• DOLAR 32.547
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2444.094
  • ...
​Yetim çocuklar anneleriyle birlikte kitap okuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep'te yetim çocuklar ve annelerinin hizmet aldığı Bülbülzade Vakfı Yetim Merkezi tarafından geçen yıl başlatılan "Okundukça Kitap, Okudukça İnsan Projesi"ne katılan çok sayıda yetim öğrencilerin velileri, kitap okuyarak çocuklarına örnek oluyor.

Haftada bir kez Yetim Merkezi'nde buluşan çoğunluğu ev kadını yetim çocukların anneleri, okudukları kitapların özetini birbirine anlatıyorlar. Yetim çocuklar ve anneleri, ay sonunda ise okudukları kitaptan sınava tabi tutuluyorlar. Dereceye giren annelere ve çocuklarına çeşitli ödüller veriliyor.

Onlarca roman, şiir ve hikaye kitabı okuyan anneler, çocuklarının bu sayede bilgisayar, TV ve cep telefonlarıyla daha az ilgilenmesinden de memnuniyet duyuyor.

Etkinlikle ilgili bilgi veren Bülbülzade Vakfı Yetim Komisyonu Başkanı Hatice Sohbet, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, yetim çocukları ve annelerini nitelikli bireyler olarak topluma kazandırmak için geçen yıl böyle bir proje başlattıklarını söyledi.

Sohbet, çocukların küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanmasında en güzel rol modelin anne olduğunu ve anneleri sürekli kitap okuyan çocukların da kitap okumayı alışkanlık haline getirdiğine dikkat çekti.

Proje kapsamında yetim çocukların anneleriyle birlikte ayda bir kitap okuduklarını aktaran Sohbet, "Bu kitap okuma projesi farklı bir kitap okuma projesi ve bizim için çok gurur verici. Bülbülzade Vakfı Yetim Komisyonu olarak düzenlediğimiz bir okuma etkinliği." dedi.

"Manevi anlamda da destek olmak gerekiyor"

Sohbet, "Biz Bülbülzade Vakfı olarak 3 binin üzerinde anne ve 5 binin üzerinde yetim çocukla ilgileniyoruz. Onlarla ilgilenirken, bir şey fark ettik ki sadece yardım vermek ve onlarla ilgilenmek yetmiyor. Aynı zamanda fikir olarak onlarla yardımlaşmak gerekiyor. Manevi anlamda da destek olmak gerekiyor. Birçok annemiz okuma-yazma dahi bilmiyordu. Yetim annelerimiz okuma-yazma kurslarımızda okuma-yazma öğrendiler. Buradaki annelerimiz, kursa gelip okuma-yazma öğrendikten ve belli bir noktaya geldiler. Buradaki annelerimiz düzenli eğitime gelip artık kendi kendilerini de eğitmeye başladılar." diye konuştu.

"Bu okuma etkinliği bizim için daha bir anlamlıdır"

Yetim çocuklar ve anneleri için her ay bir kitap seçtiklerini belirten Sohbet, "Annelerimiz için bu ay 'Küçük Ağaçın Eğitimi' isimli kitabı seçtik. Annelerimiz bu kitabı okudular. Küçük bir yarışma düzenleyeceğiz. Yarışmanın sonucunda da dereceye giren annelerimize ödüller verecegiz. Bunu rutün olarak devam ettireceğiz. Bugün 50 annemiz bizimle birlikte bu yarışmaya katıldılar. Hepsi kitaplarını okudular, yarışmaya girecekler ve onun heyecanını taşıyorlar. O yüzden bu okuma etkinliği bizim için daha bir anlamlıdır. Okuma her zaman güzeldir ama bu çok daha güzel bir okuma etkinliği. Biz de, kendileri de bunun sevincini yaşıyoruz."ifadelerini kullandı.

"Kitap okuyan anneyi görmek çocuklar için daha etkili olacaktır"

Yetim çocuklarla aynı zamanda düzenli olarak eğitim yaptıklarını belirten Sohbet, "İlk olarak annelerimizle yarışma yapmak istedik. Daha sonra da eğitim yaptığımız yetim çocuklarla aynı şekilde yarışma düzenleyeceğiz. Bu yarışmada ödüllü bir yarışma olacak. Bu yarışmayı bu ayın içerisinde gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz. Ama öncelik 'anneler' dedik ve ilk önce anneler okusun, çocukları da onları örnek alsın istedik. Bu şekilde daha etkili olacağına inanıyoruz. Kitap okuyan anneyi görmek çocuklar için çok daha güzel ve daha etkili olacaktır." şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yetim çocukların anneleriyle birlikte kitap okuduklarını aktaran Sohbet, yetim çocuklar ve annelerinin, ay sonunda da okudukları kitaptan sınava tabi tutulduklarını, dereceye giren anne ve çocuklarına çeşitli ödüller verildiğini aktardı.

"Okumayı artırmak bizim en önemli hedefimiz"

Sohbet, "Okumayı artırmak bizim en önemli hedefimiz. Çünkü okuyan bir insan kendisini geliştirebiliyor, boş işlerden uzak kalabiliyor, güzel işlerle yönelebiliyor. Bu şekilde kitap okuma sayısında da elbette artış olacaktır. Çünkü burada 50 annemiz var ve hepsinin en az iki veya üç çocuğu var. 50 anne ve 3 çocuk şeklinde hesaplandığında bunun etkisi olacak. Proje kapsamında çocuklarda anneleriyle birlikte ellerine kitap alıp sayfalarını karıştıracaklar ve onlar da okumaya başlayacaklar. Mutlaka kendileri de yanlarında arkadaşlarını getirecekler. Bu şekilde okuma sayısında ciddi bir artış olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Kitap okuma etkinliğine katılan Aynur Akbulut da proje kapsamında hem kendisinin hem de çocukları kitap okuma alışkanlığı kazandığını belirtti.,

"Hem biz okuyalım hem çocuklarımız okusun"

Akbulut, "Ben de yarışmaya katılan anneleRdenim. Kitap okumak bizim için iyi oluyor. Bu sefer farklı biretkinlik oldu. Ama devamının gelmesini daha çok istiyoruz. Biz evde kitap okurken çocuklarımıza da iyi bir örnek olmak istiyoruz. Böyle devam ettikçe çocuklarımız kitap okuma alışkanlığı kazandırırız. Ben burada yarışmaya katılırken 10 yaşındaki kızımda başka yerde yarışmaya katıldı. Amaç; çocuklara kitap okumayı aşılamaktır. Hem biz okuyalım hem çocuklarımız okusun." dedi.

"Kitap okumanın bize verdiği güzel alışkanlıklar oldu"

Bu yarışmayı düzenleyenlere teşekkür eden Fatma Çelik "Kitap okumanın bize verdiği güzel alışkanlıklar oldu. Kitabı daha çok okumak, ilerlemek ve geleceği biraz daha iyi öğrenmek amacıyla önemli buluyorum. Biz yetim anneler olarak çocuklarımıza ve çevremizedaha faydalı olabilmek için kitap okumayı önemli buluyorum."

"Bütün çocuklar da kitap okumalıdır"

Annesiyle birlikte kitap okuma etkinliğine katılan Lale Erdoğan da "Annelerimiz telefon ve bilgisayar ile ilgili değil de kitap okumakla bize örnek olmaları ve bizimle ilgilenmeleri daha iyi olur. Kitap okumamız bizim hayal gücümüzü ve zekamızı geliştirir. Bütün çocuklar da kitap okumalıdır. Annelerinden telefon ve bilgisayar yerine kitap istemelidir. Hayal gücünü geliştirmek ve daha iyi zekalı olmak için kitap okunmalıdır. Kitap okumak çocukların da annelerinin de zihinlerine iyi gelir. Kitap okumakla daha iyi bilgilere sahip olabiliriz." dedi.

"Televizyona bakmak yerine ailecek kitap okuduk"

Yakup Berat da "Annemle kitap okuma yarışmasına geldik. Annem bu kitap yarışmasına katıldığında o kitabı okurken biz de kitap okuyorduk. Evde televizyona bakmak yerine ailecek kitap okuyorduk. Kitap okumak dünyadaki en güzel etkinliktir." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir