• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
İnternet Bağımlılığında Anne Etkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türk biliminsanları, 11-19 yaş grubu gençlerde görülen internet bağımlılığında, annenin öğrenim düzeyinin etkisi olduğunu ortaya çıkardı.

Buna göre, annenin eğitim düzeyi arttıkça, çocuklarında internet bağımlısı olma riski artıyor.

İlköğretim ve lisede öğrenim gören öğrencilerle yapılan araştırmaya göre anne öğrenim düzeyi arttıkça internet bağımlılık sıklığı da artıyor. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de internet kullanımı hızla artmaya ve günlük yaşamda büyük bir yer tutmaya başladı. Bununla paralel olarak, özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde internet bağımlılığı da önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı`ndan Prof. Dr. Alaettin Ünsal ve Dr. Tuğçe Koyuncu, "İlköğretim ve Lise Öğrencileri Arasında İnternet Bağımlılığı ve Yalnızlık" konulu bir araştırma yaptı. Mayıs ve Haziran 2012 tarihleri arasında yapılan araştırmaya Eskişehir`deki 8 lise`de ve 5 ilköğretim okulunda okuyan toplam 1157 öğrenci dahil edildi.

YÜZDE 8`İ BAĞIMLI ÇIKTI

Yapılan anket ve birebir görüşmelerden sonra yaşları 11-19 arasında değişen öğrencilerin yüzde 8`i internet bağımlısı çıktı. Çalışmada bağımlığının nedenleri üzerinde duruldu. Buna göre öğrenciler arasında anne öğrenim düzeyi arttıkça bağımlılık sıklığının da artığı görüldü. Ayrıca çalışma grubundakilerden obez olanlarda, A tipi kişiliğe sahip olanlarda (telaşlı, coşkulu, aceleci, sabırsız), internetle erken yaşlarda tanışanlarda, yaşadığı yerde internet erişimi olanlarda, interneti her gün 2 saatten daha fazla kullananlarda internet bağımlılığı sıklığının daha yüksek olduğu saptandı.

ÖDEV YAPANLARDA DAHA AZ

İnterneti okul ödevi ve araştırma için kullanan öğrencilerde ise internet bağımlılığı sıklığının daha düşük olduğu anlaşıldı. Öğrencilerin İnternet Bağımlılık Ölçeği`nden aldıkları puanlar ile Yalnızlık Ölçeği`nden aldıkları puanlar arasında önemli derecede pozitif bir ilişki saptandı.

BUGÜN

Bu haberler de ilginizi çekebilir