• DOLAR 32.443
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2442.068
  • ...
`Erdoğan Kafasının Dikine Giderse Darbe Olur`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
`Balyoz davasının Türkiye tarihindeki ağırlığı düşünüldüğünde hukuk ister istemez eziliyor` diyen Taraf yazarı Murat Belge`ye göre, Türkiye`de hâlâ darbe olasılığı var.


Belge ile bir röportaj yapan T24`ten Hazal Özvarış, Belge`nin Ergenekon, AK Parti, Darbe olasılıkları ve Kürt sorunu üzerine görüşlerini aldı.

İşte o röportajdan önemli kısımlar;

Halen Bilgi Üniversitesi’nde “karşılaştırmalı edebiyat” dersleri veren Prof. Murat Belge’ye göre, “Türkiye’nin solu yok; iki tane sağı var. Ergenekon da; biri Türklük, diğeri İslam üzerine kurulu bu iki sağın kavgası.”

“Sekülerize sağ kaybetti” diyen Murat Belge, sağın geleceğinde şu ihtimalleri görüyor; “dini öğeler barındıran, ama sola yakın yeni bir parti”  ve/veya “Mevcut yönetime ‘ayak bağı olmayın’ diyecek bazı AKP’lilerin çıkması.”  

Murat Belge, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğunu düşündüğü “diktatörce hayallerin” sonunda bir diktatörlük olasılığı görmüyor ve ekliyor: “Bu toplum, diktatörlüğe dur, der.”

Ancak Prof. Belge, Türkiye tarihine çok tanıdık başka bir olasılıktan, darbeden de bahsediyor.

“Türkiye`de bir darbe daha olamayacak, diyemeyiz” diyen Belge’ye göre, “Kürt meselesi sarpa sarar, Erdoğan kafasının dikine gider ve ciddi gaflar yapmaya devam ederse gene darbe olur!”

TÜRKİYE`YE ASKERCİLİKTEN, ATATÜRKÇÜLÜKTEN UZAK BİR SOL LAZIM

- “Diktatörlük” vurgunuz, AKP`yi "Naziler de seçimle başa gelmişti" cümlesiyle eleştirenlerin aklındaki Hitler Almanya’sı göndermesi ile aynı çizgide mi? 

Hayır. Versay Antlaşması, savaş sonrası koşullar, Almanlar, Almanların dünyaya egemen olması gibi sebeplerden Almanya’da sadece var olan duruma şikayet yoktu; aynı zamanda biz neler yapabiliriz diye bir istikbal çiziliyordu. Burada öyle bir şey yok.

İran Kürdü bir arkadaşımla konuşurken, Humeyni’nin ortada yokken nasıl başa geldiği konuştuk. Orada çarşı ve Ayetullahlar her zaman otonom ve güçlüydü. Buna karşılık Pehlevi ailesinin oluşturmaya çalıştığı burjuvazi, toplumun gözünde hiçbir zaman kredibiletesi olan bir burjuvazi olmadı. Dolayısıyla, bıçak kemiğe dayanır gibi olduğunda kitleler Ayetullahları ile birlikte yürüdüler. Bunun karşısında durabilecek herhangi bir güç yoktu. Ama Türkiye’de çok daha sağlam yapılar var. Koç, Sabancı veya Eczacıbaşı gibi ailelerin toplumla müthiş bağları var. Bu toplum, diktatörlüğe dur der.

- Sizin uzun dönemde somutlaşabileceğini düşündüğünüz ihtimaller neler?

Bana göre ideal olan, Türkiye`de askercilikten, Atatürkçülükten, Baasçılıktan arınmış bir solun çıkması. Başta kalabalıklar toplayacağını düşünmüyorum. Ama Türkiye`de liberaller deyince kıyametler kopuyor. Saysan 20-30 kişi ama demek ki bu düşünce fukarası memlekette bu kadar insan tutarlı bir şey savununca, bir şeyleri değiştiriyor. Bu düşünce bir parti haline gelirse, biraz daha etkili olur. Cem Boyner`in Yeni Demokrasi Hareketi baya bir gündemi değiştirdi, yepyeni kavramlar getirdi. Seçime girildiğinde perişan bir vaziyet çıktı; ama şu da çıktı: Böyle bir şey mümkün.

GENE DARBE OLABİLİR

Türkiye`de her zaman faşizan bir milliyetçi kesim olacak, bunun bir kısmı yine Kemalist temellerden çıkacak, bir kısmı MHP`nin çeşitli versiyonları olacak. Geriye AKP ve onu desteklemiş olan toplumun yarısı kalıyor. Bu toplumun yarısının Kıbrıs meselesi gibi konularda ne tür tavırlar alacağı önemli. Benim görebildiğim görece perspektif bu.

Ama Kürt meselesi sarpa sarar, Erdoğan kafasının dikine gider ve ciddi gaflar yapmaya devam ederse gene darbe olur. Türkiye`de bir darbe daha olamayacak, diyemeyiz. Amerika`yı kızdırır, şimdiye kadar bu darbeyi oldurmayan Amerika, olsun diye çalışmaya başlar.

BİRİLERİ AKP`NİN DİKTATÖRLEŞMESİNDEN YARARLANARAK DARBE YAPABİLİR

- İhtimal olarak koyduğunuz darbe ihtimalinin en kritik ayağı AKP`nin Kürt meselesindeki tavrı mı?

Evet. Avrupa Birliği gibi meseleler de var, ama ortada alev alev duran Kürt meselesi. Birileri bunların diktatörleşmesinden yararlanarak, darbe yapabilir. Bu da Türkiye`yi müthiş bir kan gölüne çevirebilir.

- Radikal’de geçtiğimiz aylarda yayımlanan ankete göre “toplumun çoğunluğu darbeye direnecek.” Sizce, bir darbe ile karşı karşıya kalan halk askere hayır diyebilir mi?

Çok zor. Asker yaparsa, eski alışkanlık "Hay Allah, gene geldiler" durumu çıkabilir. Ama çok fazla dayandırmazlar. 

BU SEFER EVRENİNKİ GİBİ OLMAZ KAN REVAN İÇİNDE GELİRLER

- Darbe olursa, demokrasiye geçişin daha hızlı olacağını mı söylüyorsunuz?

Evet, dış ve iç konjonktür düşünüldüğünde, içeride çok daha fazla direniş olur. Onun için de “Çıkalım, Ankara televizyonundan ‘Biz yaptık’ diye ilan edelim, ondan sonra bize muhalefet olursa onları da yakalarız” demezler. Muhalefet olacakları önceden temizleyelim, derler. Bu sefer askerin gelişi Evren`inki gibi olmaz; kan revan içinde gelirler.

- “Bir darbe daha olursa ülke, Jurrasic Park`a döner" demiştiniz. Türkiye bir darbe daha kaldırabilir mi?

Kaldıramaz, perişan olur. Bu bağlamda hep söylerim; faşistlerin akıllı olmak gibi bir yükümlülükleri yok. Yapacağını yapar, kendisi de en önce batar. Mussolini`yi de bacağından astılar, ama olan İtalya`ya oldu.

GAZETECİLER.COM 

Bu haberler de ilginizi çekebilir