• DOLAR 32.247
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2463.711
  • ...
Mersin`de 335 Muvazaalı Boşanma Var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürlüğü`ne yeni atanan Mehmet Gülpak, muvazaalı boşanmalar hakkında İlke Haber Ajansı`na açıklamalarda bulundu.


Kanunda Muvazaalı Boşanma
Kanunun içeriği hakkında bilgi veren Gülpak , \"5510 sayılı yasanın 56. maddesi ile eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar 96. madde hükümlerine göre geri alınır.
Yalnızca yetim aylığı almak için boşanarak aynı evde yaşamaya devam etmek, hileli ve aldatıcı davranışlarla başkasının zararına olacak bir biçimde kendine yarar sağlamak şeklinde tanımlanan `dolandırıcılık` suçunun oluşmasına sebep oluyor. Bu kapsamda değerlendirilen muvazaalı boşanma halinde Türk Ceza Kanununa göre 3 ila 7 yıl arasında hapis cezası öngörülmektedir. Dolandırıcılık suçunun nitelikli halini oluşturan bu durumda, adli para cezası ise yine 5000 güne kadar olmakla birlikte, yetim aylığı alarak elde edilen toplam menfaatin iki katından az olamıyor\" dedi.


Muvazaalı Boşanmalar Nikâhsız Yaşamayı Özendiriyor
Bilindiği üzere ölen anne ve babasının maaşını alabilmek için boşanan, resmi olarak evlilik sona erse de eşleriyle birlikte yaşamaya devam eden kadınların sayısının gün geçtikçe artığını hatırlatan Gülpak, \"Muvazaalı boşanmalar nikahsız yaşamaya özendirdiği gibi, hem kurumumuza büyük yük getirmekte hem de aile olgusuna ve toplumun değer yargılarına zarar vermektedir\" dedi.


Yasanın çıktığı 1 Ekim 2008 tarihinden bu yana Mersin BİMER, ALO 170 ve kuruma bizzat yapılan ihbar ve şikâyetlerin değerlendirildiği belirten Gülpak, \"Bu kapsamda bugüne kadar Müdürlüğümüze intikal eden 1450 muvazaalı boşanma vakasından 960`ının denetimleri tamamlandı, 335 boşanmanın ise muvazaalı olduğu tespit edildiği ve aylıkları anında kesildi. Aylıkları kesilen bu kişilerin 224`ü 4/a 37`si 4/b 74 ü 4/c kapsamındadırlar. Kurumca tahsil edilen yersiz ödemelerin toplamı ödenen aylıklar, sağlık ve ilaç giderleriyle birlikte 5.000.000 TL`yi buluyor. Kişi başı ortalama 15.000 TL`lik bir kayıp söz konusudur. Ayrıca Müdürlüğümüz tarafından 670 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş olup konu yargıya intikal etmiştir\" dedi.


İl Müdürlüğü olarak bu amaçla gerçekleştirilen boşanmaları engellemek adına çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini belirten Gülpak, \"vatandaşlarımızın da konuya duyarlı olarak çevresinde bu durumdaki kişileri Kurumumuza bildirmesi noktasında desteklerini beklemekteyiz\" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir