• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İslam Düşüncesi Konulu Konferans Şırnak`ta Yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK- Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu`nda düzenlenen ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Taş`ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, kelam, fıkıh, tasavvuf ve felsefe gibi İslam düşüncesinin temel konuları ele alındı.

Taş, İslam dininin bütün dinlerin ve mezheplerin ortak paydası olduğunu, insanın İslam dini ile değer kazandığını söyledi. İslam hukukunun büyük bir birikim olduğuna dikkat çeken Taş, şöyle dedi: \"Kur`an hükümlerini doğru ve güçlü yorumlamak gerekir. Hukuku yani fıkhı dinin tümü kabul etmek doğru olmaz. Zira din, yaşamın tümünü kapsarken hukuk birtakım hükümlerdir. Dolayısıyla hüküm yaşamın yerine geçemez ve yaşamı kuşatamaz. Kelam ise İslam ile felsefeyi tanıştırmış ve felsefeyi rasyonelleştirmiştir. Fıkıh ve kelamın yanı sıra İslam`ın bir diğer önemli ayağı ise tasavvuftur. Tasavvuf sayesinde Allah sevgisi gelişmiş, güçlenmiş ve daha öteye Allah`a duyulan aşka ulaşılmıştır. Mistik bir din, din olamaz. İslam`ın diğer bir ayağı İslam felsefesidir. Felsefe, mantık, tabiat ve ilahiyat ana disiplinleri üzerinde yükseldiği ve onları kapsadığı içindir ki; bütün ilimlerin anasıdır. İslam, batıdan kovulan felsefeyi aldı ve sindirdi. Elbetteki felsefenin İslam dinine girmesinde en büyük etken tıp ilmidir. Tıp, saray eliyle yani halife saraylarında İslam`a girmiş ve felsefeyi böylelikle İslam`a kazandırmıştır.\"

Konferansın ardından Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Prof. Dr. Taş`a teşekkür ederek kendisine üniversitenin yayınlarını hediye etti. (M.Şerif Aşkın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir