• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Bilal-i Habeş Makamı Aslına Uygun Olarak Restore Edilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Tarsus Müftülüğünden alınan bilgilere göre, ilçede bulunan Bilal-i Habeş Makamı Mescidi, Ramazan bayramı sonrası aslına uygun olarak restore edilecek.

Restore işleminde, mescidin aslına uygun olacağı, ek cemaat yerinin yıkılıp şadırvan yapılacağı ve bahçe düzenlemesi yapılacağı belirtildi.

Bilal-i Habeş Makamı Mescidinin Tarihçesi
İslam ordularının fethettiği yerleri dolaşan Hz. Muhammed`in (s.a.v) müezzini Bilal-i Habeşi`nin ezan okuyup namaz kıldığı yerde yapılan mescittir. Tarsus Ulu Cami`nin güney-batı köşesinde yer almaktadır. Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte, Osmanlı kayıtlarında 1519 yılında Bilal-i Habeşi adına kurulan bir vakfın kayıtlarının ele geçmesi, mescidin bu tarihten önce varlığını işaret etmektedir. Ayrıca mescit içinde bulunan kuyunun kutsal bilinmesi, 7. yüzyılda Tarsus`a gelen Bilal-i Habeşi`nin ardından burada bir cami inşa edildiğini akla getirmektedir. Cami sade bir görünüşe sahiptir; kuzeyinde yer alan üç sütunlu son cemaat yeri ile ana mekana geçilmektedir. Son cemaat yerinin üzeri üç oval kubbe ile örtülmüşken, ana mekanı tamburlu tek bir kubbe örtmektedir. İbadet yerine yine sade bir portalle girilmektedir. Ayrıca iç bölümde, girişin hemen sağında Bilal-i Habeşi`nin makamını temsil eden bir sanduka yer almaktadır. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir