• DOLAR 32.578
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2417.008
  • ...
Çinli Müslümanların Bayram Coşkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çin`in başkenti Pekin`de binlerce Çinli Müslüman Niujie Camisi`ne akın etti.

Pekin`de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Niujie bölgesindeki tarihi camiye bayram namazı için akın eden binlerce Müslüman, Çin`de eşine az rastlanır görüntüler oluşturdu.

Sokakların insan seliyle dolduğu bölgede yediden yetmişe Müslümanlar bayramın ilk gününde bir araya geldi.

10 asırlık tarihi caminin avluları ve çevresi Bayram namazı için gelen Müslümanlara yetmedi. Çevresindeki caddelerde kurulan stantlarda Müslümanlar, namaz sonrası Çin mutfağından yemekleri ziyaretçilere ikram etti.

67 yaşındaki Çinli Müslüman Vang Şü, ``Kendimi bildiğimden beri Ramazan Bayramı`nı Niujie Camisi`nde eda ediyorum. Sonra da ailem ve dostlarımla bayramlaşıyorum. Bayramlar bizler için herkesin bir araya geldiği özel günler`` diyerek tüm İslam aleminin bayramını kutladığını söyledi.

Caminin girişinde bayram öncesi zekat ve fitrelerini vermek isteyen Müslümanlar için standlar açıldı ve görevliler namaz öncesi son hatırlatmalarını yaptı.

Cami görevlisi Ma Kaycün, Pekin`deki Müslüman Çinlilerin her yıl bayram namazları için Niujie Camisi`ne geldiğini vurgulayarak, İslamiyetteki yardımlaşma örneği olan zekat ve fitre vecibelerini de burada yerine getirdiğini belirtti.

Çin`de 56 azınlık ırkı bulunuyor ve bunlardan 10 tanesi Müslüman.

NİUJİE CAMİSİ

Tarihi kayıtlara göre ``Niucie Camisi`` 996 senesinde Liao Hanedanlığı döneminde inşa edildi.

6000 metrekare olan caminin, ibadethane ve külliyesi tamamen Çin Mimarisinde inşa edilerek bugüne kadar birçok yenilemeden geçti.

Çin mimarisinin izlerini taşıyan cami, aynı zamanda ayrıntılarda hissedilen İslami dokuların yoğun bir şekilde işlendiği güzide bir sanat şaheseri.

En büyük restorasyonunu 1979 senesinde geçiren ve öncesinde kapalı olan alanları ve binaları tekrar hizmete açılan cami 13 Ocak 1988 tarihinde Çin Devleti tarafından koruma altına alınmış ve ``Ulusal Tarihi Anıt`` olarak ilan edildi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir