• DOLAR 32.642
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2504.945
  • ...
`Oruç Bedeni Sadaka Malı Temizler`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Ramazan ayının girmesiyle müminlerin en çok merak ettiği konulardan biri haline gelen "fitre" ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Batman İl Müftü Yardımcısı Mahmut Erin, fitre ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

 

Fıtır Sadakası Nedir?
Fitre sadakası Ramazana mahsus bir sadakadır. Her Müslüman`a farz olan bir sadakadır. Ramazan arifesinde güneş batmadan önce doğan her çocuğa fitre vermek farzdır. Farziyet güneşin doğması ve batmasıyla başlar. Ramazan`ın başında da sonunda da fitre sadakasını vermek caizdir.


Ne Zamana Kadar Verilir?
Fitre, Ramazan`ın sonunda güneşin batmasıyla farz olur. Müslümanların fitre sadakasını Bayram Namazı kılınıncaya kadar vermesi gerekir.

 

Fitre Kimlere Verilir?
Fitre; Fakirlere, muhtaçlara, zaruret içinde olan insanlar ve yardıma muhtaç olan insanlara verilir. Fitre Şafii mezhebine göre buğday verilmesi gerekiyor. Ama bu zamanda kimse buğdayla doymayacağından Hanefi mezhebini taklit ederek insanlar muhtaçlara para olarak da verebilir. Fitre bir yeri tutsun. Hanefi mezhebinde insanın ihtiyacına göre her şey verilebilir.

 

Fitrenin Manası Nedir?
Fitre, Orucun kabulüne delalettir. İnsan fitre vermedikçe tuttuğu oruç kesinlik kazanmaz. Fitre ile tuttuğumuz oruç temizleniyor. Orucun geçerliliği Fitre sayesinde Allah kabul ediyor.

 

Fitre Ne İçin Verilir?
Fitre fakir, fukarayı sevindirmek muhtaca biraz da olsa yardım etmek amacıyla Allah her Müslüman`a farz etmiştir.

 

Fitreyi Kimler Verir?
Fitreyi Şafii mezhebinde bir gün bir gecelik yiyeceği varsa ve yiyeceğinden artıyorsa o artan yiyeceği Fitre olarak verilmesi gerekiyor. Hanefi mezhebinde ise, zengin olması gerekiyor fitreyi vermek için zengin değilse şayet fitreyi vermek zorunda değildir. Fitre önceden verilmemişse iftarını hangi memlekette açmışsa fitresini orada vermek zorundadır. Fitre veren kişi aile reisi kendi Fitresini, eşini fitresini, buluğ çağına varmamış çocuğunun Fitresini kendilerine sormadan verebilir. Ama buluğ çağına gelmiş erkek çocukları, buluğ çağına ermişse babaları onlardan vekâlet alması lazım.

 

Fitre Temizliktir
Fıtır sadakası ile ilgili tavsiyelerde bulunan Molla Enver Kılıçaslan ise, "Peygamber Efendimiz (s.a.v) fitre sadakasının oruç tutan insanlar için temizlik olduğunu ifade ediyor. Kim oruç tutarsa ağzıyla haram şeyler işlemezse, bedenin azalarıyla harama girmez ise, Allah günahını af eder ve annesinden doğmuş gibi tertemiz olur. İşte fitre sadakası da kişinin göl el ve ayakları gibi azalarıyla yapmış olduğu günahların temizlemesinde kefaret olur. Bu da Allah`ın insanlara vermiş olduğu değeri gösteriyor. İnsan elinden ne geliyorsa verirse bilsin bu onun için daha hayırlı ve daha çok malının çoğalacağına sebep olur. Bu sebeple fitre verirken cömert olmak gerekiyor. Yani fitre verirken fakire biraz sermaye kalacak şekilde vermek gerekiyor ki, muhtaç olan insanlar sevinsinler" şeklinde konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir