600 Yıllık Medrese İçin Çalışma Başlatıldı
Bursa`da 1400`lü yılların başında Bayezid Paşa tarafından yaptırılan ancak bazı bölümleri yıkılan bazı bölümleri ise ev ve tütün kurutma yeri olarak kullanılan tarihi medreseyi kent siluetine kazandırmak amacıyla çalışmalara başladı.
BURSA - Sadece bir cephe duvarı günümüze ulaşan ve üzerine 4 adet bina yapılan yaklaşık 600 yıllık Bayezid Paşa Medresesi`ni gün yüzüne çıkarmak için proje çalışmaları başlatıldı. Osmanlı ilk dönem eserlerinden olan medresenin ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaları başlattıklarını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi medresenin kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklerin yapılacağı bir merkez olarak bölgeye kazandırılacağını söyledi.
Bursa`nın yaşayan canlı bir müze kent olması amacıyla 8500 yıllık Arkeopark`tan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara her alanda yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yaklaşık 600 yıl önce yaptırılan bir Osmanlı medresesini gün yüzüne çıkarıyor. Hocataşkın Mahallesi`nde ayakta kalmayı başaran tarihi bir duvar kalıntısından yola çıkan Büyükşehir Belediyesi tarihi ve kültürel miras uzmanları vakfiye kayıtlarında yaptıkları incelemelerde söz konusu yapının Çelebi Sultan Mehmed ve İkinci Murad devri Vezir-İ Azamlarından Bayezid Paşa tarafından yaptırılan medrese olduğunu belirledi. Bir dershane ve 11 oda olarak inşa ettirilen tarihi yapı üzerinde yer alan 4 bina Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılırken, tarihi medresenin ilk günkü ihtişamıyla ayağa kaldırılması için proje çalışmalarına başlandı.
Tarihi medrese çevresinde incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas`tan medresenin tarihi hakkında bilgiler aldı. Bursa`nın her köşesinin Osmanlı`nın ilk dönem eserleriyle dolu olduğunu ve yok olmaya, kaybolmaya yüz tutan bu değerleri ortaya çıkarmak için yoğun çaba içinde olduklarını belirten Başkan Altepe, \"Tarihi medresenin tam anlamıyla ortaya çıkarılması çalışmalara hız veriyoruz. Bir taraftan da restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayacağız. Bu medreseyi restore edildikten sonra her türlü sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği bir merkez olarak bölgeye kazandıracağız\" diye konuştu. (Fethullah Özsoy - İLKHA)