• DOLAR 32.537
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2474.957
  • ...
`Kurban İbadeti Allah`a Yaklaştırır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Cuma namazında Batman`daki camiler, cemaatin yoğun katılımıyla doldu taştı. Hutbelerde ise "Kurban İbadeti" konusu ele alındı.

Hutbede, Kurbanın bütün Peygamberlerin insanlık âlemine tebliğ ettiği hak dinin ibadetleri arasında var olan bir ibadet olduğu belirtilerek, "Yüce Rabbimiz, bu gerçeği Hac suresinin otuz dördüncü ayetinde; `Her ümmet için, Allah`ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık` buyurduğu ifade edildi.

Kurban ibadetinin, yüce Allah`a manen yaklaşmanın, O`nun emrine boyun eğmenin ve kulluk bilincini canlı tutmanın bir örneği olduğuna dikkat çekilen hutbede, "Kurban ibadeti, Kurban Bayramında yerine getirilen dini bir görevdir. Yüce Rabbimiz, `Rabbin için namaz kıl ve kurban kes` emriyle, sevgili Peygamberimizde, `Kurban Bayramında müminin yaptığı ibadetlerin Allah`a en sevimli olanı kurban kesmektir` buyurarak bu ibadeti teşvik etmiştir" ifadelerini kullanıldı.

Sevgili Peygamberimizin hicretin ikinci yılından itibaren vefat edinceye kadar her yıl düzenli olarak kurban kestiği ve imkânı olan her Müslüman`ın bu ibadeti yerine getirmesini istediğine dikkat çekilen hutbede, bölgemiz insanının da mezhebini ön plan çıkarmadan kurban ibadetinin yerine getirilmesi istendi.

Peygamberimizin (S.A.V.), `Kim imkân bulur da kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın` buyurarak kurban kesmenin zenginler için bir sorumluluk olduğu hatırlatıldığı hutbede, Peygamberimizin `Kesilen kurbanın kanı yere düşmeden, Allah katında yüksek bir mevkiye çıkacağını` bu nedenle gönül hoşnutluğu ile bu ibadetin yerine getirilmesini istediğine vurgu yapıldı.

Bütün ibadetlerin yüce yaratıcıya yaklaşma ve o`nun rızasını kazanma isteğiyle yapıldığına işaret edilen hutbede, "Kurban ibadetinin hedefi de Allah`a karşı sorumluluk ve bağlılık duygusunu geliştirmektir. Hac Suresi 37. Ayette;`Kurbanların kan ve etinin değil, kesenlerin takvasının Allah`a ulaşacağının` belirtilmesi böyle bir anlam taşır" ifadeleri kullanıldı.

Hutbede, kurbanın gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar sağlayan bir ibadet olduğuna değinilerek, "Kurban, Müslüman`ı Allah`a yaklaştırarak, onu günahların kirlerinden temizler. Toplumda kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma ve fedakârlık ruhunu geliştirir. Toplumda sosyal adaletin gerçekleşmesine yardım eder. İnsanlar arasında sevgi ve saygı duygularını güçlendirir. Zengin kişiyi, malını Allah`ın hoşnutluğunu kazanmak için vermeye alıştırır. Böylece onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır" denildi.
(Veysi Demir-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir