• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak için yapmış olduğu “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması Nisan ayı sonuçları açıklandı. Türk-İş’ten konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“YEREL SEÇİMİN ARDINDAN ZAMLAR ART ARDA GELDİ”

“31 Mart 2019 günü yapılan yerel seçimin ardından zamlar art arda geldi ve çalışanların geçim şartları daha da ağırlaştı. Ekmek, et, tavuk gibi mutfak harcamasında önemli ağırlığı bulunan gıda maddelerindeki fiyat artışı aile bütçesini olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz aya göre aynı mal ve hizmetleri satın almak için yapılması gereken harcama tutarı önemli ölçüde arttı. Gelirini aynı miktarda artıramayan iktisaden dar ve sabit gelirli kesimlerin satın alma gücü daha da geriledi. Dört kişilik bir ailenin mutfak harcaması (açlık sınırı) mevcut net asgari ücreti geçti. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.106,89 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.862,82 TL, Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.600,60 TL olarak hesaplandı.”   

“BİR AYDA SADECE MUTFAK HARCAMASI İÇİN YAPILMASI GEREKEN TUTAR 93 TL ARTIŞ GÖSTERDİ”

Seçim sonrasına ertelendiği görülen zamların etkisiyle son bir ayda sadece mutfak harcaması için yapılması gereken tutar 93 TL artış gösterdi. Yılın ilk dört ayının sonunda mutfağa gelen yük ise 166 TL’ye ulaştı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise son bir ayda 302 TL arttı. Yılbaşına göre aile bütçesine gelen ek yük 540 TL olarak hesaplandı. Son bir yıl itibariyle mutfağa gelen ek yük 427 TL olurken, dört kişilik ailenin geçim maliyetindeki artış 1.389 TL oldu.” 

“ELDE EDİLEN GELİR İLE YAPILMASI GEREKEN HARCAMA ARASINDAKİ FARK GİDEREK AÇILMAKTADIR”

Anayasa gereği tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulan asgari ücret günlük 67,36 TL ve aylık net 2.020,90 TL’dir. Asgari ücretin, işçiler ile ailelerinin ihtiyaçlarını dikkate alarak yeterli düzeyde belirlenmediği gün geçtikçe ortaya çıkmaktadır. Diğer bir ifadeyle, yaşanan yüksek fiyat artışlarının bir bedeli çalışanların karşı karşıya kaldığı olumsuz geçim şartlarıdır. Ülkede mevcut asgari ücretin sosyal güvenlik primine temel olan ortalama işçi gelirine oranı oldukça yüksektir. Bu durum, ücretlerin ortalama olarak asgari ücret seviyesinde yoğunlaştığını ve bir anlamda, çalışan yoksulluğunun yaygınlığını ortaya koymaktadır. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark giderek açılmaktadır. 

“GIDA ENFLASYONUNDA SON ON İKİ AY İTİBARİYLE ARTIŞ ORANI YÜZDE 25,39 OLARAK HESAPLANDI” 

“TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Nisan ayında şu şekilde gerçekleşti: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,61 oranında arttı. Yılın ilk dört ayı sonunda fiyatlardaki artış yüzde 8,54 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 25,39 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 20,81 oldu.”