• DOLAR 32.566
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2443.109
  • ...
Irak Başbakanı: Türkiye`ye Elimizi Uzatmak İstiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Başbakanı Maliki, `Türkiye ile ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz. Türkiye`ye elimizi uzatıyoruz. Türkiye`nin Irak Kürt yönetimiyle direk teması yanlış. Suriye rejimi 2 yıl içerisinde devrilir. Kerkük bizim için çok hassas bölge` şeklinde konuştu.

Irak Başbakan Yardımcısı el Haşimi, Irak`ta bazı saldırılardan sorumlu tutularak tutuklanmak istemiş, Haşimi Türkiye`ye sığınmıştı. Türkiye`nin Suriye politikasını da eleştiren Irak yönetimi Davutoğlu`nun Kerkük ziyareti sonrası Türkiye`ye nota vermişti. Tüm bu gelişmeler sonrası Irak Başbakan`ı Maliki Türkiye ile ilgili dikkat çekici açıklamalar da bulundu.

TÜRKİYE`YE ELİMİZİ UZATIYORUZ

Irak-Türkiye arasındaki ilişkiler gerilimin zirvesine çıkarken Irak Başbakanı Maliki A Haber`e dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Maliki, `Türkiye ile ilişkilerimizi düzeltmek istiyoruz. Türkiye`ye elimizi uzatıyoruz. Türkiye`nin Bölgesel Kürt yönetimiyle direk teması yanlış. Suriye rejimi 2 yıl içerisinde devrilir. Kerkük bizim için çok hassas bölge` dedi.

İşte Maliki`nin açıklamalarının satır başları:

PKK gibi bizim de sorunlarımız var. Biz Türkiye ile ilişkilerin düzelmesini istiyoruz. Biz hiç bir eksenin parçası değiliz. Bütün ülkelerle ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Saddam Hüseyin gibi başka ülkelerin iç ilişkilerine karışmak istemiyoruz.

Kerkük`e baktığımızda burası özel bir bölge. Türkler, Kürtler, Araplar Kerkük`ü konuşuyor. Bölgesel bir gücün mücadelesi ile Kerkük sorunu çözülmez. Biz Ahmet Davutoğlu`nun ziyaretini araştırdık. Vize almış ama gündemde değildi. Kerkük ziyaretiyle şok olduk. Davutoğlu`nun ziyaretinden Kerkük Valisi`nin ziyaretiyle haberdar edildik. K.Irak bölgesel yönetimiyle ilgili olarak neden bu kadar kolay ulaşım hamlesine izin verdiğini araştırmak için komisyon kurduk.

Türkiye bölgede sıradan bir ülke değil. Askeri siyasi gücü olan bir ülke. Önce izole edilmiş bir ülkeydi. Fransız yetkililer de AB`nin hristiyan kulübü olduğunu söylemişti. Ama Türkiye bu yöndeki adımlarını hızlandırdı.Türkiye sıfır sorun politikası izleyeceğini belirtti. Gerçekten de İran Türkiye`nin bu adımını alkışladı. Suriye yönetimi ise ailevi bir dostluk kurdu. Etnik ayrımcılık konusu çok hassas. Bugün Irak`ta olanların yarın Suriye`de olabileceği uyarısında bulundum. Bu durum sadece Suriye`de mi kalacak. Hayır genişleyecek. Ben Türkiye`nin Irak`la olan ilişkilerini iki devlet arasında olan bir ilişki noktasına getirmesini bekliyorum.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir