• DOLAR 35.465
  • EURO 36.657
  • ALTIN 3080.54
  • ...
Gazetelerin `Korsan` Açıklamasına Büyük Tepki!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Online Medya Derneği yaptığı açıklamayla, gazetelerin internet medyasını "hırsızlıkla" suçlayan tavrına ateş püskürdü.

İşte o açıklama:

20 gazete "Haberlerinin izinsiz olarak internet sitelerinde ve televizyonlar yayınlanmasına karşı" ortak bir bildiri yayınladı. "Korsan Gazeteciliğe Hayır!" derken kimi muhatap alıyor, kimleri zan altında bırakıyor?

Pek anlaşılamayan bildiriye karşı kamuoyunun doğru bilgilendirilmeye ihtiyaç var diye düşünüyoruz.

Türkiye`de İnternet Haberciliğinin geçmişi çok yeni olsa da aldığı mesafe diğer medya araçlarının kıskandıracak düzeydedir. Her yıl reklam Pastasını artıran İnternet Haberciliği kurumsallaşma yolunda da ciddi mesafeler almaktadır. Kural tanımadan yayıncılık yapan, etik değerleri hiçe sayan Gazete, Radyo ve Televizyon yayıncılığı yapanlar olduğu gibi internet siteleri de elbette vardır. Bütün sektörü ‘Korsan yayıncılık` yapıyorlar gibi karalamak haksızlıktır. Bir çok internet sitesi iletişim sektöründe istihdam oluşturan, vergi veren, Ajanslara abone olarak yayınladıkları içeriklere telif haklarını veren kuruluşlardır. Kurumsal anlamda yayın yapan gerçek haber siteleri Fikir ve emek hırsızlığına elbette karşı durmaktadır. Ancak bu konu sadece tek taraflı değildir.

Nesil hızla değişiyor, teknoloji hayatımıza yön veriyor. Gazeteler yıllarca kendi sitelerini, kendine tehdit olarak gördüğü için frenledi ve dolayısıyla Türkiye`de ‘Online Medya‘ gelişti .

İnternet Haber sitelerinin içerik kaynağı bütün gazetelerin abone olduğu Ulusal veya Uluslar arası haber ajanslarıdır. Dernek olarak yaptığımız araştırmada haber siteleri içeriklerinin en fazla yüzde 15-20 gazetelerin haberlerini kullanmaktadır. Aynı oran Gazeteler için de geçerlidir.

Gazeteler de haber, fotoğraf ve yorumlarını büyük oranda bizim de abonesi olduğu ajanslardan almaktadır. Geri kalan kısmın hatırı sayılır bölümünü sosyal medyadan,uluslar arası magazin, teknoloji sitelerinden almaktadır. Bir çok yapancı siteden tercüme haberler gazetelerde muhabir imzalarıyla yer almaktadır. Gazeteler de televizyonda yapılan yorumları, İnternet sitelerinde duyurulan haberleri gazetelerine taşımaktadır. Bu da haberciliğin gereği olarak doğaldır.

Gazetecilerin traj düşüklüklerini Televizyon ve internet sitelerine bağlamak son derece yanlıştır.

Bizce telif problemi sadece gazetelerin değil Türkiye`deki medyanın problemidir. Bizleri korsan haber kullanmakla itham edenler kendi sayfalarına ve internet sitelerine bakmalıdır.

İnternet Haberciliği yapan gazetecilerin bir yasal düzenlemesi yoktur. Birçok haberi takip etmek için gerekli akreditasyon kartı bulunmamaktadır. Ajans abonelikleri için parasını ödese dahi gazetelere verilen içerik kendilerine tam ve zamanında verilmemektedir. Bu hallerde dahi Gazeteler, İnternet siteleriyle rekabette zorlanmaktadır.

Gazeteler bugüne kadar televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portallarını bir reklam vasıtası olarak kullanmıştır. Birçok köşe yazarı İnternet sitesi sayesinde okur kazanmıştır. Çünkü okur İnternettedir.

Öte yandan Evrensel hukuk kuralları dünyanın her yerinde haberler, makaleler veya haber niteliğindeki metinler, atıf kurallarına uymak kaydıyla serbestçe alıntılana bilir. Bizim Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu`nun 36. Maddesi de bunu öngörür . Haber alma özgürlüğü Anayasal güvence altına alınmıştır.

HABER BİR KAMU MALIDIR
Haber dışında kalan karikatür, fotoğraf, grafik ve çizgi için durum farklıdır, bunlar eser olarak kabul edilir ve sahibinin izni olmadan kullanılamaz.

"Korsan yayıncılık" "Emek Hırsızlığı" gibi cümleleri Online Yayıncılık yapan kurumlar olarak kabul etmediğimizi belirtir, herkesi evrensel hukuk ve etik kurallarına bağlı olmaya davet ederiz.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir