• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
Hollanda Erken Genel Seçime Hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir önceki iktidar döneminde olduğu gibi dışarıdan destekli azınlık hükümet modelini tasvip etmediklerini belirten SP lideri Emile Roemer, böyle bir oluşumda yer almayacaklarını söyledi.

Mecliste gerekli çoğunluğa sahip bir koalisyonun ülkeyi idare etmesi gerektiğini kaydeden Roemer, azınlık hükümetlerini dışarıdan destekleyen partilerin istediklerini söyleyebildiklerini ama sorumluluk almadıklarını ifade etti.

Sosyalistlerin yanı sıra İşçi Partisi (PvdA), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Birlik (CU) partileri de azınlık koalisyonuna sıcak bakmadıklarını belirtirken, iktidarın büyük ortağı Liberal Parti (VVD) ise bu seçeneğe açık olduğu mesajı verdi.

Hollanda`da geçen dönem aşırı sağcı Geert Wilders`ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi`nin (PVV) dışarıdan desteğiyle kurulan azınlık hükümetinin ömrü 1,5 yıl sürmüştü. Hükümetin, PVV`nin Nisan ayında desteğini çekmesiyle yıkılması üzerine ülkede erken genel seçim kararı alınmıştı.

Bu arada seçim sonucuna yönelik yapılan anketlerde oy oranını artırdığı saptanan Sosyalist Parti, birinciliğini koruyor.

Maurice De Hond adlı araştırma kurumu tarafından yapılan haftalık ankette, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinde 15 sandalyeye sahip SP`nin şu anda 34 milletvekili çıkaracak oy potansiyeline yükseldiği belirlendi. Aynı ankete göre iktidardaki Liberal Parti ise 32 milletvekili çıkarabilecek oy oranına sahip.
 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir