• DOLAR 32.446
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2440.848
  • ...
Kulak Ağrısı Deyip Geçmeyin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Genellikle çocuklarda basit bir kulak ağrısı gibi başlayan ve zamanla çocuğun öğrenme yeteneğinde gerilemeye hatta işitme kaybına, neden olan orta kulak iltihabına dikkat çeken uzmanlar, aileleri bu konuda ihmalkâr davranmamaları yönünde uyardı.

 

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hekimi Uz. Dr. Rıfat Caner şu açıklamalarda bulundu: \"Orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi olarak bilinen orta kulak iltihabı, ateş ve ağrı gibi ani belirtilerle kronik hale gelebilen bir hastalıktır. Son altı ay içinde üç veya son bir sene içinde dört orta kulak iltihabı atağı geçiren çocukların, antibiyotik tedavisine rağmen ilk 72 saat içinde şikayetlerinin devam etmesi, tedavi başarısızlığı olarak tanımlanır. Beş yaşın altındaki çocuklar, biberonla beslenen bebekler, yuvaya giden çocuklarda sıklıkla görülen orta kulak iltihapları genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ya da enfeksiyonlu bir şekilde basınç değişikliklerine maruz kalındığında (uçak seyahati, yükseğe çıkma ya da suya dalma) meydana gelir.\"

 

Hastalığın Doğru Teşhisi Önemlidir
Kulak iltihabının teşhis evresini anlatan Uz. Dr. Rıfat Caner şunlar söyledi: \"Orta kulak enfeksiyonları genellikle bir bakteri veya virüs nedeniyle oluşur. Hastalık, yakın zamanda geçirilmiş bir soğuk algınlığı veya buna eşlik eden alerjik problemlerle de ilgili olabilir. Orta kulağa bir kez ulaşan mikroplar burada yerleşir ve üremeye başlar. Ortakulakla, yakın ilişkide olan östaki kanalını etkileyerek tüpün içinde uzanan mukozanın şişmesine yol açar. Bloke olan tüp nedeniyle basınç düşer ve kulak zarı içe doğru çekilir. Esnekliğini kaybeden zarın ses iletimi düşer. Diğer taraftan içeride bulunan mikropların ürettikleri sıvı, orta kulakta birikerek zarı dışa doğru iter ve ağrı oluşumuna yol açar.\"

 

Cerrahi Müdahale Gerekebilir
Eğer ilaçla tedaviye rağmen orta kulak enfeksiyonun devam etmesi durumunda, cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabileceğini belirten Uz. Dr. Caner: \"Yapılan ilaçlı tedaviye rağmen orta kulak enfeksiyonu devam ediyorsa çocuğun aşırı rahatsızlığının, bozulmuş genel durumunun düzelmesi, herhangi bir kafa komplikasyonun önlenmesi ve işitme kaybının düzeltilmesi için cerrahi tedaviye gerek duyulabilir. Parasentez denilen bu işlemde, steril şartlarda kulak zarına uygun bir şekilde çizik yapılıp delik açılarak hem orta kulaktaki iltihabın dışarı çıkması hem de orta kulakta azalan basıncın dış ortam basıncıyla eşitlenmesini sağlanır. Açılan deliğin kapanmasını önlemek içinse bir tüp bu kanala yerleştirilir. Böylece östaki kanalı tıkansa bile orta kulak basıncı dışarıdaki basınçla hep aynı kalır. Çoğu kez altı ila on iki aya kadar yerinde kalabilen tüplerin kalış süresi aslında çocuğun büyüme evresiyle ilgilidir. Eğer tüpler düştükten sonra kulak problemleri yenilenirse yeni bir cerrahinin uygulanması gerekebilir\" dedi.

 

Kulak İltihabının Belirtileri:
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Rıfat Caner, kulak iltihabına neden olan etkenleri ve bu rahatsızlığın ilk belirtilerini şu şekilde sıraladı:

 

- Orta kulak enfeksiyonları ağrılı geçer ve uykusuzluğa neden olur.

- Çocukların ten rengi normale oranla daha kırmızıdır.

- Çocuk gün boyu huzursuzluk içindedir ve sürekli bir kulağıyla oynar. Bir kulağının devamlı ses yaptığını söyleyebilir.

- Tekrarlayan kulak iltihapları ya da geçirilen üst solunum yolları sonrasında tedavilere rağmen orta kulakta sıvı birikimi olur. Hastalık, bu çocuklarda genellikle TV sesinin yükseltilmesi, okulda başarısızlık, iletişimde, konuşma ve telaffuzda bozukluk şeklinde kendini gösterebilir. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir