• DOLAR 32.576
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2461.574
  • ...
`Depremlerin Zararlarını Ortadan Kaldırabiliriz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yerelsen Genel Başkanı Zeki Toçoğlu, Van Belediye Başkanvekili Abdurrahman Doğar ve çevre belediye temsilcileri ile öğretim görevlileri katıldı.
 
Toplantıda ilk olarak kürsüye çıkan Van Belediye Başkanvekili Abdurrahman Doğar, Van`ın medeniyetlere beşiklik etmiş bir kent olduğunu ifade ederek, Van`ın gelinen noktada büyük acılar yaşadığını belirtti. Göç ile birlikte yaşanan sosyal problemlerin fazlalığından bahseden Abdurrahman Doğar, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın başlatmış olduğu çalışmaları önemsediklerini kaydetti.
 
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yerelsen Genel Başkanı Zeki Topçuoğlu ise, kentlerin çok önemli bir sorunu olan kentsel dönüşüm toplantılarının Van`da düzenlenmesinden mutlu olduklarını ifade ederek, "Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde yaşanan ve üzerimizde derin izler bırakan deprem felaketinin bir benzerini de burada yaşadık." dedi.
"Kocaeli ve Sakarya`da Yaşadığımız Deprem Bu Bölgeye Tecrübe Oldu"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasında, hoşa gitmeyen her şeyi değiştirmeyi arzu ettiklerini, bunun kadar doğal bir şey de olamayacağını dile getirdi. Karaosmanoğlu, "Millet olarak hep felaketlerden sonra aklımız başımıza geliyor. Ama felaketi yaşamadan aklımızla, tecrübemizle o dönüşümü sağlamamız lazım. Eğer bir deprem bölgesinde binamız depreme dayanıklı değilse bireyler olarak kiracı bile olsak orada endişe ile oturmamak gerek. Ben bir konutta kiracı isem soracağım. Ben depremin ne zaman geleceğini bilemem. Bu bina depreme dayanıklı mı diye. Küçük bir sallantıda binayı terk etmemem gerek. Bu dönüşümü çok sağlıklı bir şekilde Türkiye`nin tamamlaması gerek. Özellikle deprem bölgelerinde felaketler sadece depremlerde değil, dereler de, heyelanlar da söz konusudur. Özellikle Kocaeli, Sakarya`da yaşadığımız deprem bu bölgeye tecrübe oldu. Bütün bölümleri tamamladık. Daha temiz, daha rahat bir şehir olma yolunda önemli çalışmalar yaptık. İşte bu çalıştaylarda neler yapıldı onu konuşup tartışacağız. Hükümetimizle, Bakanlığımız ile birlikte inanıyorum ki Türkiye bu dönüşümü, bu değişimi en güzel şekilde yapacak. Sağlıklı, mutlu, güven veren şehirlerde yaşama istediğimizi tamamlayacağız" diye konuştu.
 
"Sadece Deprem Can Ve Mal Kaybına Sebep Olmaz."
Van Valisi Münir Karaloğlu ise, sadece depremlerin can ve mal kayıplarına neden olmadığını dile getirdi. Zeminlerin sorunlu olması, konutlarda malzeme eksikliğinin oluşu, çarpık kentleşme gibi ciddi sorunların da can mal kaybına neden olduğunu anlatan Karaloğlu, "Şehirlerimizi kurarken daha sağlam zeminler seçebiliriz veya zemine uygun metotları çözmüş oluruz. Kentlerimizin çarpık yapılaşmasını önleyerek depremlerin zararlarını tamamen ortadan kaldırabiliriz. Van depremi Bakanlığımızın ilk ciddi uygulaması oldu. Bakanlığımız şehrin yeniden yapılandırılması noktasında çok ciddi çalışmalar yaptı" dedi.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir