• DOLAR 32.204
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2504.875
  • ...
`Hicret Sayesinde İslam Dünyanın Her Tarafına Yayıldı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - 1434. hicri yılbaşı münasebetiyle hicretin önemi ve hicri yılbaşı ile ilgili olarak Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar açıklama yaptı.

15 Kasım 2012 Perşembe günü hicri yılbaşının idrak edileceğini hatırlatan İl Müftüsü Çağlar, "Hicri Takvim, Peygamber Efendimiz` (s.a.v)in Mekke`den Medine`ye göç etme olayını tarih başlangıcı ve bu hadisenin vuku bulduğu Muharrem ayının birinci günü olarak kabul edilir" dedi.

Hicret`in genel anlamda dini sebeplerle bir yerden başka bir yere göçme anlamında kullanılan bir kelime olduğunu ifade eden Müftü Çağlar, özelde ise Hz. Muhammed`in ve Mekkeli Müslümanların Medine`ye göç etmelerini ifade ettiğini kaydetti.

Müftü Çağlar, "Hicreti zorluklarla gerçekleşen Peygamber Efendimiz, emsalsiz bir coşku ve sevgi seli ile karşılandı. Hz.Muhammed (SAV)`in Medine`ye yerleşmesi ile birlikte İslam`ı yayma hareketi başlattı. Mekke`den gelen muhacir sahabeler ile onlara bütün mevcudiyetleri ile yardım eden Medineli Sahabeler (Ensar) arasında kardeşleşme gerçekleşti. Müslümanlar arasında eşsiz dayanışma, kaynaşma, birlik ve beraberlik oluştu. Mekke`de eziyet ve işkencelere maruz kalan Müslümanlar bu hicret sayesinde güç buldu. Hz. Muhammed`in önderliğinde bir devlete kavuştular. Medine İslam devletinin ilk başkenti oldu. Hz.Peygamber İslam devletinin kuruluşunu ilan etti ve İslam`ı yaymak için hemen diplomatik temaslarına başladı" ifadelerini kullandı.

Hicret sayesinde İslam kısa bir süre içerisinde dünyanın her tarafına yayılma istidadı kazandığına işaret eden Müftü Çağlar, "Dünya tarihinde çok mühim olan bu hicret hadisesi, Hz.Ömer zamanında yapılan müzakereler neticesinde Hz.Ali`nin teklifiyle hicri takvimin başlangıcı kabul edildi" dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir