• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Güneş Veriminde Avrupa`da İlk, Kullanımda İse Son Sıradayız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesi, AB etkinlikleri çerçevesinde `Güneş enerjisinden Elektrik Üretimi ve Yatırımları` konulu seminer düzenledi.

 

Seminerde iş adamlarını bilgilendiren Enerji Hukuku Uzmanı Av.Yusuf Özer, Türkiye`nin güneş veriminde Avrupa da ilk sırada kullanımda ise son sırada yer aldığını söyledi. Özer, \"Güneşimizden yeterince faydalanamıyoruz\" diye uyarıda bulundu. Özer, güneşten istenilen potansiyelin kullanılamadığını belirterek, `İhmal seviyesindeyiz\" diye konuştu.

 

Katılımcılara güneş enerjisinden elde edilen elektriğin faydalarını anlatan Özer, \"Tüm dünyadaki güneş panelleriyle kurulu sistemin yüzde 80`ni Avrupa kullanıyor. Bunun yüzde 37`sini Almanya, onu İtalya, sonra Japonya, bunları sırasıyla İspanya, ABD ve Çin takip ediyor. Türkiye ise, diğer ülkelerin yüzdelik küsuratlarına bile denk değil. İhmal edilebilir seviyedeyiz. Türkiye`nin güneş veriminde Almanya`nın iki katı değerinde olmasına rağmen üretimde ise bu işin daha başındayız\" dedi.

 

Elektrik Üretimi Avantajlı
Enerjinin Türkiye için son derece önemli olduğunu hatırlatan Özer, \"Yurt dışına bağımlı ülkeyiz. Elektrik üretimimizin yüzde 50`ni doğal gazdan karşılıyoruz. Bunu da hep dışarıdan problem yaşayacağımız ülkelerden satın alıyoruz. Bir problem olunca da zam geliyor. Buda vatandaşa bizlere yansıyor. Güneş enerjisiyle bir evin ihtiyacını 2 kw`la karşılayabiliriz. İmkanı olan 500 kw` ya kadar lisans almadan evine, işyerine kurabilir. Ürettiği elektriğin fazlasını da dağıtım şirketine satabilir.

 

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin avantajı bir defa yatırım maliyeti var. Bu sistemi 40 yıl çatınızda kullanabilirsiniz. Bakım veya arıza maliyeti söz konusu değil\" diye konuştu.

 

Lisanssız elektrik üretimin maliyet ve geri dönüşüm süresini, bir müşterilerine kuracakları 500 kw`lık bir sistem üzerinden anlatan Özer, \"Devletin elektrik faturalarına bindirdiği vergi, kayıp kaçak oranı, TRT payı ve diğer giydirmelerle birlikte kw maliyetinin yüksekliği düşünüldüğünde 500 kw`lık bir sistem kurduran kişiye bu şekilde geri dönüşümü 4.4 yıla düşmektedir\" dedi.

 

TÜMSİAD Adana Şube binasında gerçekleşen sinevizyonlu seminere, TSE Çukurova Bölge Koordinatörü M.Uğur Özdeniz, TSE Ürün Belgelendirme Müdürü Reşit Özuğur, İl Genel Meclis üyesi Mustafa Hallaçoğlu, Ziraat Bankası Çukurova Yatırım Bölge Müdürü Yusuf Durgun, TÜMSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, iş adamları ve bürokratlar katıldı.
(Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir