• DOLAR 32.587
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2512.563
  • ...
Bayram Tavsiyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER Bayram Özel

Bayram guslü almalı, güzel koku sürünmeli, en temiz elbiselerimizi giymeli ve erkenden camiye gitmeliyiz. Harcamalarda israfa kaçmadan, sevinç ve eğlencelerimizde haddi aşmadan geçirmeliyiz. Yeryüzünde zor günler geçiren Müslümanları, özellikle tutuklu ve muhacir kardeşlerimizi hatırlayıp şehit ve mahkûm ailelerini ziyaret etmeli ve mağduriyetlerinin giderilmesi için dua etmeyi ihmal etmemeliyiz


Yüce Allah’ın, Ramazan orucunu tutan mümin kullarına bir lütuf olarak bahşettiği bayram gününde sünnet olan bayram guslü alınmalı, güzel koku sürünmeli, en temiz elbiselerimizi giymeli, sabah namazına kadar vaktimizi namaz, Kur’an–ı Kerim tilaveti, zikir ve dua ile geçirmeli, bolca tekbir getirmeliyiz. Çocuklarımızı da yanımıza alarak bayram namazını eda etmek için müdavimi olduğumuz camiye gitmeliyiz. Bayram namazı eda edildikten sonra, tüm cami cemaatiyle tek tek bayramlaşmalı, akabinde cami cemaati ile birlikte kabristanlara gidip vefat eden yakınlarımızın kabirlerini ziyaret ederek Kur’an–ı Kerim okumalıyız. Evimize geldiğimizde tüm aile efradı ile bayramlaştıktan sonra sırasıyla komşu, akraba ve tüm Müslüman kardeşlerimize bayram ziyaretine gitmeliyiz.


Bayram gününün bu mübarek sabahında en içten duygularla Rabbimize yönelmeli ve İslam coğrafyasını işgal eden ve mutlu bir bayram geçirmelerine engel olan düşmanların ve onların işbirlikçilerinin hezimete uğramaları için dua etmeliyiz. Yeryüzünde zor günler geçiren Müslümanların sıkıntılarının giderilmesi için dua etmeliyiz. Şehit ve mahkûm ailelerini, tutuklu ve muhacir kardeşlerimizi hatırlayıp onların mağduriyetlerinin giderilmesi için dua etmeyi ihmal etmemeliyiz.


“Kim Ramazan’ı tutar, sonra Şevval ayından da buna altı gün eklerse bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur” (Müslim) hadis–i şerifine binaen Şevval ayında altı gün oruç tutmak için gayret göstermeliyiz.


Kendi eş ve çocuklarımızı sevindirmek için üst-baş, elbise ve ayakkabı aldığımız gibi, şehit ve mahkûm eşleri ve çocuklarını, dul ve yetimleri, muhtaç ve mağdur durumda olanları sevindirmeliyiz.


Ramazan ayında yaptığımız tüm ibadetlerin muhasebesini yapmalıyız. Elimizden geldikçe Ramazan sonrası da bu ibadetlere devam etme azminde olmalıyız. Ramazan ayında kazandığımız güzellikleri sadece Ramazan ayı ile sınırlandırmayıp tüm aylara yaymalıyız.


Bayram namazı nasıl kılınır?
HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI
Bayram namazı, iki rekâtlık bir namazdır. Hanefî mezhebine göre, Cuma namazını kılmaları farz olan kimselerin bu namazı kılması vaciptir. Bayram namazının sıhhatinin şartları, hutbe hariç, Cuma namazının şartları gibidir. Farklı olarak bu namazda hutbe sünnetidir.


Bayram namazı tek başına kılınmaz. Bu namazın kılınışında diğer namazlardan farklı olarak, birinci rekâtta iftitah tekbiri ve “sübhaneke” duasının okunmasından sonra üç defa ve ikinci rek’atte rükûdan önce üç olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara zevâid tekbirleri denir. Namaz tamamlandıktan sonra hutbe okunur.


Bayram namazının vakti, kuşluk vaktidir. Bir mazeret sebebiyle birinci günü bayram namazı kılınamamış ise, Ramazan bayramında ikinci; kurban bayramında ise ikinci ve üçüncü günler kılınabilir.

 


ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE BAYRAM NAMAZI
Bayram namazı, müekked bir sünnettir. Güneş, bir mızrak boyu yükselinceye kadar geciktirilmesi efdaldir. Ezan ve kamet getirilmesi sünnet değildir. Namaza başlanacağı zaman, “Essalatü camiah” (Namaz, bir araya getiricidir) diye seslenilir.
Bayram namazına niyet edilip, tekbiret-ül-ihram getirildikten sonra iftitah duası (Veccehtü...) okunur. Sonra 7 tekbir getirilir. Hem imam hem de cemaat, tekbirleri açıktan getirir. Her iki tekbir arasında, “Sübhanallahi vel-hamdü lillahi ve la ilahe illallahü vellahü ekber” denir.


İkinci rekâte kalkıldıktan sonra, önce 5 tekbir getirilir. Her iki tekbir arasında yukarıdaki zikir okunur. Tekbirler ve Fatiha’dan sonra bir sure okunur. İmam, kıraati açıktan okur.


Namazdan sonra iki hutbe okunması sünnettir. Bu hutbelerin rükünleri ve sünnetleri, Cuma hutbelerininki gibidir. Bayram hutbesinin sünnetleri şöyledir; imam birinci hutbenin başın da 9, ikinci hutbenin başındada 7 tekbir getirir.


Bayram gününün adabı
Gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni elbise giymek.


Bayram sabahı mescide erken gitmek.


Ramazan bayramında namaza gitmeden önce bir şey yemek. Kurban bayramında ise namazdan dönünceye kadar bir şey yememek. Cabir bin Semure (ra) şöyle dedi: “Rasulullah aleyhisselatu vesselam Ramazan Bayramı günü bayram namazına Bayramda yediklerinize dikkat! gitmeden önce mutlaka birkaç tane hurma yerdi.” (Tabarani)


Mescide yürüyerek gitmek, dönerken başka bir yoldan gelmek.


Cabir şöyle demiştir: ´Hz. Peygamber, Bayram namazına giderken başka bir yoldan gidiyor, dönerken başka bir yoldan geliyordu´. [Buhari]

Bayramda yediklerinize dikkat!
Ramazan boyunca oruç tutma nedeniyle günlük öğün sayısı azaltıldığı ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geldiği için bayramda normal yeme düzenine geçişte hazımsızlık, mide yanması, gaz şikâyetleri, kusma, ishal, kabızlık, mide-barsak hastalıkları, reflü gibi şikâyetler ortaya çıkıyor. Bayram ve sonrasında mide rahatsızlığı yaşamamak için doktor tavsiyelerine uymak gerekmektedir.

İŞTE UZMANLARIN BAYRAMDA YEME-İÇME KONUSUNDAKİ TAVSİYELERİ;
Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı unutmayın ve kahvaltıda şarküteri ürünlerinden uzak durun. Özellikle süt ve meyve tatlılarını tercih edin, hafif olan hamurlu tatlıları da tüketebilirsiniz.


Yediklerinizi iyice çiğneyin. Bu hem hazmı kolaylaştırır hem de fazla yemenin önüne geçer.


Porsiyonlarınızı olabildiğince küçültün.


Öğün sayısını arttırarak ürün sayısını azaltın.


Su içimine dikkat edin. Bu ihtiyacı çay veya kahve ile kapatmaya çalışmayın.


Kızartma tarzı besinleri tüketmemeye çalışınız.


Yürüme mesafelerinde mutlaka yürümeyi tercih edin.


Akşam yemeklerinizin hafif olmasına özen gösteriniz.


Ramazan Ayından sonra eski beslenme alışkanlıklarımıza yavaş yavaş dönmek daha sağlıklı olur.


Şeker hastaları, kronik böbrek hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanlar dikkatli olmalılar. Onlara ısrarcı olmamak ve mümkünse, onlar için daha hafif diyetlerine uygun ikram alternatifleri sağlayabiliriz.


Çocuklarımızın aşırı şeker ve çikolata yiyip boş enerji almasının ve iştahlarının kapanarak, yemek yemelerinin engellenmesinin önüne geçiniz.


Bağırsak hareketlerinizi düzenlemek için öğünlerde salataya, sebze ve meyveye yer vermeniz daha sağlıklı olur.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir