• DOLAR 32.482
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2442.57
  • ...
`Medresetüzzehra`nın Kurulmaması Felakettir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen "Said Nursi Eğitim Felsefesi, Medresetüzzehra Sempozyumu" dün açıklanan sonuç bildirisi ile sona ermişti.

3 gün süren sempozyumda100`e yakın yerli ve yabancı akademisyen konuşmacı olarak katılırken katılımcılar arasında dikkat çeken isimlerde biri de Keşmir Üniversitesi İslam Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamidullah Marazi`ydi.

Marazi, konuşmasında Medresetüzzehra`nın biran önce kurulması gerektiğini vurgulayarak medresenin kurulmaması hâlinde Müslümanlar için büyük bir felaket olacağını söyledi.

"Biran Önce Pratiğe Geçmemiz Lazım"
Said Nursi`nin, Medresetüzzehra`yı kurmayı hayal ettiğini hatırlatan Marazi, "Nursi sadece akademisyenlerin yaklaştığı gibi yaklaşmıyor. O Medresetüzzehra`yı kurmayı hep hayal etti. Bu medrese kurulmasa Müslümanlar için büyük bir felaket olur. Eğer kurulursa Türkiye`de bir Cambridge olacak. Şu felakete bakın ki bizim en çalışkanlarımız Batı`ya gidiyorlar. İlim öğrenmek için gidiyorlar. Said Nursi bu kurumu burada kurmak istedi. Sadece konferanslar düzenleyerek zaman kaybedemeyiz, biran önce başlamalıyız. Eğer bu medrese kurulursa Türkiye, dünya Müslümanlarının merkezi olacak. Nursi`nin, birçok hayalini gerçekleştirdik ama bunu daha gerçekleştiremedik. Medrese kurulduğu takdirde birçok alanda değişiklik olacak. Büyük bir kurucu komite kurup bunun üzerine çalışmamız lazım. Farklı İslami üniversiteleri biliyorum; ama Said Nursi`nin hayali tümüyle onlardan farklı. Kimse o vizyona ulaşamadı. Bu model başka yer de yok. Bir an önce pratiğe geçmemiz lazım" dedi.

Said Nursi`nin İslami eğitimin gittikçe bozulmaya doğru gittiğini fark ettiğini söyleyen Marazi, "Said Nursi İslami eğitimin gittikçe dejenere olduğunu fark etti ve bu olaya el attı. Seküler bilimlerin ve dini bilimlerin aynı medresede birleştirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle gelişmek için fiziksel gelişmeleri kullanmamız gerekir. İslami bilgiler o kadar derindir ki, hepsinin temeli olacak şekilde ele alınabilir. Bilimsel hassasiyet olmadığı için başlangıçta İslami medreseler dejenere oldu" ifadelerini kullandı.

Avrupa, Bilimi Müslümanlardan Alarak Geliştirdi
Marazi sözlerine şöyle son verdi, "Akıl ve kalbi yan yana getirirseniz ikisi anlaşırlarsa hakikat tecelli eder. Müslümanlar bilimi terk ettiler. Avrupalılar, bilimi Müslümanlardan aldılar ve geliştiler. İnsanlar iki tür düşünmeye çalışıyor. Dini bilimlerle uğraşanlar diğerini ihmal ediyor. Diğerleri de dini ihmal ettiler. Bu da İslam`da büyük bir çöküşe neden oldu. Bu aslında belirsiz tartışmaları beraberinde getirdi. Herkes başka şekilde düşünmeye başladı. Fikir parçalanmaları da geldi. Hiçbir şekilde tevhit sağlanamadı. Özellikle medreselerde Fen bilimleri yoktu. Nursi bu konuda yenilik getirdi. O sadece Kur`an`a dayandı."
(Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir