoğun güvenlik önlemleri arasında meydana geldi. Binlerce vatandaşın katıldığı mitinge Türk-İş Genel başkanı Ergün Atalay, İzmit Belediye başkanı Fatma kaplan Hürriyet, konfederasyon bünyesinde olan Tarım-İş Sendikası, Türk-Meltal, Türkiye Maden-İş Sendikası, Petrol-İş Sendikası başta olmak üzere toplam 34 sendikanın başkanları katıldı.

ŞANLIURFA: Hak-İş ve Memur-Sen konfederasyonlarınca Şanlıurfa 18 Mart Çanakkale Caddesi'nde ortak program düzenlendi. Program, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden 1 Mayıs programına katılmak için Şanlıurfa'ya gelen bir grubun trafik kazası geçirmesi nedeniyle yarıda kesildi.

BU YOLLAR TRAFİĞE KAPALI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bakırköy Cumartesi Halk Pazarı Alanı'nda gerçekleştirilecek kutlamalar nedeniyle
ve kutlamalara kapatılan taksim meydanı çevresinde bazı yollar trafiğe kapatıldı.

BAKIRKÖY BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR
- İsmail Erez Bulvarı ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
- Olgunlar sokak ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
- İncirli Caddesi Tunaboylu Sokak ile E5 arası ve bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
- Ekrem Kurt Bulvarı E5'e katılım ile Veliefendi Hipodrom Ana Giriş Kapısı arası kapalı ve bağlı tüm cadde ve sokaklar
- D100 Güney Yanyol Bakırköy Cezaevi katılım ile Otomol katılım arası
- Bahçesaray Sokak ve bu sokağa çıkan tüm cadde ve sokaklar

ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR
- Yüce Tarla Caddesi
- İstanbul Caddesi
- Rauf Orbay Caddesi

BEYOĞLU-BEŞİKTAŞ-ŞİŞLİ BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR
- Beyoğlu-Tarlabaşı Bulvarı
- Beyoğlu-Mete Caddesi
- Beyoğlu-Gümüşsuyu Caddesi
- Beyoğlu-Sıraselviler Caddesi
- Şişli-Halaskargazi Caddesi
- Şişli-Cumhuriyet Caddesi
- Şişli -Ortaklar Caddesi
- Şişli- Aytekin Kotil Caddesi

ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR
- Unkapanı Köprüsü ve Perşembe Pazarı'ndan gelen akım Kasımpaşa ve Karaköy istikametine yönlendirilecek
- Kasımpaşa'dan gelen akım Tuz Ambarı Işıklardan Hasköy ve Karaköy istikametine yönlendirilecek
- Dolmabahçe Gazhane Caddesinden gelen akım Gümüşsuyu'na verilmeden Beşiktaş ya da Karaköy istikametine yönlendirilecek.
- Şişhane'den gelen akım Kasımpaşa ve Unkapanı Köprü istikametine yönlendirilecek.
- Defterdar Yokuşu'ndan Taksime Çıkan Yol Kapanacak (Firuzağa Meydan) Akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki Yokuşu istikametine yönlendirilecek.
- Mebusan Yokuşu Caddesi çıkış istikameti Meclis-İ Mebusan Caddesiyle kesişim noktasından kapatılarak, akım Karaköy istikametine yönlendirilecek.
- Halaskargazi Caddesi kapatılacak, alternatif olarak Abide-İ Hürriyet Caddesine yönlendirilecek.
- Ergenekon Caddesinden gelen akım Dolapdere Caddesine yönlendirilecek. Halaskargazi Caddesine yönlendirilmeyecek.
- Dolapdere Caddesinden gelen akım Irmak Caddesinden Kasımpaşa istikametine geri çevrilecek. Yedi Kuyular istikametine yönlendirilemeyecek.
- Beytaman ışıklardan kapama yapılacak ve Şişli istikametine yönlendirilmeyecek.
- Aytekin Kotil Caddesinde kapama yapılacak, akım Şişli istikametine yönlendirilmeyip Mecidiyeköy istikametine yönlendirilecek.
- Rumeli Caddesinden gelen akım Abide-İ Hürriyet Caddesine yönlendirilecek.
- Riz Cartron Otel Önünden kapama yapılacak, akım Mete Caddesine gönderilmeyecek.
-Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Fatih ve Kadıköy'de başta olmak üzere il genelinde Saat 06.00'dan itibaren emniyet tedbirleri uygulanacak.
-Ayrıca; Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu-Kabataş-Taksim Finüküler Hattı-Karaköy-Tünel Finüküler Hattı yolu trafiğe kapatıldı.

Kaynak: Haberturk / Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir