• DOLAR 32.457
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2437.871
  • ...
Kosova`da Kurban Bayramı`nın Tarihi Değişti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye ve Suudi Arabistan`ın Kurban Bayramı`nın ilk gününü farklı tarihlerde kutlayacak olması, Balkan ülkelerini de etkiledi. Daha önce Türkiye, Arnavutluk ve Makedonya ile eş zamanlı 25 Ekim tarihi Kurban Bayramı`nın ilk günü olarak belirleyen Kosova İslam Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla, bayramın başlangıç tarihinin 26 Ekim Cuma günü olarak değiştirildiğini duyurdu.

Yugoslavya döneminde Makedonya`nın Reis-ul Uleması olarak görev yapan Yakub Selimoski, Balkan ülkelerinin Kurban Bayramı tarihinde anlaşamamasının "Balkan Müslümanlarının bölünmesi" anlamına gelmediğini söyledi.

Makedonya ve Arnavutluk`ta Kurban Bayramı`nın ilk günü Türkiye ile eş zamanlı olarak 25 Ekimde, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ ve Kosova`daki Müslümanlar ise Kurban Bayramı`nın ilk gününü 26 Ekim Cuma günü kutlayacak.

Bosna-Hersek`ten destek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`in dini günlerde birliktelik sağlanması amacıyla "ortak takvim" oluşturulmasına yönelik çağrısına Bosna-Hersek`ten destek geldi.

Bosna-Hersek`te 23 Eylül 2012 tarihinde düzenlenen seçimlede Reis-ul Ulema seçilen ve önümüzdeki ay bu görevi devralacak olan Tuzla Müftüsü Hüseyin Kavazoviç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez`e "Müslümanlar için ortak takvim" önerisiyle ilgili mektup gönderdi.


Mektubunda, soykırım anılarını halen silememiş olan Boşnak Müslümanların, Kurban Bayramı`nın Balkan ve Avrupa ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanmasından dolayı huzursuz olduğunu belirten Kavazoviç, bu mektubun Bosna-Hersek`in, Diyanet İşleri Başkanlığı`na duyduğu saygı ve Türkiye halkına karşı hissettiği sevgiyi de ifade ettiğini vurguladı.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir