• DOLAR 32.604
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2425.274
  • ...
Tarihte Bugün 8 Mart 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1403: Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıd öldü. Yıldırım Beyazıd 1. Murad'ın oğludur. Babası Kosova savaşında öldürüldüğünde Yıldırım Beyazıd savaş alanındaydı. Hemen babasının öldürüldüğü haberi verilerek kendisine biat edildi.

1857: ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin kendilerini fabrikaya kilitlemesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. ABD'de kadın işçilerin bu katledilişi nedeniyle, Kopenhag'da 1910 yılında toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlendi. 8 Mart, 1975'te ise BM tarafından Dünya Kadınlar Günü ilan edildi.

1906: Moro Krateri Katliamı: ABD askerleri Filipinlerde bir kraterde saklanan silahsız erkek, kadın, çoluk çocuk demeden 900 müslümanı şehid etti.

1924: Şer'i ölçüler içinde hüküm veren dini mahkemeler kaldırıldı.

1963: Suriye'de, bir darbe sonucu Baasçılar ve Nasırcılar iktidarı ele geçirdi. Baasçı subaylar, Şubat ayında, Irak'ta da yönetimi ele geçirmiş ve Başbakan Kasım öldürülmüştü.

1979: Philips şirketi, hayatımıza CD olarak giren Compact Disc'i  ilk kez halka tanıttı.

1983: Ronald Reagan, SSCB'yi "Şeytan İmparatorluğu" şeklinde adlandırdı.

1984: Sekiz ilde olağanüstü hal uygulanmasıyla ilgili Olağanüstü Hal yürürlüğe girdi. 20 yıla yakın süren bu Olağanüstü Hal uygulaması ile Doğu ve Güneydoğu halkına birçok baskı ve dayatma gayri meşru bir şekilde meşrulaştırıldı.

1992:  İstanbul Cumhuriyet Savcılığı özel TV'lerdeki müstehcen yayınları takibe aldı.

1992: Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul ve Adana'da düzenlenen kutlama yürüyüşlerine polis müdahale etti, bazı kadınlar dövüldü, iki kadın yaralandı, 8 kadın gözaltına alındı

2000: 30 yılı aşkın siyasi geçmişinde ilk kez Necmettin Erbakan'a karşı bayrak açılarak, Fazilet Partisi'ne genel başkan adayı çıkarıldı. Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, adaylığını ilan etti. Kayseri Milletvekili ve Genel İdare Kurulu üyesi Abdullah Gül,14 Mayıs'ta yapılacak FP Büyük Kongresi'nde genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Abdullah Gül, Genel başkanlık seçimini kaybedince Bülent Arınç, Tayyib Erdoğan gibi ağır topların da aralarında bulunduğu bir grup Faziletten ayrılarak AK Partiyi kurdu.

2003: Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te yapılan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek Meclise girdi.

2004: Ebu Abbas, Filistin Kurtuluş Cephesi lideri öldü. Muhammed Ebu Abbas, 1948'te bugün İsrail sınırları içinde bulunan Hayfa yakınlarındaki Tirat köyünde dünyaya geldi. Filistinli yarı askeri grup Filistin Kurtuluş Cephesi'nin kurucularından ve liderlerindendir. Bu örgüt daha sonra Arafat'a katıldı. Filistin Kurtuluş Cephesi üyesi 4 militan, 7 Ekim 1985'te bir İtalyan gemisini 450 yolcusuyla kaçırmış, İsrail cezaevlerindeki bazı Filistinlilerin serbest bırakılmasını istemişti. Bu gemi kaçırma eylemi sırasında tekerlekli sandalyede felçli bir Yahudi öldürülerek denize atılmıştı. Bu eylemin planlayıcısı olarak Ebu Abbas Amerika tarafından aranmaktaydı. Ebu Abbas Saddam devrildikten sonra Nisan 2003'te Amerikan güçleri tarafından Bağdat'ta yakalanmıştı. Yakalandığı tarihten itibaren Amerikalılar tarafından cezaevinde tutulan Ebu Abbas'ın 8 Mart 2004'de öldüğü açıklanmıştı. Ama Filistinliler Ebu Abbas'ın Amerika tarafından cezaevinde öldürüldüğünü söylemişti.

2005: Çeçen lider Aslan Maşadov şehid edildi. 21 Eylül 1951 Büyük Çeçen Sürgünü yıllarında doğan Maşadov Çeçenistan Bağımsızlık Mücadelesinin lideriydi. Rus ordusundayken albaylığa kadar yükselen Aslan Maşadov 1992'de SSCB dağıldıktan sonra Çeçenistan'a dönmüş ve Genelkurmay Başkanı olmuştu. Maşadov'un 1996 yılında büyük oranda sonlanan Birinci Rus - Çeçen Savaşı'nın kazanılmasında büyük payı olmuştu. Dudayev'in şehid edilmesinden sonra Çeçenistan Devlet Başkanı olan Aslan Maşadov, Çeçen cihadını devam ettirmişti. 1999'da Rusların başlattığı ikinci Çeçen savaşında devlet başkanlığını bırakarak gerilla savaşı başlattı. Mashadov 8 Mart 2005 tarihinde, Rus özel birlikleri Spetnaz komandolarının Tolstoy - Yurt kasabasına düzenlediği bir operasyonda bazı Çeçen komutanlarıyla birlikte şehid edildi.

2006: Mehmet Ali Ağca, cezasını tamamladığı yönündeki yazı üzerine Kartal Ağır Ceza Mahkemesince tahliyesine karar verildi.

2010: Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'nde deprem oldu. 51 kişi öldü, 74 kişi yaralandı. 1000'den fazla artçı deprem meydana geldi.

2014: Malezya Havayolları'na ait 239 kişi taşıyan yolcu uçağı kayboldu.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir