• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Dünya Yetimleri İçin Dünya Yetimler Vakfı Devrede
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL-Dünyanın dört bir yanında özellikle Müslüman ülkelerde süren savaşlardan dolayı yetim kalan çocuklara sahip çıkmak ve eğitimlerini üstlenip yarınlara taşımak için kurulan Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı, İstanbul Topkapı Eresin otelde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı (DÜNYEV) Başkanı Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıda, vakfın tanıtımı ve amacı hakkında bilgi verildi.
 
Kurdukları vakfın iki temel amaç üzerinde çalışma yapacağını kaydeden DÜNYEV Başkanı Yüksel Çavuşoğlu, "Vakfımızın iki temel unsuru olarak birincisi: Yetim kalmış çocukların eğitimini sonuna kadar üstlenmek.
İkinci unsur ise: Sloganımızda da görüldüğü gibi, dünyada çocukların yetim kalmasına sebebiyet verecek bütün kötülüklerin, savaşların ve ilkesizliklerin ortadan kaldırılması için mücadele etmektir" dedi.
 
Her Gün Yetimler Çoğalıyor
Oluşuma destek veren kuruluşların temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Çavuşoğlu, "Her gün yetimler çoğalıyor. Aldığımız bilgi çerçevesinde bu gün dünya üzerinde 165 milyon yetim var. Hatta bunların içinde Balkanlardaki yetimler hariç. Bu insanlara sahip çıkma, bu insanlarımızın, çocuklarımızın başlarını okşama ve bu insanlarımızın belirli bir noktaya gelinceye kadar korunması ve ayakları yere bastıktan sonrada kendi hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlayabilmek için, görevli olduğumuzu düşünüyoruz. Bu itibarla yetimler vakfını kurmaya karar verdik" dedi.
 
Sömürü Toplumlar, Ürettikleri Yeni Silahlarını Mazlum Ülkeler Üzerinde Deniyor
Her savaşta binlerce çocuğun yetim kaldığını belirten Çavuşoğlu, "Dünyanın birçok yerinde savaşlar oluyor. Savaşların olduğu yerlerde baktığımızda genelde mazlumların olduğu yer, yetimlerin olduğu yer fakir fukaranın olduğu hep yoksulluğun olduğu yer, buna karşı savaş yapanlar ise büyük çoğunlukta hep yeni silah üreten dünyanın sömürü düzenine alışmış ve ülkeleri sömüren toplumların bir yandan sömürülerini artırırken, bir yandan da yeni ürettiği silahlarını bu fakir, garip, yoksul ve mazlum ülkelerde denemeye çalıştıklarını üzülerek görüyoruz. Biz de burada değerli kardeşlerim ve burada olmadığı halde gönlü bizlerle olan binlerce sivil toplum kuruluşu ve kardeşlerimiz bir şeyler yapabilmenin gayreti içerisinde bir araya gelmeye çalıştık. Bunlardan bir tanesi de burada gerçekleştirdiğimiz toplantıdır" şeklinde konuştu.
 
Dünyada 165 Milyon Yetim Var
Dünya Yetimler ve Eğitim Vakfı`ndan da kısaca değinen Yüksel Çavuşoğlu, "Her gün yetimler çoğalıyor. Aldığımız bilgi çerçevesinde bu gün dünya üzerinde 165 milyon yetim var. Hatta bunlardan da balkanlar hariç diye aklımda kaldı. Türkiye`de ise ciddi bir miktar var ama henüz bunu tam olarak tespit edemedik. İşte burada Yetimler Derneği İstanbul`da başladılar bunun tespiti için. Bu insanlara sahip çıkma, bu insanlarımızı, çocuklarımızın başlarını okşama ve bu insanlarımızın belirli bir noktaya gelinceye kadar korunması ve ayakları yere bastıktan sonrada kendi hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlayabilmek için, görevli olduğumuzu düşünüyoruz.
Bu itibarla yetimler vakfını kurmaya karar verdik. Binlerce inançlı insanımız zaten hizmet ediyor. Ama şunu gördük ki, eksik olarak yetimlerin eğitimiyle ilgili çok ciddi bir faaliyetin olmadığını gördük. Peki kim bu işi nasıl yapacak. İşte bu işi ancak hayır yapan, bu hizmeti yapan bu işin tadını lezzetini bilen insanlarla beraber olmamız gerekiyordu. Şu an yaklaşık olarak 2000 bir portföyümüz oldu. Bunun içerisinde 60 kişi civarı bir genel yönetim kadromuz, 256-260 civarında bir kuruyucu mütevelli heyeti meydana getirdik. Ve böylece bu kuruluşu gerçekleştirmek için adımımızı atmış bulunuyoruz" bilgisini verdi.
 
İlk Adım 40 Somalili Yetime Eğitim Verilecek
Çalışmaları kapsamında Somali`den 40 yetimin eğitimlerini üstlenmek üzere Türkiye`ye getireceklerini belirten Çavuşoğlu, "Bu itibarla bir şeyler yapabilme, bir hizmet yapabilme, çocukların eğitimini geleceğe en iyi şekilde hazırlamayı hedeflediğimiz çalışmaları arasında bu günlerde Somali`den yaklaşık 40 kardeşimiz gelecek. Bu gelecek çocuklarımızı mevcut derneklerimiz vakıflarımızla birlikte, onların yıllar sonrası kendi ülkelerine gidip ve kendi ülkelerinde her biri birer irşat merkezi olacak, orada bir ilim merkezi olacak insanlar haline gelmesini sağlamak amacıyla o şekilde onları yetiştirmek amacıyla böyle bir adım atmış bulunuyoruz" diyerek konuşmasına son verdi. Ardından vakfa destek veren STK temsilcileri kısa birer konuşma yaptılar. (Erkan Yavuz / Mehmed Aslan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir