• DOLAR 32.426
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2324.925
  • ...
Bill Gates Tuvalet İşine Giriyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geleceğin tuvaletleri için yarışma düzenleyen Vakıf, dünyanın çeşitli yerlerinden bilimadamlarının sunduğu projelerin bazılarını açıkladı. Açıklanan projeler arasında insan dışkısını elektriğe çevirmek için mikrodalga enerjisinin kullanılması, idrarın ziyan edilmeden sifon suyu olarak kullanılması, katı dışkının kömüre çevrilmesi de var.

Bill & Melinda Gates Vakfı yarışmaya katılanlar tuvaletin su, elektrik ve septik sistem olmaksızın çalışması, dışarıyı kirleten madde çıkarmaması, tercihen enerji ve diğer kaynakları muhafaza etmesi ve işletiminin günde 5 senti (9 kuruş) aşmaması kıstasları getirdi.

Vakfın ilk tuvalet prototiplerini üç yıl içinde test etmesi bekleniyor.

Vakfın su, sanitasyon ve hijyen ekibinin program yetkilisi Carl Hensman, vakfın Seattle`daki merkezinde bu hafta sergilenen prototiplerin çoğunun katı atığın enerjiye çevrilmesiyle ilgili olduğunu belirterek, bunun katı atık bilmecesi için hem pratik hem de pragmatik bir çözüm olduğunu söyledi.

Hensman, bilimadamlarının şimdiye kadar yaptıklarını göstermek, yapılanları öğrenme fırsatı vermek ve potansiyel işbirliği için bu hafta tuvalet fuarı yapma kararı aldıklarını da ifade etti.

Tuvalet sorununa geçen yıl odaklanan Gatesler yeni tuvalet keşifleri için 370 milyon dolar harcamayı taahhüt etti. Yeni tuvaletlerle daha iyi bir çevre ve hayat hedefleniyor.

Dünyada 2,5 milyar kişinin modern temizlik imkanlarına erişemediği tahmin edilirken, BM güvensiz temizlik yüzünden dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon çocuğun ishalli hastalıktan öldüğünü bildiriyor. Bilimadamları, ölümlerden çoğunun hijyenin geliştirilmesi, güvenli içme suyuyla birlikte uygun sanitasyonla önlenebileceğini belirtiyor. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir