• DOLAR 32.487
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2415.73
  • ...
Özürlü Vatandaşın ` [k]RAPOR[/k]` Çilesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Maddi durumu kötü olan ve kemik erimesinden dolayı yatalak durumda olan Tefika Güzel, Devlet Hastanesinin kendisi için verdiği rapora isyan etti.

"Evde bakım" maaşından yararlanmak ve `Rapor` çıkarmak için Bingöl Devlet Hastanesi`ne müracaat eden Güzel, doktorların ön yargıları ve ilgisizliği yüzünden kendisine verilen yüzde 58 rapor yazılmasına rağmen `ağır olmadığı` yününde not düşüldüğünü söyledi.

"Yüzde 58 hastalığı olan bir insan tek başına yaşayabilir mi?" diyerek sitem eden Tefika Güzel`in kızı Remziye Kılıç, yetkililerin duyarlı olmasını isteyerek, "İmkânlarımız kısıtlı ve maddi durumumuz iyi değil. Annemin bakacak kimsesi olmadığı için mecburen ben bakıyorum. Yoksul olduğumuz için tedavi ettiremedik. Annem kemik erimesi hastalığına yakalandığı için yatalak durumda. Kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayamıyor. Yalnız başına yaşamsı imkânsız, yanında sürekli birilerinin bulunması gerekiyor. Bingöl`de bir türlü tedavi ettiremedik. İmkânların kısıtlı olmasından dolayı çevre illere götüremiyoruz. Bakım maaşı almak için yüzde 51 rapor yeterli. Bingöl Devlet hastanesinden yüzde 58 rapor verdiler. Ama `ağır değil` ibaresini eklenince `bakım maaşı` bağlanamıyor" dedi.

 "AĞIR RAPOR KRİTERİNİ ÖLÜME Mİ BAĞLIYORLAR? "
Verilen raporun maaş bağlanması için yeterli olduğunu söyleyen Kılıç, "Bunu merak ediyoruz `Ağır rapor` kriterini ölüme mi bağlıyorlar? İnsana verilen değer bu kadar basit olmamalı. Hastamız burada! Hangi hekim olursa olsun gelip muayene etsinler. Teknolojide son düzeyde, tüm sağlık durumları tespit ediliyor. Doktorların önyargıları yüzünden hastamız mağdur. İmkânlarımız tedavi ettirmeye ve bakım yapmaya el vermiyor" diye konuştu.

 "DEVLETİN ÇIKARDIĞI HAKLARDAN YARARLANAMIYORSAN BİRİLERİNİN AYIBIDIR"
"Hastamız yoksulluğun içinde her geçen gün biraz daha kötüleşiyor" diyen Kılıç, "Eğer sesimizi duyan yetkili birileri varsa konuyu incelesin. Ve isterlerse çevre illere götürüp muayene ettirsinler. Yasal bir hak var ve biz bundan faydalanmıyorsak bu birilerinin ayıbıdır. Bu rapor yüzünden devletin çıkardığı sosyal haklardan engelliler faydalanamıyorsa üzücü bir durumdur. Raporun uzman bir heyet kontrolünde olması daha mantıklı bir yöntemdir. Burada tüm doktorları suçlamıyoruz hastamıza yardımcı olmaya çalışan doktorlar da vardı. Lütfen bu gibi hassas konularda daha duyarlı olsunlar ve yetkililer sağlık kurumlarındaki denetimlerini arttırsınlar. Kültür Mahallesi Sanlı Sokak No:6 `da oturuyor. Yetkililer gelip hastamızı kendileri görsün" şeklinde konuştu. 

Ali Yıldırım-İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir