• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2448.287
  • ...
Tarihte Bugün- 2 Mart 2019
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

869: İmam Buhari vefat etti. Muhammed el-Buhari, Hicri 13 Şevval 194, Miladi 21 Temmuz 810 tarihinde Cuma günü Buhara'da doğmuştur. Bundan dolayı da Buhari nispetiyle anılmasına sebep olmuştur. Özellikle Hadis dalında ilmini derinleştirmiş, Hadis ilminde ana kaynak olmuştur. Kendi ifadesine göre binden fazla âlimden Hadis dersi almış olup sadece ilmiyle değil, ahlakı ve karakteriyle de önemli bir yer edinmiştir.

1916: Bediüzzaman Said Nursi, Bitlis savunması sırasında Ruslara esir düştü.

1946:  Kuzey Vietnam'da Ho Şi Minh cumhurbaşkanı seçildi.

1949: Piyade mermisi, piyade havanı ve kapsül üreten Nuri Killigil'e ait İstanbul Sütlüce'deki mühimmat fabrikasında aralıklarla iki büyük patlama oldu. Milli Savunma Bakanlığı'nın denetimi altında bulunan fabrikada çıkan yangın, çevrede büyük paniğe yol açtı. Yangının baruthaneye sıçramasıyla yerle bir olan fabrikada 6'sı itfaiye eri olmak üzere 35 kişi öldü. Ölenler içinde fabrikanın sahibi ve Enver Paşa'nın kardeşi olan Nuri Killigil de vardı. Killigil'in II Dünya Savaşı yıllarında Almanlarla sıkı ilişkiler içinde olduğuna dair belgeler kimi kitaplarda yayımlanmıştı.

1950: Van'ın Özalp ilçesinde hayvan kaçakçılığı yapan 33 kişiyi sorgulanmadan kurşuna dizdirmek suçundan yargılanan emekli orgeneral Mustafa Muğlalı'nın yargılanması sona erdi. Genelkurmay Askeri Mahkemesi Muğlalı'ya verdiği idam cezasını 20 yıl hapis cezasına çevirdi.

1968: Amerikan hükümeti hesap uzmanları, Türkiye'ye yapılan yardımın kullanış şeklini eleştirdiler. Uzmanlar Amerikan Kongresi'nde verdikleri raporda şu noktalara dikkat çektiler: Türkiye, Amerikan yardım fonlarından aldığı1,8 milyon dolarla yeni yol ve iş makineleri almıştır. Aynı makineler Amerikanın ihtiyaç fazlası stoklarından 370 bin dolara alınabilirdi. Yardımlar Milletlerarası Kalkınma Teşkilatı'nın politikasıyla bağdaşmayan bazı malların ithalinde kullanılmıştır. Amerikalılar para verince bu paranın nereye kullanıldığının hesabını da haliyle soruyorlar. Bundan ziyade rapordaki şu tespit önemli değil mi; "1,8 milyon dolara aldıkları yol ve iş makinelerini Amerika'dan 370 bin dolara alabilirlerdi."

Acaba birileri örneğin 300-500 bin dolara aldı da maliyeti 1,8 milyon dolar olarak mı gösterdi? Geri kalan paranın aşağı yukarı ne olduğu tahmin edilse gerek..!

1974:  TRT Televizyon, çarşamba hariç her gün yayın yapmaya başladı.

1988: İzmir Buca Cezaevi'nde ayaklanma çıktı.

1988: Azerbaycan'da Ermenilerle Azerilerin çatışmalarından sonra Sovyetler Birliği Azerbaycan'a askeri birlikler yolladı, sokağa çıkma yasağı kondu. Ermeniler, Azerileri katledince Ermenilere yardım eden Rusya, Azerbaycan'daki Ermenilere saldırı olunca devreye girip Ermenileri korumuştur.

1994: 5 DEP'li ve1 DEP kökenli bağımsız milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Hatip Dicle ve Orhan Doğan, meclis kapısında gözaltına alındı Dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra, iki geceyi TBMM'de geçiren 5 milletvekili DGM'ye teslim oldu.

2000: İngiltere,16 aydır Londra'da ev hapsinde tutulan eski Şili diktatörü Pinochet'in salıverilmesine karar verdi Pinochet, kendisini isteyen ülkeler itiraz etmeden, apar topar ülkeyi terk etti.

2004: Birleşmiş Milletlerin yayımladığı rapora göre Irak'ta kitle imha silahları yok. Her şey bu kadar basit ve oldu bitti..! Irakta abartısız milyonlarca insan öldü. Saddam'dan sonra Irak'a egemen olan Amerika ve müttefikleri dökmedik kan, yapmadık zulüm bırakmadı. Tıpkı Moğollar gibi talan edip koskoca bir ülkeyi viraneye, harabeye çevirdiler. Sonuç: "Irak'ta kitle imha silahları yokmuş!"

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir