• DOLAR 32.583
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2445.514
  • ...
`Biz de Bu Ülkenin Vatandaşıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-Kuyubaşı (Cegeluwê) köyüne bağlı Everce (Xırık) mezrası sakinleri, köyde kalan son evlerinin de yıkılmasıyla ne yapacaklarını bilmez oldular.
 
90`lı yıllarda boşaltıldıktan sonra 2000 yılında Köye Dönüş Yasası ile köylerine döndüklerini ifade eden mezra sakinleri, mezralarına tekrar alışmaya başlamak üzereyken, sabah saat 09.00 sıralarında İl Özel İdaresi`nin iki yetkilisi ve askerler ile birlikte köye gelen iş makinelerinin evlerini yıktıklarını söylediler.
 
Mezralarının yıkılmasıyla 200 yıldan fazla kaldıkları yerlerini terk etmeyeceklerini ve gerekirse çadır kurup orada yatacaklarını vurgulayan Everce mezrası sakini Yusuf Turan, "Bizler çok zor ve mağdur durumdayız. Batman`a atanan valilerin ilk görevi mezramızı yıkmak oldu. Valimizin gönderdiği dilekçeyle mezramız yıkıldı. Batman`ın bütün zenginleri, bütün rantçıları ve muhtarları, ne oldu da bu köyümüz ile ilgilendiler. Batman`daki zenginler bu köyde bir dönüm arazi kapmak için kendilerine bölüştürüyorlar. Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Defalarca bunu kamuoyunda dile getirdik" dedi.
 
Batman Valisi Yılmaz Arslan`a dilekçe verdiklerini ve mahkeme kararı olmadan mezralarının yıkıldığını öne sürenTuran, "Bizler 80 nüfuslu bir aileyiz. Bizlere yazık değil mi, bizler de bu ülkenin insanlarıyız. Bizlere bir yol gösterin de bizler de oraya gidelim ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bakan Mehmet Şimşek`in köyü bu durumda olsaydı bunu hazmedecek miydi acaba" şeklinde tepki gösterdi.
 
Batman`daki çıkarcılar yüzünden mezralarından olduklarını ve bu yüzden hiçbir yetkiliden ses çıkmadığını dile getiren Turan "Batman`da o kadar yetkili var ama bizim olayımızı ne bir duyan var, ne de sesini çıkaran var. Eğer siz bu durumdan razıysanız, bizlerde razıyız ve sizleri vicdanlarınızla baş başa bırakıyorum. Yıllarca vergilerimizi verdik ve şimdi de mezramızdan çıkarıldık. Mezramızın yıkılmasına kimin izniyle olduğunu halen bilmiyoruz. Bizlere kimse bir açıklama yapmıyor. Bizim bir Allah`ımız var ve bizler de bu ülkenin çocuklarıyız. Bizim gidecek başka yerimiz yok. Bizler bu mezrayı terk etmeyeceğiz. Orada gerekirse çadır kurup yatacağız" diyerek tepkide bulundu.(M.Fatih Akgül-İLKHA)
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir