• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte Bugün - 07.03.2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1876: Alexander Graham Bell, telefon olarak adlandırdığı buluşunun 174,464 patent numarasıyla patentini aldı.

1925:  İstiklal Mahkemesi üyeleri yapılan seçimlerle belirlendi. Denizli Milletvekili Mazhar Müfit Kansu mahkeme başkanlığına, Karesi Milletvekili Süreyya Özgeevren savcılığa getirildi. Urfa Milletvekili Ali Saip Ursavaş ve Kırşehir Milletvekili Lütfi Müfit asil üyeliğe seçildi. 4 Mart'ta kabul edilen Takrir-i Sükûn Kanunu yeni bir dönemin habercisiydi. Takrir-i Sükûn ile biri Ankara'da, öteki de Doğu ve Güneydoğu bölgesinde görev yapmak üzere iki İstiklal Mahkemesi kurulmuş, Doğu ve Güneydoğu bölgesi için kurulan İstiklal Mahkemesi'ne verdiği idam cezalarını uygulama yetkisi de verilmişti. Böylelikle Doğu ve Güneydoğu İstiklal Mahkemesi idam kararı veriyor, bu karar Yargıtay'a gitmeden direk yine İstiklal Mahkemesince infaz ediliyordu. Diğer bir tabirle salonda kararı veren İstiklal Mahkemesi üyeleri bahçeye çıkıp cellat elbisesini giyiyor ve içerde verdiği idamı bizzat uyguluyordu.

1927: İstiklal mahkemeleri kaldırıldı. İstiklal Mahkemeleri'nin görevi fiilen sona erdi. Tamamen ortadan kalkması ise ancak 1948'de gerçekleşti.

1944: Büyük Çeçen Sürgünü: Bu sürgünle 500 bin ila 700 bin arasında Çeçen ve İnguş, Anavatanlarından Orta Asya'ya sürüldü.

1954: Petrol işletmeciliğini yabancı sermayeye açan Petrol Yasası kabul edildi. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü kuruldu. 1954 yılının 7 Martında kabul edilen bu yasa Uluslararası petrol şirketlerinin temsilcisi olarak nam salan Max Ball’a hazırlatılmıştı. Uluslararası petrol şirketlerinin temsilcisi olan bir kişini hazırladığı yasanın Türkiye’nin mi, petrol şirketlerinin mi maslahatını esas alacağı malum olsa gerek. Bu kanunla Türkiye Petrollerini arama ve işletme yetkisi emperyalist şirketlere verilmişti. Celal Bayar bu yasa çıkarılmadan önce Amerika gezisinde petrol devleriyle yediği yemekte “Petrol Kanununun onların istedikleri şekilde memlekete dönmeden önce meclisten çıkarılacağını” vaad etmişti. Bu yasadan önceki mevzuat, Türkiye Petrolleri üzerindeki tüm yetkileri devlete verdiğinden dev petrol şirketleri Türkiye petrollerinden mahrum (!) kalıyordu.

1969: Golda Meir işgal rejimi israilin ilk kadın başbakanı oldu. israil devletinin kurucularından olan ve 1969'dan 1974'e kadar başbakanlık yapan  Golda Meir, israilin ilk dünyanın üçüncü kadın başbakanı oldu. Golda Meir'in şu sözü onun diğer Siyon liderler gibi nasıl da kana susamış olduğunu anlatmaya yetiyor galiba; "Araplar, bizim [Yahudi] çocuklarımızdan nefret ettiğinden çok kendi [Arap] çocuklarını sevdikleri zaman savaşmayı bırakacaklar." Yani Arapların çocuklarını öldüreceğiz ve onlar çocuklarını sevdiklerinden, çocuklarını öldürmemiz için savaşı bırakacaklardır.

1977: Pakistan'da seçimleri Zülfikar Ali Butto kazandı. Zülfikar Ali Butto, 1971-1973 yılları arasında Pakistan devlet başkanı ve 1973-1977 yılları arasında da başbakan olarak görev yapmıştır. 1977'de General Ziya ül Hak tarafından devrilmiştir ve 1979 yılında idam edilmiştir. 2007 yılında suikastle öldürülen Benazir Butto'nun babasıdır.

1983: Zonguldak Ereğli Kömür İşletmeleri'nin Kandilli üretim havzasındaki Armutçuk Ocağı'nda meydana gelen patlamada 102 kişi öldü, 86 kişi yaralandı.

1989: Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi üniversitelerde dini inanç sebebiyle, boyun ve saçların başörtüsüyle kapatılmasını serbest bırakan yasayı bire karşı 10 oyla iptal etti.

1990: Hürriyet gazetesi Yönetim Kurulu üyesi, gazeteci yazar Çetin Emeç ve şoförü Ali Sinan Ercan, uğradıkları silahlı saldırıda öldürüldü.

1991: Son aylarda 9 kişinin gözaltında öldüğü açıklandı. Bu daha açıklanan idi. Buz dağının görünmeyen kısmı, Ergenekon operasyonlarıyla ortaya çıkacak her yerde fail-i meçhul cinayetlere kurban gitmiş insanların cesetleri bulunacaktı.

1994: Moldova'da yapılan referandum sonucu halkın yüzde 90'ı Romanya'yla birleşmeyi reddetti

1997: İstanbul DGM, Avrasya feribotunu kaçıran 9 kişiye 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezası verdi. Avrasya Feribotu Çeçenistan Savaşına ve Rus zulmüne dikkat çekmek için kaçırılmıştı.

2014: Ergenekon Davası kapsamında darbe teşebbüsünden müebbet hapis cezası alan ve 26 aydır cezaevinde olan Genelkurmay Eski Başkanı İlker Başbuğ tahliye edildi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir