Kelhaamed 4. Yılında Yeni Sayısıyla Çıktı
Yazar kadrosunda tanınmış Seydaların da bulunduğu, Arap ve Latin alfabeleriyle Kurmancî ve Zazakî yayın yapan ve üç ayda bir çıkan Kelhaamed dergisinin sonbahar sayısı çıktı.
BATMAN-Üç ayda bir Kürtçe yayınlanan Kelhaamed İslami Kültür ve Sanat Dergisi, dördüncü yılında Sonbahar (Payiz) sayısıyla 14. kez okuyucularının karşısına çıktı.
Yazar kadrosunda Kürdistan`ın tanınmış Seydalarının da bulunduğu dergi büyük bir teveccühle karşılanıyor. Arap ve Latin alfabeleriyle Kurmancî ve Zazakî yayın yapan dergi "Her Kürde Ulaşma" ilkesiyle hareket ediyor.
Dergi Kürd klasik eserlerinin yanı sıra yeni ve özgün çalışmalar ortaya koyarak yoluna devam ediyor. İşte beğeniyle okuyacağınız Kelhaamed dergisinden bazı konu başlıkları;
Yeni sayısında Zilan katliamına değinen dergi, katliam üzerine yakılan ağıtlara (sıtran) da geniş yer vermiş.
Hêvîdar Seîd, camii ve camiinin ehemmiyeti üzerine bir yazı kaleme almış. İslam toplumunun merkezini oluşturan camiler ile alakamız üzerinde durmuş.
Selamîyê Bilêderî, "Ey Değerli Gençler" diye başlayan hitabında tarih boyunca İslam coğrafyasındaki âlim, seyda, medrese ve kütüphanelerimize olan saldırıların sebepleri üzerinde durarak değerlerimizi koruma konusunda gençlerin sorumluluklarını konu edinmiş.
Ammar Eyyubî, "Yazarlık ve Yazarlar Üzerine Birkaç Söz" başlığıyla yazısında, yazı yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durmuş. " Söz kişinin iki dudağı arasında dururken söz sahibinin esiridir; fakat söz iki dudağın arasından yazı veya hitap ile döküldüğünde artık kişi sözünün esiridir." tespitinden sonra "artık kişi sözünde yanlış bile olsa o yanlışın ardında durarak sapmalar yaşayabilir." tehlikesini hatırlatıyor. "Nihayetinde kişi yanlışın tespit edildiği yerde doğruya dönüşü yapabilmelidir."
Muhammed Sebatî, değerli araştırması "Kavmin Başı Ona Hizmet Edendir" yazı dizisinin beşinci bölümünde Erbilli Kürd İbnî Xalîkan`ı okuyucularına tanıtmış.
Fedlullah Polan, "Zikrullah Dilin Balıdır" başlıklı yazısında dilimizde İslamiliğimizden doğan kelimeleri analiz etmiş. İslami şahsiyetin korunmasında dilin, sözcüklerin ve üslubun önemine değinmiş.
Fexreddin Şemrexî, Kadının toplumdaki rolü üzerine geniş bir analize yer vermiş.
Yine Mela Salih Mîsqenterî`nin "Lokman`ın Evladına Nasihatleri" başlıklı yazısı okuyucuyu derin bir mana yolculuğuna götürüyor.
Mela Mahmûd Kılıç ise İslam düşmanlarının özellikle son zamanlarda artan Hz. Muhammed Efendimize, pak ailesi ve ashabına olan saldırılarına karşılık İslam Peygamberini (s.a.v) her yönüyle model almaya davet ediyor.
Bunların yanı sıra onlarca şiir ve makalenin yer aldığı dergi oldukça zengin içeriğiyle ve çocuk sayfasıyla her yaş ve kesimden Müslümana hitap ediyor. (Mehmet Sait Çelik-İLKHA)