• DOLAR 34.546
  • EURO 36.636
  • ALTIN 2920.085
  • ...
Urfa Dergah Camii`nde İtikaf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Ramazanın son on gününde ifa edilen İtikâf ibadetiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Şanlıurfa Merkez Vaizi İbrahim Öztürk, İtikâfın peygamber efendimizin (s.a.v) her sene yerine getirdiği bir ibadet olduğunu ifade ederek, bütün Müslümanları bu ibadeti ifa etmeye davet etti.

 

Öztürk, \"Bütün hayırların içinde bulunduğu bu gecede Müslümanlar, dünyevi meşgalelerden arınarak kendini tamamen Allah`a adarlar. İtikâfa girdikleri camide Allah`ı bol bol zikreder, Kur`an okur, dua ederler. İtikâf ibadetini peygamber efendimiz ömründe sadece bir sene yerine getirememiş, ertesi sene ise onun kazasını yapmıştır. Bu kabilden bütün Müslümanları bu değerli ibadeti ifa etmeye çağırıyoruz.\" dedi.

 

Peygamberimiz Ramazan İtikafını Terk Etmemiştir
İtikâfın fıkhı hükümlerine değinen Öztürk, İtikâf ibadetinin farz, sünneti müekkede ve müstahap olarak üç kısma ayrıldığını belirterek, bunları şöyle açıkladı: \"Farz olan itikâf; kişinin itikâfı adaması ile olur. Yani kişi \"Eğer benim şu işim olursa ben beş gün itikâfa gireceğim\" beş gün itikâfa girmesi kendisine farz olur. Hanefi mezhebine göre vacip Şafi`ye göre ise farz olarak isimlendirilir. Farz olan itikâfta zaruri bir ihtiyaç olmadan dışarıya çıkılırsa bozulur. Sünnet-i Müekkede olan itikâf; ramazanın son on gününde yerine getirilen itikâftır ki, peygamber (sav) bunu hiç terk etmemiştir. Kişi ramazanın son on gününde itikâfa girer, her hangi bir sebepten dolayı dışarıya çıkarsa yeniden niyet eder itikâfı ise bozulmaz. Müstahap olan itikâf ise; farz ve ramazanın son on gününün dışında yerine getirilendir. Kişi herhangi bir mescide girip kısa süreli itikâfa girebilir. İmam Ebu Hanife`ye göre itikâfın en az vakti bir gündür. İmam Şafi`ye göre ise \"Suphanallah\" diyebilecek kadardır. Kişi itikâfa girdiği zaman \"İtikâfa girmeye niyet ettim\" der.\"

 

Büyük Camilerde Yapılan İtikaf Daha Hayırlıdır
İtikâfın mukaddes yerlerde icra edilmesinin daha hayırlı olduğunu dile getiren Öztürk, \"İtikâf ibadetini, mertebe olarak daha yüksek camilerde yerine getirmek daha hayırlıdır. Mesela bir sevabın yüz bin sevapla çarpıldığı Mescid-i Haram`da girilen itikâf diğer camilere nispeten daha hayırlıdır. Daha sonra mescid-i Nebevi ve mescid-i Aksa`dır. Çünkü oralar ilk inşa edilen mescitlerdir. Allah katında daha kıymetli ve daha değerlidir. Bunlar dünya çapındaki camilerdir. Bunun dışındaki camiler ise büyüklüğü ve cemaatinin yoğunluğu olarak değerlendirilir. Bu bakımdan Şanlıurfa Dergâh camisinde itikâfa girmek daha hayırlı ve sevabı daha fazladır. Çünkü bir yerde ne kadar çok ibadet eden insan varsa Salih insanların daha fazla olma ihtimali vardır. Belki Allah (cc) o salihlerin vesilesiyle orada bulunanların dualarını kabul eder. Dolayısıyla büyük camiler büyük cemaatleri barındırıyor. Büyük cemaatlerde ise muhakkak ihlâslı kişiler vardır.\" diye konuştu.

 

Öte yandan Şanlıurfa Dergâh Camisi özellikle ramazanın son on gününde şehir dışından gelen misafirleri ağırlıyor. Dergâh Cami`ye itikafa girmek için Muş`tan gelen Kemal Özdemir, \"Şanlıurfa Dergah Cami`ye itikafa girmek için geldim. Hayatım boyunca işlemiş olduğum günahlardan dolayı rabbime niyazda bulunmak istiyorum. Bütün Müslümanların bu fırsatı kaçırmaması gerekir. Genç yaşlı herkesi Dergâh camisine itikâfa davet ediyorum.\" dedi.

 

Bursa`dan Şanlıurfa`ya itikâf için gelen Mehmet Nuri Can ise; \"Bursa`dan buraya itikâfa girmek için geldim bu sene değişik bir yerde itikâfa girmeyi istedim. Benimle birlikte dört arkadaşım daha gelecekti fakat acil işleri çıktığı için gelemedi. Camiler Allah`ın evidir dolayısıyla bizler de Allah`ın misafirleriyiz\" söyledi. (Ali Durmaz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir