• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
10 Çocuğu Var Ama Bayramda Kapısını Açan Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bitlis`in Ahlat ilçesinden 19 sene önce İstanbul`a gelen Eliş çifti, bayramı buruk yaşayanlardan. 10 çocukları olmasına rağmen bayramda kimse kapılarını çalmıyor.

Yaşlı çift, yine de Allah`a şükrediyor. Okuma-yazma bilmeyen 85 yaşındaki Gülistan Eliş, poşetten çıkarttığı ekmeği göstererek "Beş gündür bunlarla idare ediyorum. Orucumu bu şekilde tutuyorum, buna da şükür. Çünkü namazlarımı kılabiliyorum." diyor.

Bayram uzakların yakın olduğu, akrabaların bir araya geldiği, ailelerin birbiriyle kaynaştığı bir zaman dilimi. Ancak maalesef bazı kişiler için bayram, şeker reklamlarındaki aile saadetinin tersine büyük dramlara tanıklık ediyor. Bitlis`in Ahlat ilçesinden işsizlik yüzünden 19 sene önce İstanbul`a gelen Eliş çifti bayramı buruk yaşayanlardan. 10 çocukları olmasına rağmen bayramda ellerini öpecek kimseleri olmayan yaşlı çift, her şeye rağmen Allah`a şükrediyor. Okuma yazma bilmeyen ve 85 yaşında olduğunu söyleyen Gülistan Eliş, poşetten çıkarttığı ekmeği göstererek "Beş gündür bu ekmekle idare ediyorum. Oruçlarımı bu şekilde tutmaya çalışıyorum.

Ama buna da şükür. Çünkü namazlarımı kılabiliyorum." diye konuşuyor. Namazlarını kılamayacak duruma sokmaması için Allah`a sürekli dua ettiğini, tesbih namazlarını ise aksatmadığını anlatan Eliş, "Beş kızım beş tane de oğlum var. Oğlumun biri Kayseri`de memur, durumu bildiğim kadarıyla iyi. Ama bizden haberi bile yok. Telefonla olsun bir kere bile aramıyor." diyor. Diğer çocuklarının da tek tek anne ve babalarından koptuğunu belirten yaşlı kadın sözlerini şöyle sürdürüyor: "Görüyorsunuz, yaşlıyım, çok hastayım. Yemek yapacak durumda değilim. Zaten evimde yemek yapacak bir şey de yok. Komşulardan gelen yardımlarla geçiniyoruz. Eşimle üç ayda bir aldığımız yaşlılık maaşı var. Fakat yetmiyor. Her ay 450 lira kira veriyorum. Camiden ve komşulardan gelen parayla kiramı ödüyor, bu şekilde hayatta kalmaya çalışıyorum."

Yaşlılık zamanında yalnızlığı yaşayanlardan biri de 81 yaşındaki Habibe Taylan. Tek evladı olan oğlu evlendikten sonra evi terk etmiş. Her türlü olumsuzluğa rağmen hayat dolu olan Habibe teyzeyi komşuları bir an olsun yalnız bırakmıyor. Yüzünden gülücük, dilinden şükür eksilmeyen Habibe teyze, "İki ayda bir aldığım dul maaşım var. Ev sahibimden Allah razı olsun, kiramı çoğu zaman almıyor. Eşyalarımın çoğunu o getirdi. Komşularım çok iyiler, yanıma geliyorlar her derdime derman oluyorlar. Fitre ve zekâtlarıyla hayatta kalıyorum." ifadelerini kullanıyor. Türk Kızılayı İstanbul Bayrampaşa Şube Başkanı Ali Murat Duman ve Türk Kızılayı Kadın Kolları Başkanı Havva Mermi, her gün düzenli olarak yaşlı ziyareti yapıyor. Bu ziyaretlerle bir parça teselli bulan yaşlılar, bayramda çocuklarının gelmeyeceklerini bilseler de umutlarını yitirmiyorlar.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir