• DOLAR 32.568
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2445.144
  • ...
Lahey Hicret Camii`nde Ramazan Etkinlikleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu yıl 3. Ramazanı`nı geride bırakacak olan Hicret Camii`inde önceki yıllarda olduğu gibi, hem hanım hem de erkekler için ayrı mukabele programaları düzenleniyor, iftar yemekleri veriliyor, teravihler kılınıyor ve aynı zamanda kimi zaman misafir hocalarında konuşmacı olarak iştirak ettikleri sohbet ve irşad programları düzenleniyor.

Daha yeni kurulmuş bir Camii olmasına rağmen hemen her vakit -özellikle Avrupa`daki yaşam koşullarından dolayı hafta sonları- insanlarla dolup taşıyor adeta. Nedenini sorduğumuzda ise genellikle, "ihlas", "samimiyet", "düzen" ve "güleryüz" cevapları alıyoruz.

En fazla teveccüh gösterilen etkinliklerin başında mukabele programları geliyor. Sabah 9 ile 11 saatleri arasında sadece hanımlara yönelik mukabele programları düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Hicret Camii Kadın Kolları üyeleri ve hanım hocaların okuduğu Kur`an-ı Kerim tilavetine hem genç hem de yaşlı hanımlar iştirak ediyor. Hollanda`da daha önce özellikle hanım okuyucuların olduğu benzer programlara pek rastlanılmadığından dolayı hanımlar mukabele programlarına yoğun ilgi gösteriyor.

İkindi namazının hemen akabinde ise hem erkeklerin hem de bayanların ayrı bölümlerde takip edebileceği mukabele programları düzenleniyor. Camii imamı ve yardımcı hocaların okuduğu Kur`an-ı Kerim de yoğun bir katılımla gerçekleşiyor. Gerek güzel sesleri gerekse de kıraatlerinin düzgünlüğü katılımın fazla olmasında en büyük etkenlerden biri. Mukabele programlarına iştirak edenler daha önce katılımın yüksek olduğu böylesi programlara rastlamadıklarını bunun ilk olduğunu vurguluyorlar.

İftar vaktinde ise ortalama 150 kişinin iştirak ettiği iftar yemekleri veriliyor. Camii üye ve gönüllülerinin ekonomik katkıda bulunduğu, yemek hazırlama ve dağıtımı ile ilgilendikleri iftar yemeklerine, özellikle Türkiye`den gelen Türk ve Kürtlerin yanısıra Irak Kürdistan`ı, Fas, Somali, Sudan gibi ülkelerden gelenler de iştirak ediyor. Bu iftar programları daha çok bir kaynaşma ve tanışma vesilesi oluyor. Yer sıkıntısından dolayı hanımlar bu iftar programlarına iştirak edemiyor ancak evlerde sadece hanımları davet edildiği iftar yemekleri veriyorlar.

Avrupa`da, teravih namazının çok geç saatlerde kılınmasına ve erken saatlerde işe gitme problemine rağmen teravih namazları da yoğun katılımla gerçekleşiyor. Çoğu kez yer sıkıntısından dolayı saflar arasındaki mesafe daraltılarak bu sorun çözülmeye çalışılıyor.

Tüm bunların yanısıra gençlerin hem mukabele programlarına, hem iftar yemeklerine hem de teravihlere iştirakleri dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle iftar yemeklerinin dağıtımı ve yemekten sonra etrafın temizliği ve düzenlenmesinde gönüllü olarak çalışıyorlar. Bu gençlerden kimilerinin Avrupa`da -kendilerini yetiştirecek ve eğitebilecek imkan ve kurumlardan yoksun olmalarından ve günahlara kolayca ulaşabilme imkanından dolayı- geçmişlerinde yanlışlara bulaşmış olmalarına rağmen adeta yeni bir başlangıç yapmaları aileleri ve Camii cemaati tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

(Mahmut Çınar - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir