• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
TARİHTE BUGÜN 6 MART 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1961: İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Türkiye üzerinden geçerken Ankara'ya uğradı. Esenboğa Havaalanı'nda Devlet ve Hükümet Başkanı Orgeneral Cemal Gürsel tarafından karşılanan II. Elizabeth, Gürsel ile 40 dakika görüştükten sonra, Türkiye'den ayrıldı. Gazetecilerin ısrarlı sorularına Cemal Gürsel şu yanıtı verdi: "İngiltere kraliçesi ile ne konuşulursa onları konuştuk. Gazetecileri enterese edecek hiçbir şey de konuşulmadı. Ötesini siz de biliyorsunuz " dedi. Cemal Gürsel bunları söylerken kamuoyunda Kraliçe'nin Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamını önlemek amacıyla görüştüğü konuşuluyordu.

1964: Ünlü boksör Cassius Clay, müslüman olduktan sonra resmi olarak Muhammet Ali adını aldı.

1977: Başbakan Süleyman Demirel 1 saat 10 dakika süren bir televizyon konuşması yaptı. 1977 bütçesinin hedeflerini anlattı ve "Bir milyondan başladık, 100 milyara geldik. Türkiye trilyonları telaffuz etmeye alışmalıdır" dedi. Demirel 2000 yılında Türkiye'nin 400 milyar lira milli gelirle Almanya'nın üstünde olacağını söyledi
1980: Maliye Bakanı İsmet Sezgin, dünyada yiyecek maddesi ithal etmeyen birkaç ülkeden biri olan Türkiye'nin bu özelliğini, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu yıl kaybettiğini söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlardan dolayı 1980 yılı içerisinde yağ ve şeker ithal edileceğini söyledi.

1993: İstanbul'un Kartal ilçesinde bir eve düzenlenen polis baskınında aralarında Dev-Sol'un liderliğini ele geçirmeye çalışan Bedri Yağan'ın da bulunduğu üçü kadın beş kişi öldürüldü. Bedri Yağan'ın babası, oğlunun çatışma sonucu ölmediğini, infaz edildiğini, ölen militanların avukatları da, duvarlarda kurşun izi bulunmadığından, beş kişinin ele geçirilip işkenceyle öldürüldüğünü ileri sürdüler. SHP Merkez Yönetim Kurulu da olayı yargısız infaz olarak nitelendirdi.

1993: YDH (Yeni Demokrasi Hareketi) Genel Başkanı Cem Boyner'in, "Ordu demokrasiyi tehtid ediyor" sözleri üzerine hakkında soruşturma başlatıldı.

1993: Avrupa Birliği üyesi 15 ülke ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Antlaşması Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın tarafından imzalandı. Bu antlaşma, taraflar arasında tarife indirimi ve ortak gümrük tarifesine uyum yükümlülüklerinin yanı sıra, Ankara'nın AB'nin ortak politikalarına uyumu da içeriyor. Türkiye bu antlaşmayla, Avrupa Birliğine tam üye olabilmek için bir dizi hukuki, mali, siyasi ve ekonomik reformu gerçekleştirmeyi de kabul etmiş oldu.

1998: TBMM Karma Komisyonu, DYP Milletvekili Mehmet Ağar’ın dokunulmazlığını, uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz’ün serbest bırakılmasını sağladığı iddiaları üzerine ikinci kez kaldırdı.

2002: Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Gazeteci-Yazar Çetin Emeç ve Turan Dursun ile İran rejim muhalifi Ali Akbar Gorbani'nin öldürülmesi olaylarının da aralarında bulunduğu birçok saldırıdan sorumlu tutulan İslami Hareket Örgütü'nün İcra Şurası üyesi İrfan Çağırıcı hakkındaki idam cezasını onadı. Türkiye'de siyasi ve aslında faili malum olan cinayetler işlenmiş, bu cinayetler müslüman şahsiyetlere yığılarak hayatları karatılmıştır.

2008: CHP'nin üniversitelere türbanı serbest bırakan düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi kabul etti.

2012 : İşkence ve cinsel istismar iddiasıyla gündeme gelen Pozantı Çocuk Cezaevi'nde kalan 218 çocuk, Ankara’ya nakledildi.

2014: Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan 26'ncı Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un bireysel başvurusu görüşüldü. Anayasa Mahkemesi: "Kişi hak ve hürriyetleri ihlal edilmiştir" dedi.

2014: Kırım Parlamentosu Rusya'ya bağlanmayı oybirliğiyle kabul etti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir