• DOLAR 32.576
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2447.426
  • ...
Vanlı Depremzedeleri Unutmayalım!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN- Kısa bir süre önce Mersin`de Vanlılar ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurulmuştu. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeni ile Mersin`de yaşayan Vanlılar hakkında İlke Haber Ajansı`na çeşitli açıklamalarda bulunan dernek Başkanı Murat Karahan, Mersin de yaşayan Vanlı depremzedelerin unutulmamasını istedi.

Yardımlar İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırılamadı
Depremler beklenmediği zamanlarda, beklenmediği süreçlerde geldiğini söyleyen Karahan, \"Türkiye toplumu buna hazırdı değildi, Van halkı da buna hazırdı değildi ve Mersin`deki kamuoyu da buna hazır değildi. STK ve devletin yapmış olduğu yardımlar örgütlü bir şekilde sahiplerine ulaştırılabilirdi fakat bu deprem hiçbir taraf hazır olmadığı içindir örgütlü bir yapı kuramadılar ve yardımlar gerekli yerlere ulaştırılamadı.\" dedi.

Kurumlardan ziyade ciddi anlamda bir halk desteğinin var olduğunu hatırlatan Karahan, STK`ların, Valiliğin veya Belediyeler` den ziyade halkın gönüllülük tarzında çok ciddi bir desteği var idi önemli olan budur. Van` daki depremin ardından gelen acıyı yaşayan sadece Vanlı değildi. Kendisine ben insanım diyen herkes bu acıya ortak oldu. Kendi imkanları dahilin de katkısı olmaya başladı. ABD`deki bir bayanın bile kendi torunu için aldığı elbiseyi, gazetede okuduğu haber üzerine Van`daki halka göndermesi insanlığın ölmediğinin bir göstergesi idi\" ifadelerini kullandı.

Buraya Gelen Vanlılar Kendi Ayakları Üstünde Durmayı Başardılar
Belediyeler ve Valiliğin kısmen, çok cüzi anlamında yardımlarının olduğunu açıklayan Karahan, \"Buraya gelen Vanlılar kendi becerileri ile iş imkanları bulmayı başardılar. Lokantalarda komi olarak çalışmaya başladılar, sanayi bölgesinde çalışmaya başladılar, inşaatlar de çalışmaya başladılar onun dışında önemli olan bir şey vardı, neydi o, dershaneler öğrencilerin dershane ücretlerini karşıladılar. Bu eğitim açısından önemli bir dayanışmaydı. Tabi bu deprem bittikten sonra depremzedeler bu yardımlardan artık yararlanamıyorlar.

Vanlıların Mersin`e adapte olma konusunda başta sorun yaşadıklarını dile getiren Karahan, fakat şuan Mersin`de bulunan aileler adapte olabilmeye çalışmaktadırlar. Kendi imkanları dahilinde çeşitli meslek guruplarında çalışmaya başladılar. Bu bir geçiş süreci idi birçok aile ile biz görüşüyoruz, Çocuklarını okula kaydettiler. Kendi imkânsızlıklarına rağmen yaşam mücadelesi vermeye çalışıyorlar.\" diye belirtti.

Vanlı Depremzedeler Şuan Unutulmuş Vaziyetteler
Vanlı depremzedelerin şu an unutulmuş vaziyette olduğunu söyleyen Karahan, \"İlk basına yansıyan o hali ile işte bazılarının popülist yaklaşımları medyatik yaklaşımlarından kaynaklanmaktadır. Gönül isterdi ki Ramazan ayında sırf Vanlılarla ilgili Valilik, STK`lar veya Belediyeler bir iftar yemeği ile Vanlı hemşehrilerimizi bir araya getirip bir moral gecesi olsun diye bir iftar yemeği verseydiler. Ama maalesef bu düşünülmedi. Basın önceki gibi duyarlı değil çünkü sansasyonel haberler çıktığı zaman basın duyarlı olabiliyor. Bugün Suriye`den gelen savaş mağdurları için Türkiye`nin göstermiş olduğu duyarlılığı bizler saygıyla karşılıyoruz tabiî ki mazlum ve mağdur yanında olacağız, ama bugün kendi insanları için Suriyeli kadar duyarlı olmayan bir devlet var. Bunu da bizim görmemiz gerekir bugün Urfa`da Hatay`da ve Antep`de Suriyelilere gösterilen duyarlılığın yarısını biz Vanlılar için de gösterilmesini istiyorduk, ama maalesef gösterilmedi. Bu da büyük bir eksiklik bunu da biz her yerde dile getirmemiz gerekiyor.\" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir